Iklan

Ruang Iklan Untuk Disewa

Ruang Iklan Untuk Disewa

Iklan Nuffnang

Friday, 30 November 2012

Tempahan Red Velvet Cupcake Yang Pertama






Sungguh gembira bila mendapat mesej dari my SIL, Zatul yang menempah Red Velvet Cupcake dan beberapa kuih muih lain lagi. Kiranya ini adalah order pertama yang kami terima setelah hati mula terbuka untuk mencuba cuba mengambil tempahan kuih muih secara sambilan. Lebih lebih lagi, sekarang Nana masih bercuti sementara menunggu posting dan Juita pula masih bercuti sekolah. Bak kata Nana, dia ingin berehat puas puas setelah 6 tahun bertungkus lumus dengan pengajian sebelum memulakan tugas sebagai seorang Doktor.

Oleh kerana ini adalah tempahan yang pertama, maka tentunya saya terpaksa bertanya di sana sini bagi memastikan apa yang disediakan adalah terbaik dengan harga yang berpatutan sahaja. Lagi pulak, tujuan utama kami hanyalah ingin mengisi masa lapang. Kalau hanya untuk dibuat saja saja, masalahnya ialah tidak ada orang yang boleh menghabiskannya. Mohon maaf atas segala kekurangan, harap Zatul berpuashati dan jangan serik untuk menempah lagi. Untuk kuih muih lain yang ditempah Zatul, boleh lihat di SINI.  





Untuk frostingnya  pula, saya membuat banyak search di dalam internet kerana terlalu banyak versi. Saya cuba mencari versi terbaik berdasarkan maklumbalas mereka yang telah mencubanya. Resepi yang saya gunakan adalah di SINI. Dikatakan sebagai "The Best Cream Cheese Frosting You Will Ever Put In Your Mouth", sangat sangat membuat saya menjadi teruja untuk mencubanya sendiri. Entah kenapa semenjak dua menjak ni, saya asyik dok teringinkan kek yang disapu dengan frosting, sedangkan dulu dulu saya suka kek kosong jer. Pelik dengan selera kita yang berubah ubah ni.

Apa apa pun saya mengucapkan tahniah kepada Juita dan Nana kerana berjaya menyiapkan tempahan yang diterima dengan yang terbaik. Mereka sanggup bangun pukul 3.30 pagi untuk memastikan kuih yang disediakan adalah masih fresh from oven. Keluar sahaja dari oven, terus bertolak sambil menghantar saya ke pejabat terlebih dahulu. Walaupun melalui pelbagai rintangan yang menyebabkan urusan tidak dapat dilakukan mengikut perancangan asal, namun semuanya berjaya disediakan. Semuanya gara gara kereta yang saya dan Nana naiki mengalami kerosakan semasa dalam perjalanan balik dari pejabat petang semalam. Manusia hanya merancang namun Allah jua lah yang menentukannya. Tak mahu celoteh lagi, jom layan lah....





Red Velvet Cupcake
Oleh:  Azie Kitchen
Menghasilkan: 24-30 cupcakes

Bahan A
3 1/2 cawan Superfine flour - ayak

Bahan B
170gm unsalted butter - lembut
2 cawan gula kaster
3 biji telur - saiz besar suhu bilik

Bahan C
4 sb red food colouring
3 sb high quality cocoa powder
1 1/2 sk vanilla essence

Bahan D
1 1/2 sk garam
1 1/2 cawan buttermilk

Bahan E
1  1/2 sk cider vinegar (guna regular vinegar)
1  1/2 sk baking soda


Cara cara membuat kek:
Panaskan oven pada suhu 160C. Sediakan 2 atau 3 loyang bersaiz 9 inci (23cm) dan griskan dengan butter pada dasar loyang. Kemudian alaskan dengan kertas minyak.

Pukul butter dan gula dari bahan bahan B hingga kembang dan gebu. Masukkan telur satu persatu, pukul lagi hingga sebati.

Dalam mangkuk yang lain, satukan bahan bahan C dan masukkan ke dalam adunan yang di pukul tadi. Pukul hingga sebati.

Dalam measuring cup, satukan bahan bahan D.

Masukkan berselang seli bahan bahan D dan A dalam 3 bahagian mula dan akhir dengan tepung hingga habis. Pukul hingga sebati tapi jangan terlebih pukul.

Kemudian, dalam mangkuk yang kecil, satukan bahan bahan E dan biarkan berbuih. Dengan cepat, tuang ke dalam adunan tadi dan gaul sebati.

Tuang 2 sudu besar adunan ke dalam cawan kertas dan bakar antara 10-15 minit atau sehingga masak. Jika ingin dibuat kek, tuang adunan ke dalam loyang saiz 9" yang telah di sediakan. Bakar pada suhu 160C selama 30-40 minit atau hingga kek masak. Biarkan kek sejuk dalam loyang selama 10 minit bila masak baru terbalikkan atas wire rack.

Setelah betul betul sejuk, bolehlah hias cupcake dengan frosting atau boleh juga menggunakan lapisan fondant mengikuti kreativiti masing masing.




 
The Best Cream Cheese Frosting Ever
24 biji cupcakes.

Bahan bahan:
8 oz Cream Cheese, sejuk  (250gm)
1 1/2 sk Vanilla Extract
1/2 cawan butter, lembut
3 1/2 cawan gula icing - ayak  (atau lebih bergantung kepada konsistensi yang diingini) 

Cream cheese dikeluarkan dalam 30 minit dari peti sejuk sebelum diguna. Putar cream cheese, vanilla dan mentega sehingga kembang.

Ayak gula icing dan masukkan 1 cawan dalam satu masa ke dalam adunan sehingga sebati dan mendapat konsistensi yang diingini.

Nota:
Resepi ini menghasilkan frosting untuk 13x9 inci, 24 cupcakes atau kek saiz 8 inci.

Resepi ini untuk konsistensi sederhana. Jika mahu lebih likat, tambah 1/2 cawan gula dalam satu masa sehingga capai konsistensi yang dikehendaki. Jika mahukan lebih cair untuk cupcake atau biskut, kurangkan 1/2 cawan dari sukatan gula di atas.

Untuk coklat cream cheese frosting, ayak 1/4 cawan unsweetened cocoa powder bersama gula icing sebelum dimasukkan ke dalam adunan cream cheese.

Untuk mendapatkan cream cheese frosting berperisa, gantikan perisa yang disukai seperti maple, lemon atau oren.



Hebatnya Za'faran






Saya sungguh teruja dengan petikan "Sekiranya Mereka Tahu Khasiat Za'faran, Pasti Mereka Sanggup Tukarkanya Dengan Ketulan Emas".  Maknanya sangat mendalam kerana emas adalah sesuatu yang sangat berharga dan diketahui semua orang akan ketinggian nilainya. Selain itu ianya sangat kena sendiri dengan saya yang selama ini memang tidak pernah tahu apa itu Za'faran atau dipanggil Saffron sehingga lah bila saya belajar memasak Ayam Kuzi dari sahabat saya, Ismati. Beliau telah mencadangkan saya membeli Za'faran untuk memerap ayam. Harga untuk 1 gram sangatlah mahal dan pada masa itu saya tidak tahu untuk menghargai khasiatnya. Saya tidak lagi membeli Za'faran selepas itu dek harganya yang mahal.




Terima kasih kepada anakanda saya, Dr Nana yang telah berkongsi tentang khasiat Za'faran dan juga kemajuan teknologi maklumat yang membolehkan saya mempelajari lebih mendalam berkenaan khasiat makanan sunnah ini dari segi kesihatan dan perubatan. Maklumlah bila usia meningkat, kita kena lebih lagi bermesra dengan makanan makanan sunnah yang disebut di dalam Al Quran, Hadis dan Kitab kitab.

Kenali khasiat Za'faran dengan klik di SINI. Email azieshoppe@hotmail.com  atau PM facebook Azie Kitchen untuk maklumat lanjut.....




  

Thursday, 29 November 2012

Musim Durian Lagi






Dalam perjalanan balik dari Pulau Pinang ke KL, hubby memberitahu ingin singgah di kampung kerana ingin menziarahi ibunya yang kebetulan ada di kampung. Saya agak merajuk juga bila hubby buat buat tak tahu sahaja bila diberi hint supaya dibelikan buah buahan yang dijual di gerai gerai sepanjang perjalanan ke kampung. Sesampai sahaja di kampung, di dapati banyak durian yang dilambak di atas pangkin yang terletak di bawah rumah. Malah merata rata tempat di hadapan rumah mertua, terdapat longgokan durian. Maknanya durian sedang masak dan mulai gugurlah tu. Ohh patutlah, hubby mesti dah tahu yang di kampungnya ada buah buahan yang sedang masak. Memang dah bertahun tahun lamanya saya tak balik pada musim durian seperti ini. Puas makan durian dan boleh siap pilih pilih lagi. Mana yang rasa kurang sedap, akan diletakkan ke tepi. Yang bestnya dapat dimakan durian yang sangat fresh yang baru sahaja gugur dari pokok. Sepanjang sedang makan makan, kedengaran bunyi durian berguguran dari pokok. Saya sebenarnya sangat merasa hairan sebab seingat saya semua anak anak semasa kecil menyukai durian tetapi tanpa saya sedari Nana, Boy dan Aween kini tidak lagi makan durian.  Hmmm masa beredar pantas tanpa kita sedari perubahan perubahan yang berlaku. Kini hanya Nellisa dan Juita yang menjadi teman saya dalam sesi makan durian. Makan sorang mana best, kena ada adegan berebut rebut isi durian juga...







Selepas makan makan beberapa biji durian, hubby ke pekan untuk mencari bekas untuk diisikan durian yang telah dikopek isinya. Maklumlah kereta kami bootnya bersambung dengan ruang tempat duduk. Bukan macam kereta yang ada boot berasingan. Itupun bau akan tetap semerbak seluruh kereta. Tapi bekas tupperware yang dicari, tak dijumpai kerana banyak kedai yang telah ditutup. Jadi durian dipek kan dalam plastik kecil kecil dan dimasukkan dalam kotak foam putih yang kebiasaannya diisi ikan. Haaa akhirnya dapat juga membawa isi durian yang telah dikopek balik ke KL. Memang menjadi kerana sehingga sampai di rumah, tak ada berbau pun dalam kereta seperti kebiasaannya. Dapatlah disimpan sebagai stok untuk dibuat kuih muih nanti.

Selain durian, rambutan juga adalah antara buah buahan tempatan kegemaran saya. Semasa kecil dulu, saya selalu mengait sendiri rambutan. Kadang kadang saya memanjat pokok rambutan yang rendah, memetik dan terus memakannya di atas pokok. Memang arwah my father rajin menanam pelbagai jenis pokok buah buahan. Pendek kata, semua ada kecuali durian. Durian siam yang ditanam tak sempat dimakan buahnya apabila kami berpindah kerana kerajaan mengambil tanah kami untuk dibuat projek pembinaan universiti. Tengok gambar gambar di bawah, saya memetik sendiri buah buah rambutan untuk dimakan sambil mengimbau kembali kenangan di zaman dulu dulu yang sentiasa segar di ingatan walaupun telah berpuluh tahun berlalu...




Wednesday, 28 November 2012

Puding Raja Akhirnya.....








Terlebih dahulu saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada kawan kawan yang telah memberikan ucapan tahniah, doa dan pelbagai ucapan sempena hari ulang tahun perkahwinan kami yang ke25 pada hari ini. Saya harus akui bahawa tempoh ini adalah tempoh yang cukup untuk mematangkan umur sebuah perkahwinan. Namun dalam perkahwinan terdapat suka duka, bak kata pepatah sedangkan lidah lagi tergigit, inikan pula suami isteri. Begitu juga dengan kami, namun kesabaran dan ketabahan telah menyebabkan perkahwinan masih bertahan sehingga ke hari ini. OK lah kita beralih pula pada resepi yang saya ingin kongsikan pada hari ini, iaitu Puding Raja.

Hasrat untuk membuat Puding Raja akhir tercapai apabila hubby mempunyai tugasan di Kota Bharu. Saya memesan hubby membeli jala emas yang merupakan antara bahan penting yang memberikan kesedapan pada puding raja.  Saya berbelah bahagi samada untuk membuat jala emas sendiri atau membeli yang ready made sahaja. Kalau ada yang berminat untuk cuba membuatnya sendiri, bolehlah rujuk pada entri yang dikongsi oleh sahabat saya di blog Spices Journey.

Selepas mempunyai stok jala emas, masalah yang saya hadapi adalah mencari pisang lemak manis yang merupakan bahan utama dalam penyediaan Puding Raja. Lama resepi ini diperam dan lama juga jala emas disimpan. Saya sebenarnya tidak pernah melihat pisang lemak manis, apalagi membelinya. Kawan kawan fb memberitahu yang pisang ini boleh dibeli di Pasar Borong Selayang. Tapi bukan mudah untuk kami ke sana, seingat saya hanya sekali atau dua saya ke sana. Itupun dah berpuluh tahun lepas. Hari ini, akhirnya hasrat saya untuk membeli pisang lemak manis tercapai apabila selepas bersarapan, saya tergerak hati untuk singgah di gerai pasar tani di tempat parking di Tangling dan mendapati ianya ada dijual di situ.

Yeaay akhirnya ... Saya menghantar What's App meminta Nana menyediakan puding raja hari ini. Walaupun tak betul betul dihias cantik, namun puashati kerana dapat akhirnya menikmati puding raja yang telah lama diidam idamkan. Resepi Puding Raja ni dah lama saya perolehi dari buku masakan Air Tangan Tengku Puan Pahang yang dihadiahkan oleh Dato' Daing Khatijah yang ditandatangani oleh Tengku Puan Pahang sendiri, Tunku Hajah Azizah Aminah Maimunah Iskandariah yang merupakan idola saya sejak dulu.

Jom layan resepi dulu....



Puding Raja
Sumber: buku Air Tangan Tengku Puan Pahang

Bahan bahan:
4 sikat pisang lemak manis - buang kulit
1 cawan biji gajus - digoreng
2-3 genggam jala emas
200gram buah prun - potong 4
Buah ceri merah/hijau
2 sudu besar minyak sapi
Minyak untuk menggoreng

Untuk Kuah Puding:
1 tin susu cair
3 biji telur - ambil kuning sahaja
1/2 tin air
1-2 cawan gula (ikut citarasa)
Daun pandan - simpul
Esen vanilla

Cara memasak:
Panaskan minyak dan minyak sapi untuk menggoreng dengan minyak yang penuh. Goreng pisang sehingga kuning. Angkat dan letakkan di atas kertas minyak untuk meresap minyak yang berlebihan.
Kemudian goreng biji gajus. Angkat dan ketepikan.

Kuah Puding:
Pukul kuning telur bersama susu cair dan air. Tapis untuk membuang pusat telur putih. Masukkan gula dan kacau sehingga gula larut. 

Masak di atas api kecil bersama daun pandan sehingga sederhana pekat. Masukkan sedikit esen vanila. Jangan guna api besar dan kacau selalu untuk supaya tidak  bergentel. Keluarkan daun pandan bila siap.

Cara Menghidang:
Aturkan pisang goreng 2-3 lapis di dalam mangkuk. Taburkan jala emas.
Kemudian aturkan buah prun, ceri dan biji gajus.
Tuangkan kuah ke atasnya apabila hendak dimakan.




Tuesday, 27 November 2012

Happy Anniversary....Surpriseeee





Hari ini Nana dan Juita yang mengambil saya di pejabat. Selepas pejabat, kami telah ke Gulati untuk mencari kain shiffon untuk dibuat baju kerana hari sabtu nanti Nana akan ke tailor untuk fitting baju. Selepas tamat drama bersiri Cinta Mu Milik Ku, saya terus naik ke bilik untuk mandi dan bersolat. Hajat hati ingin tidur lebih awal sedikit. Belum pun sempat merebahkan badan, Nana memanggil turun kerana Zenn datang untuk mengambil kain untuk dibuat jahitan manik. Memang selama ini Zenn yang menjahit manik manik di baju saya dan sangat berpuashati dengan hasil kerjanya. Terasa malas untuk menyalin pakaian, saya hanya mencapai tudung dan terus turun berbincang dengan Zenn. Selepas Zenn balik, saya masuk ke bilik Nana sekejap apabila dipanggil keluar.



Surpriseee.... Kejutan yang dibuat oleh anak anak apabila mereka telah membeli kek untuk meraikan ulang tahun perkahwinan kami yang ke 25 esok iaitu 28 November. Saya yang langsung tidak menduga hanya berbaju tidur dengan langsung tidak berbedak. Alhamdulillah, saya merasa sangat terharu apabila anak anak berkongsi mengeluarkan duit poket masing masing untuk membeli kek ini. Syukur ke hadrat Illahi atas kurniaanNya selama ini. Walaupun kami hidup dalam penuh kesederhanaan, tetapi penuh kasih sayang dan anak anak saling menyayangi antara satu sama lain. Mereka memahami dan sanggup berkorban di masa masa susah dan tidak meminta minta. Sesungguhnya mereka anak anak yang baik. Terima kasih anak anak ku dan ingatlah Mama dan Papa sayang kalian semua dunia dan akhirat.




Monday, 26 November 2012

JJCM Di Pulau Mutiara






Hari kedua di Pulau Mutiara di isi dengan makan makan dan meronda ronda mencari barang hantaran Nana. Anak anak bersarapan di coffee house tapi kami hanya makan simple sahaja di bilik. Tengahari kami keluar ke kawasan Masjid Kapitan Keling. Dari sana kami kemudiannya pergi ke Queens Bay Mall. Besar juga shopping mall ini, mungkin sebesar Gurney Plaza Mall. Penat juga berjalan dari satu hujung ke hujung yang lain.


Selepas beberapa jam di sana, kami terus ke Teluk Kumbar untuk makan mee udang di gerai Mee Udang Salwa berhampiran jeti. Gerai tersebut telah diubahsuai dan nampak lebih kemas dan besar. Namun saya merasa mee udang kali ini tidak sesedap biasa. Hmmm hati merajuk juga maklumlah perjalanan memakan masa berjam jam dek kesesakan lalu lintas.



Dalam perjalanan balik ke hotel, hubby singgah di gerai menjual durian. Walaupun hanya 2 biji namun cukup puas kerana isinya yang sangat sedap. Sebiji durian labu yang isinya berwarna oren dan satu lagi durian kampung berwarna kuning. Kedua duanya sangat sedap. Selain itu, kami juga membeli seikat buah rambutan yang sangat segar dan rasanya baru dipetik. Aduh kalau durian, rambutan memang buah buahan kegemaran saya. Sambil makan, dalam kepala berfikir, apasal mat saleh tak suka makan durian. Pasal baunya? Sedap ape, bau durian apalagi isinya yang sedikit manis, pahit. Huish rugi betul depa ni tak mahu menikmati buah tropika yang sangat hebat ini..







Dalam perjalanan balik, hujan mulai turun. Jadi kami terus balik ke hotel sebelum keluar makan sebelah malamnya. Destinasinya masih lagi Nasi Kandar Hameed kerana anak anak nak makan nasi kandar yang sedap ayam madu. Manakala kami pula ingin menikmati sup lidah dicicah dengan roti. Itulah aktiviti kami seharian di Pulau Mutiara....


Bila Album Picasa Penuh



Tolooong.... Huhuhu masa nak upload gambar dalam blog, pasal percutian ke Pulau Pinang, tiba tiba jer selepas klik upload keluar mesej "Whoops! You're out of space. You are using 100% of your 1 GB quota for photos. Purchase more storage. Photos are stored in your Picasa Web Albums account and are included in your 1 GB free quota for photos. Additional storage you purchase is shared between Gmail, Picasa Web Albums, and Google Docs, and is in addition to your free quota".

Bila dah panik, klik sana klik sini, entah dalam banyak banyak klik terjumpalah pasal picasa album dan tengok storage capacity full, macam thumbdrive yang full. Aduish, tak kan lah nak beli sebab saya ni bukannya aktif sangat berblog. Ingatkan macam facebook, letaklah gambar saiz apa pun, banyak mana pun, ok jer. Saya dah ada akaun facebook sejak awal 2007, masa tu orang tak ramai lagi tahu pasal fb. Ajak kawan kawan, semua tak nak. Haaa nak citernya lama dan berapa banyak gambar dalam tu.

Berbalik pada citer picasa album ni, masa tu dah lewat malam dan line internet di Northam All Suites Hotel ni pulak memang bercinta slownya. Dalam panik gitu, mulalah nak tekan upgrade tapi fikir balik, baik tanya geng yang lagi lama berblog. Saya pun cepat cepat tulis mesej dalam fb dan hantar kat kawan kawan blogger seperti Chahaya Sheila, Qasey Honey, Evelyn, Nadz, Zila dan tak ingat siapa lagi. Tengok punya paniknya tu. Masa tu baru terkenang  chatting dengan Che CT yang pernah tanya kat mana saya simpan gambar gambar tu. Tapi saya jawab tak tahu jer dan tak pulak bertanya lanjut. Bodoh sombong lak tu. Yang sebenarnya, saya ni bila create blog dulu, tak ada pun tahu apa apa pasal blog ni. Main redah macam join facebook jer. 

Bangun pagi pagi dapat mesej dari Qasey Honey yang meminta saya buka blog dan baca tutorial yang telah dibuat di SINI. Tapi masa dapat mesej QH tu, saya dah pun hampir settle. Saya bertanya pak cik google dan diberinya link INI.  Dalam blog ini disharekan cara yang dikongsi oleh Qasey Honey. Itupun terkial kial membuatnya dek internet yang terlalu slow, sampai gambar yang QH share pun tak keluar. Nasib baik Nana bantu membuatnya sambil saya membaca step stepnya. Hmmm sekarang dah terer, weh.

OK lah dari apa yang terjadi itu, banyak hikmahnya. Antaranya kita kena faham sebelum melakukan sesuatu perkara. Yang kedua, kalau dah yerkena tu, kenalah belajar supaya jangan terkena lagi bak kata perumpamaan zaman dulu pisang berbuah dua kali. Tapi dalam kes ini, pokok pisang ni memang akan berbuah dua kali bila hayatnya hampir sampai tapi sekurang kurangnya saya telah menyediakan payung sebelum hujan. Huh banyak pulak perumpamaan pepagi ni. Jadi langkah yang saya mesti ambil adalah belajar cara cara untuk berjimat cermat dalam menggunakan bajet yang ada, giteeww lah kira kiranya. Terima kasih pada semua kawan kawan yang sudi berkongsi dengan memberi nasihat yang patut. Kepada kawan kawan yang lain, boleh rujuk link di atas untuk melihat cara caranya jika ini berlaku kepada anda pulak.

Saturday, 24 November 2012

Penang November 2012





Oleh kerana sepanjang cuti, kami tidak bercuti ke mana mana walaupun semua anak anak ada di rumah, hubby telah mencadangkan untuk bercuti ke Penang sebelum Boy balik ke kampus awal Disember. Kalau ikut rancangan asal, kami hendak ke Johor Bahru tetapi atas sebab sebab tertentu, destinasi telah ditukar. Kami bertolak dalam pukul 10 pagi selepas menghantar Rizky dan Demy ke tempat boarding. 

Oleh kerana perancangan dibuat di saat saat terakhir, maka banyak hotel telah fully booked termasuklah our feveret hotel iaitu Hotel Gurney. Terpaksalah mencari hotel lain. Ini adalah kali pertama kami menginap di The Northam All Suite yang memang mewah. Kami mengambil 2 unit yang bertentangan dan dihubungkan oleh satu pintu utama di antara kedua bilik. Setiap unit mempunyai bilik tidur yang luas dengan attached bath suites yang sangat mewah. Selain ruang tamu yang luas, terdapat juga ruang makan, ruang pejabat, foyer dan powder room. Memang luas umpama sebuah bilik apartment. Lain kali kalau bercuti ke Penang lagi, saya boleh pertimbangkan untuk tinggal di sini lagi selain Gurney Hotel.












Selepas mengemaskan barang, kami keluar untuk mencari makan tengahari. Dalam mencari cari tempat makan, ternampak Kedai Sup Hameed yang baru dibuka. Apalagi, kami pun singgah dan makan di gerai tepi jalan itu. Selain makan bermacam macam sup yang dicicah dengan roti, kami juga makan nasi kandar. Aduh memang sedap nasi kandar ni, apalagi berlaukkan telur sotong yang memang kegemaran saya. Hubby memesan roti canai dan mee goreng yang juga sangat sedap. Roti canai di sini tidak berminyak seperti roti canai di KL.  aduuh habislah hancuish diet ni.... Sebelum balik ke hotel, minta hubby singgah di Chow Rasta untuk membeli jeruk buah buahan untuk dibawa balik.









Oleh kerana sudah kekenyangan, saya bercadang untuk tidak keluar makan. Kami order kek dari coffee house sambil ingin meraikan harijadi Boy juga. Dari mula sampai, saya asyik terliur memandang kek yang ditayang di coffee house. Memang sedap sangat frostingnya, tak manis dan tidak berminyak. Mungkin juga ianya menggunakan fresh cream atau mungkin juga menggunakan Swiss Meringue Buttercream kot. Hati bertekad untuk mencari resepi frosting seperti ini yang sangat sedap dan tidak memuakkan langsung. Selepas sesi makan kek, hubby dan anak anak keluar untuk membeli pasembor di Padang Kota Baru di Gurney Drive untuk dimakan makan sambil menonton.








Sekian dulu untuk catatan hari pertama ini, hingga jumpa lagi di sambungan yang akan datang ya.....


Sunday, 18 November 2012

Selamat Hari Jadi, Boy






Alhamdulillah, hari ini genaplah umur Muhamad Hafez, anak lelaki pertama kami yang dipanggil sebagai Boy, 19 tahun. Malam tadi kami meraikan harijadi beliau dengan makan malam di restoran pilihan beliau di Restoran Chillies, One Utama. Sempena harijadi beliau, saya ingin membuat sedikit coretan mengenai anak saya yang satu ini.


Sebenarnya dulu saya amat berharap jika anak sulung kami adalah seorang anak lelaki. Ini kerana zaman zaman dulu dikatakan anak lelaki yang akan menjaga ibu bapa apabila telah tua kelak. Pernah diceritakan seorang suami ingin berkahwin lain semata mata ingin mendapatkan anak lelaki. Namun tanggapan itu, ternyata tidak lagi tepat kerana tiada bezanya antara anak lelaki dan anak perempuan. Malahan doa anak anak perempuan yang soleh juga akan sampai kepada kedua ibu bapa apabila telah tiada kelak. Jadi banyak tanggapan pada masa itu, tidak sebenarnya tepat. Walaupun dikurniakan anak sulung seorang anak perempuan, kami redha dan gembira.  Bila anak kedua juga perempuan, kami masih bersabar dan bergembira kerana kedua mereka boleh menjadi teman antara satu sama lain hingga kelahiran Hafez, anak ketiga yang tidak dijangka jangka.  Pada masa itu, saya sedang membuat persiapan untuk ke USA selama dua minggu, bila tiba tiba merasa badan tidak sihat dan terus membuat pemeriksaan doktor.  Kami amat terkejut bila doktor mengesahkan bahawa saya hamil.  Jadi sepanjang di Atlanta, saya amat berhati hati, maklum ramai pak Hitam di sana, takut takut anak menjadi seperti mereka.  hahaha itu kata orang tua tua la... Selain Atlanta, kami juga ke LA, Florida dan San Francisco. Oleh kerana sedang mengandung, saya tidak dapat menyertai hubby dalam banyak rides semasa di Disney World. Namun begitu masih sempat juga bermain beberapa permainan yang sepatutnya tidak boleh disertai oleh ibu ibu yang hamil, maklumlah kalau tidak berbuat begitu, agak sukar untuk kami bertemu selepas itu.



Boy dilahirkan di Subang Jaya Medical Centre setelah kami berpindah dari Wangsa Maju ke USJ4. Beliau dilahirkan pada pukul 2 pagi dalam keadaan relax kerana Dato' Dr Siti Zaliha hanya menunggu kelahiran di labour room sebelum balik berehat di rumah. Tidak ada pesakit lain lagi yang dirawat ketika itu. Kiranya kami ni adalah pesakit terakhir untuk Dr Siti pada hari itu. Kebiasaannya doktor hanya akan datang ke labour room, setelah terdapat tanda tanda kelahiran sahaja. Ini juga adalah kelahiran pertama di mana saya menggunakan gas oksigen yang ternyata amat membantu mengurangkan kesakitan...


Kelahiran Boy amat mengembirakan kami sekeluarga dan disayangi oleh kedua dua orang kakaknya. Berbanding dengan Kakak dan Adik, Boy berkulit agak gelap dan mempunyai mirip wajah saya. Semasa kecil Boy sangat dimanjakan oleh kedua dua orang kakaknya dan diasuh oleh Pembantu Rumah kami bernama Asripah dan kemudiannya Sri Handayani. Semasa kecil, Boy mempunyai habit menghisap ibu jari sehinggalah umurnya beberapa tahun.




Semasa kecil, beliau suka bergambar dan akan tersenyum manis dalam setiap posingnya apabila kamera dihalakan padanya. Maklumlah saya pula jenis suka mengambil gambar, apa lagi gambar anak anak. Setiap anak kami mempunyai koleksi album gambar gambar mereka sendiri dari lahir sehingga besar....


Boy seorang anak yang rajin membantu kami dalam melakukan kerja kerja rumah. Lebih lebih lagi dengan ketiadaan pembantu rumah. Sebagai anak lelaki, dialah yang akan melakukan kerja kerja yang agak sukar seperti mencuci kipas syiling, membuang sampah setiap hari semasa ketiadaan hubby. Pendekkata dia seorang yang ringan tulang dalam membantu urusan rumahtangga.

Selain dari itu, Boy yang kini sedang menuntut di UiTM adalah seorang yang agak pendiam berbanding dengan anak anak yang lain. Tidak banyak meminta minta dan hanya akan berdiam diri jika tidak ada apa yang ingin dicakapkan.



Sebagai anak lelaki sulung dalam keluarga, saya amat berharap agar Boy dapat melindungi semua saudara saudaranya dalam semua keadaan. Doa saya semoga Boy menjadi seorang yang berjaya di dunia dan akhirat, bertanggungjawab dan menjadi seorang anak yang soleh yang mendoakan kami kerana doa anak yang soleh akan berterusan sehingga bila bila. Ameen...