Iklan

Ruang Iklan Untuk Disewa

Ruang Iklan Untuk Disewa

Iklan Nuffnang

Tuesday, 1 January 2013

Kuih Chek Mek Molek 2013







Pagi 1.1.2013, saya membuat kuih popular negeri kelahiran saya, iaitu Che Mek Molek menggunakan ubi keledek yang telah direbus tahun lepas iaitu 2012. Wow lamanya, rebus ubi tahun 2012 untuk dibuat kuih tahun 2013. Biar betuul ni. Hahaha memang tak bergurau kerana ubi tu direbus pagi 31 Disember 2012 yang kononnya untuk dibuat kuih Che Mek Molek dan Kuih Keria. Tetapi tengaharinya hubby menghantar bbm dari pejabat mengajak balik Ipoh melawat emaknya yang dimasukkan ke hospital kerana serangan mild stroke. Kami tiba di rumah beberapa minit menjelang tahun baru. Jadi projek terbengkalai itu hanya dapat disambung pada tahun baru iaitu pada 1 Januari 2013. 

Kuih Chek Mek Molek adalah kuih tradisional di negeri Che Siti Wan Kembang. Bila menyebut Che Mek Molek, teringat lagu Chek Mek Molek nyanyian Dato M Daud Kilau, Raja Gelek. Kalau dengar lagu tu, kalau tak bangun bergelek pasti dalam hati bergelek sakan terutama kalau mendengar nyanyian secara live. Walaupun anak anak saya tiada yang lahir di Kelantan dan membesar di Kuala Lumpur, namun adalah sikit sikit darah Kelantan apabila mereka menggemari setengah dari makanan Kelantan. Itu yang Juita meminta saya membuat Kuih Che Mek Molek bila melihat saya merebus ubi keledek yang dibawa kakak saya dari Kelantan tempohari.




Membuat kuih ini sebenarnya sangat mudah. Hanya perlu ditumbuk ubi keledek rebus dan digaul dengan tepung gandum sehingga menjadi doh yang lembut. Tepung gandum hanya perlu di agak agak sahaja kuantitinya, jika terlebih kuih akan keras dan kurang sedap. Bentukkan lonjong dan dimasukkan gula pasir sebelum ditutup kemas supaya air gula tidak meleleh keluar semasa digoreng. Goreng dengan api perlahan supaya gula hancur menjadi air gula. Bila kekuningan, bolehlah diangkat dan dilapik dengan kertas tuala dapur. Mudahkan? Sedari kecil, saya sudah pandai membuat kuih ini. Malu mengaku anak Kelantan jika tak tahu membuat Kuih Che Mek Molek. 

OK hingga di sini dulu, saya ingin sekali lagi mengucapkan Selamat Tahun Baru 2013 kepada semua pembaca dan pengunjung blog Azie Kitchen dan Azie Shoppe.... Semoga tahun ini menjanjikan lebih kebahagiaan untuk kita semua dengan dikurniakan rezeki yang berkat dan kesihatan yang baik.






6 comments:

  1. mudahnya buat kueh ni akak tak pernah buat lah tapi macam teirngin jugak nam try sbb tak banyak guna bahan kena cari keledek dulu lah ni..

    ReplyDelete
  2. pekena time hujan-hujan ni kak oi..bestnye..lama dah x buat kue ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pekena dg teh kopi O, mmg ngam sangat

      Delete
  3. salam kak azie..happy new year..pic cantik kak:)zila rajin jgk buat mmg sedap nie.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah jumpa tempat yg sesuai. Dan gambar resize spt yang Zila ajar hari itu

      Delete

Terima kasih kerana sudi komen. Ianya sangat dihargai.
Sekiranya anda telah mencuba resepi di sini, sudi kiranya dapat memberikan link entri untuk rujukan pembaca lain.

Kepada non blogger yang tiada akaun, sudilah menulis nama atau nama ringkas di bawah komen anda. Tak mesra lah nak panggil Cik/Puan Anonymous, kan.