Iklan Nuffnang

Iklan

geniee

25 Mar 2013

Mee Hoon Goreng





Bangun pagi pagi hari Sabtu yang lalu, saya memasak Mee hoon Goreng yang sangat sempoi dengan mencapai jer apa apa yang ada dan campak campak ke dalamnya. Ini kira projek last minute ni, sebab teringatkan stock mee hoon yang telah siap dicelur dalam peti. Sambil menggoreng rencahnya, bila teringat apa apa,  masa tu juga saya akan memotong dan mencampak ke dalamnya. Maka itulah adanya karot, ada daun limau purut dalam mee hoon.


Kali ini saya terlebih rajin, semua bahan untuk rencahnya saya tumbuk dengan menggunakan lesung batu. Oleh kerana tiada ayam atau daging, saya hanya menumbuk ikan bilis sahaja. Lagi pulak, saya lebih suka mee hoon yang simple dan tidak menggunakan bahan bahan yang banyak. 




Alhamdulillah dengan rezeki yang dikurniakan kepada kami. Walaupun sempoi, mee hoon yang digoreng sendiri lebih sedap dari yang dibeli di restoran restoran. 


8 comments:

  1. tibatiba rasa lapar -___-
    camni lah bila kat kolej, tengok gambar je lapar..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Entri mengisi masa lapang jer

      Delete
  2. waaa... nampak sedap tu kak azie... boleh la lisa goreng mee hoon pagi esok :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya lebih suka mee hoon goreng daun limau purut

      Delete
  3. macam sedap pulak letak limau purut... :)

    ReplyDelete
  4. Unik ni pasal mgunakan limau purut

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi komen. Ianya sangat dihargai.
Sekiranya anda telah mencuba resepi di sini, sudi kiranya dapat memberikan link entri untuk rujukan pembaca lain.

Kepada non blogger yang tiada akaun, sudilah menulis nama atau nama ringkas di bawah komen anda. Tak mesra lah nak panggil Cik/Puan Anonymous, kan.