Iklan Nuffnang

Iklan

Revenue Hits

19 Mac 2013

Spaghetti Goreng






Hari minggu lepas saya memasak Spaghetti Goreng seperti yang diminta oleh Juita kerana katanya dia tak mahu makan nasi selepas sehari sebelumnya saya memasak nasi untuk hidangan tengahari. Alahaai jangan tak tahu, kami semua di rumah ini telah melancarkan operasi diet dengan mengurangkan pengambilan nasi dan kek serta kuih muih. Nak berjaya dalam diet ni, hati kena kuat. Bukan tak boleh makan nasi tapi bak kata Kevin Zahri, makan hanya segenggam nasi sahaja sehari sebagai bekalan karbohidrat yang diperlukan oleh tubuh kita.


Tapi hari ini saya membuat Spaghetti ala ala versi Melayu lah pulak apabila dimasukkan telur, cili kisar dan daun sup. Saya suka sarapan sihat dengan spaghetti seperti ini. Makan sepinggan pun tak rasa bersalah seperti makan sepinggan mee goreng. Walaupun saya ni selera dan tekak Melayu, hari ni paksa juga makan makanan omputih yang sihat ini. Sedap pasta ni tak sama dengan sedap mee goreng basah atau mee goreng mamak yang sudah sebati dengan tekak anak kampung macam saya ni. Huhuhuhu....

Jom tengok resepinya di bawah ini...



Spaghetti Goreng
Oleh: Azie Kitchen

Bahan bahan:
1 pek spaghetti - rebus ikut pembungkusan
300gm daging kisar

1 batang carrot
2 biji tomato
2 biji telur
1 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
1 sb cili kisar - ikut pedas disukai
4 sb tomato puree
Olive oil untuk menumis
Garam
Daun sup

Cara cara:
Panaskan olive oil dan tumis bawang besar dan bawang putih yang telah di cincang halus sehingga kekuningan. Masukkan cili kisar dan goreng hingga cili kisar garing.

Masukkan carrot yang telah dihiris nipis. Tumis lagi beberapa minit sehingga carrot lembut.




Masukkan daging kisar. Tumis sehingga daging masak. Masukkan telur yang telah di pukul. 





Masukkan tomato puree dan buah tomato. Kacau sehingga sebati. Masukkan spaghetti dan gaul hingga sebati. Masukkan garam secukup rasa




Selamat menjamu selera...



27 ulasan:

  1. salam kak, akak ada FB tolong add saya leh?
    http://facebook.com/ymarsita

    BalasPadam
  2. sedapnya kak;)
    nanti balik rumah,rasa nak cuba la resepi ni. akak sihat?lama tak singgah sini.busy sikit. huhu header pun dah lain.simple & nice :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Alhamdulillah, sihat saja. Saja tukar outlook, bagi nafas baru

      Padam
  3. salam Azie, spaghetti goreng mmg sedap disini selalu buat bolognise je kalau spaghetti tu, nanti lah try yg goreng lak..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Lebih kurang jer bahan bahannya, cuma di Melayukan sedikit

      Padam
  4. sedap2.....nini pon baru lepas makan spaghetti adik buat...=D

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sekali sekala, teringin nak makan masakan orang lain pulak

      Padam
  5. Hi Kakak,

    Spaghetti looks delicious.

    You can try eco brown, brown rice or whole grain rice. Brown rice ni bagus utk sesiapa yg berdiet.

    Sally

    BalasPadam
  6. selalu goreng fav sefamily he2, msh ingat lg klu dulu2 bila lebihan buat laksa johor spagetinya pasti digoreng, buat laskar pelangi, nooriah n gee try lah pasti sukeee. Untuk azie apa kata kalau dtg jb sila lah singgah boleh su masak kan he2

    BalasPadam
  7. salam kak azie..sy dah pun try resipi ni..perghh sedap betul..sekali sekala wat spaghetti goreng layannn jer hehe..family pun suka sgt..

    BalasPadam
  8. Smua komen best2..nk kna try ni!!

    BalasPadam
  9. Nyum2.. sedapnye.. selalu wat laksa johor je. Wlupun duk kedah.. hehe.. nak try lah goreng plak

    BalasPadam
  10. As salam. .x pernah buat resepi mcm ni..nanti nk cuba kot2 anak2 suka. Tq

    BalasPadam
  11. Salam kak.. Sye ade lebihan spageti yg sye bt baru2 nii.. Skrg ni xtau nk bt ape ngn spageti tu.. Nk buang syg.. Nk bt cabonara paste xbeli.. Bole bg cdangan x???

    BalasPadam
  12. Salam..dah cuba resepi ni tadi. Sedap sgt! Thanks akak:-)

    BalasPadam
  13. Memang selalu saya buat spagetti goreng nie.
    Tapi memang buat gelap sikit.
    Sy suka sangat makan spagetti.
    Tue pelbagaikan.

    BalasPadam
  14. kalau xde tomato puree.. guna sos tomato boleh?

    BalasPadam
  15. Tapi rasanya mungkin TAK sesedap tomato purée kot

    BalasPadam
  16. assalam akak azie...saya suka blog akk..watkan sy jadi rajin memasak hahaha..tq akk share resepi..sedappp plakk tuhh..akak mmg da bestt..simple n yummyy..bole tahu fb akak ape =)

    BalasPadam
  17. Joevelyn
    Dear kak azie...im just newly married.not really good cook.ur blog really helps me when i dont have any idea to cook..plus ur recipe is really simple and easy to follow.please keep on inspiring people to cook escpecially young wife like me...tq so much.

    BalasPadam
  18. Fb akak azie apa yerk..sy peminat resepi kak azie.. simple tapi buat mesti jadi..hehehhe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Boleh follow fb page Azie Kitchen Blog

      Padam

Terima kasih kerana sudi komen. Ianya sangat dihargai.
Sekiranya anda telah mencuba resepi di sini, sudi kiranya dapat memberikan link entri untuk rujukan pembaca lain.

Kepada non blogger yang tiada akaun, sudilah menulis nama atau nama ringkas di bawah komen anda. Tak mesra lah nak panggil Cik/Puan Anonymous, kan.