Iklan Nuffnang

Revenuehits html

Iklan

13 Jul 2013

Telur Goreng Dengan Daun Kucai





Resepi bersahur ringkas yang saya sediakan minggu lepas. Resepi telur dadar ini boleh diubahsuai mengikut kesukaan masing masing samada bawang mahu dihiris atau ditumbuk. Semasa di kampung dulu, bonda akan menumbuk lumat bawang merah dengan garam dan dimasukkan ke dalam telur sebelum digoreng. 

Tapi yang best sedikit mengenai resepi ini ialah adanya daun kucai yang menjadikan telur dadar terasa lebih sedap dek kemanisannya daun kucainya. Selain daun kucai, boleh juga memasukkan daun kunyit yang dihiris halus seperti bunga rampai. Pun sedap. Kiranya ia dah jadi macam resepi ala Minang.

Kalau tak ada idea apa yang ingin disediakan semasa sahur, boleh cuba resepi ini...



Telur Dadar Dengan Daun Kucai
Oleh: Azie Kitchen

Bahan bahan:
2 biji telur
1 sb mayonis

3-4 ulas bawang merah

1 biji cili merah - hiris
Garam
Seikat daun kucai - hiris kecil

Cara cara:
Pukul telur dan mayonis dengan garpu sehingga kembang. Masukkan bahan lain dan kacau sebati.
Panaskan minyak dan goreng dengan api sederhana. 






1 ulasan:

  1. Assalamualaikum Puan Azie..
    sedapnya tengok telur dadar kucai tu, Azim rajin juga buat dulu tapi Azim akan tambah ikan bilis tumbuk sikit.. (^o^)

    BalasPadam

Terima kasih kerana sudi komen. Ianya sangat dihargai.
Sekiranya anda telah mencuba resepi di sini, sudi kiranya dapat memberikan link entri untuk rujukan pembaca lain.

Kepada non blogger yang tiada akaun, sudilah menulis nama atau nama ringkas di bawah komen anda. Tak mesra lah nak panggil Cik/Puan Anonymous, kan.