Iklan

Ruang Iklan Untuk Disewa

Ruang Iklan Untuk Disewa

Iklan Nuffnang

Wednesday, 31 October 2012

Merangsang Minda Dengan Za'faran/Saffron





Assalamualaikum dan salam sejahtera,
Sebelum kita melihat artikel di bawah, nak promotelah dulu kepada sesiapa yang berminat untuk membeli Za'faran/saffron ni bolehlah hubungi kami di azieshoppe@hotmail.com atau PM di Azie Kitchen facebook. Ianya sangat bagus untuk kita termasuk anak anak yang sedang belajar kerana membantu mencerdaskan minda dan menguatkan daya ingatan di samping khasiat kesihatan yang tidak terhitung banyaknya. Jom kita ikut catatan di bawah. 

Hari ini saya nak kongsi artikel yang diambil dari Laman-Seri berkenaan flora ciptaan Allah SWT yang mengandungi khasiat yang sangat mengagumkan. Za’faran atau lebih dikenali dengan nama saffron (Inggeris) merupakan herba paling mahal di dunia. Ia mempunyai nilai khasiat dan juga nilai komersial yang tinggi. Maka tidak hairanlah untuk menggunakannya tidak kiralah untuk tujuan perasa makanan mahupun ubatan, kuantiti yang diambil hanya sedikit.




Saffron adalah sejenis tumbuhan kecil dari keluarga Iridacea. Ia diperoleh daripada stigma kering daripada bunga spesies crocus sativus. Bunga Saffron mempunyai 3 kelopak bunga dan kelopak daun yang berwarna ungu. Terdapat hanya tiga stigma pada sekuntum bunga. Untuk mendapatkannya, bunga saffron perlu dituai dengan menggunakan tangan, maka sebab itulah ia amat berharga dan mahal. Bagi mendapatkan satu auns filamen saffron, sebanyak 75,000 bunga diperlukan bagi menghasilkannya. Adalah sangat menarik diketahui, hanya lima hingga tujuh kilogram Saffron kering yang dapat diperolehi dari satu hektar tanah.






Tumbuhan ini dipercayai berasal dari Asia Barat dan paling banyak ditemui di Parsi. Spesies crocus pula banyak ditanam di zaman Eropah silam. Dikatakan orang Monggol telah menbawa dari Parsi ke India. 

Herba saffron juga telah disebut dan dicatatkan di dalam perubatan Ayurveda sejak ribuan tahun dahulu. Dikenali juga sebagai kumkum atau kuma-kuma, lebih daripada 20 ubat-ubatan Ayurveda memiliki bahan saffron di dalamnya.

Kandungan utama yang terdapat di dalam saffron adalah minyak asas. Beberapa terpene aldehyd juga telah ditemui termasuklah terpene (pinene, cineol). Rasa pahit yang terkandung dalam saffron pula adalah daripada picrocrocin.




Manakala warnanya yang kuat adalah disebabkan oleh karotenoid yang terkandung di dalamnya. Herba ini juga dikatakan tinggi dengan kandungan thiamine dan juga riboflavin. Disebabkan kerana bau dan kuasa pewarnanya yang sangat kuat, maka hanya sedikit sahaja diperlukan untuk tujuan tertentu. Selalunya saffron digunakan untuk warna kuning-kemerahannya yang terang dan juga kerana bau dan rasanya yang pekat dan kuat.




Nasi Saffron
Saffron sememangnya ramuan istimewa kerana dikatakan mampu memberi warna dan rasa pada makanan. Di India, ia banyak digunakan dalam nasi, minuman dan pencuci mulut. Di Jepun, ia digunakan bagi menambahkan kelazatan ikan mentah yang dimakan.

Di Sweden terdapat hidangan menyambut tetamu dengan menghidangkan kek saffron. Begitu juga di Spanyol, sejenis masakan yang menggunakan bahan ini sangat terkenal di seluruh dunia. Biasanya pelawat atau pelancong yang datang ke Sepanyol tidak akan meninggalkan negara tersebut sebelum menjamah ‘Spanish cuisine’ tersebut.


Awet Muda
Untuk tujuan perubatan, khasiat saffron memang tidak dapat dipertikaikan lagi. Semenjak beribu tahun dahulu, herba mahal ini telah digunakan oleh pengamal perubatan herba sebagai ramuan ubatan dalam merawat penyakit.

Saffron dikatakan amat berguna sebagai ubat sakit perut dan antipasmodik dan ia dikatakan mampu membantu pencernaan dan meningkatkan selera makan. Selain itu, herba ini juga dikatakan mampu melegakan kolik (kembung disebabkan angin) dan melegakan tekanan.

Saffron didakwa mampu diambil oleh wanita yang mengalami masalah haid yang tidak menentu serta mereka yang mahu hamil. Selain itu, ia juga dikatakan mampu menambahkan tenaga zahir dan batin.

Bagi ibu-ibu mengandung, Saffron dapat mempengaruhi kecantikan kulit bayi dalam kandungan. Ujian klinikal mengesahkan bahawa ekstrak Saffron mempunyai nilai perubatan. Saffron berpotensi untuk menurunkan tekanan darah dan kadar denyutan jantung serta melancarkan sistem respirasi.

Pada zaman silam, penggunaan saffron hanya terhad kepada wanita golongan diRaja dan kalangan bangsawan serta saudagar sahaja. Namun pada masa kini, semua golongan boleh menggunakannya. Malah bagi mereka yang mempunyai wang, boleh menggunakan alat solek mahupun produk kecantikan yang menggunakan saffron sebagai salah satu bahan ramuannya. Selain kemampuannya untuk merawat jerawat atau penyakit kulit dengan berkesan, penggunaan saffron juga boleh mengekalkan awet muda.

Khasiat lain saffron adalah untuk merangsang minda dan pertumbuhan sel-sel otak manusia. Ia juga dikatakan amat sesuai diberikan kepada bayi dan kanak-kanak kerana mampu merangsang pertumbuhan akal dan fizikal mereka. Bagi mendapatkan khasiat ini, dikatakan saffron amat sesuai dimakan bersama madu asli.

Saffron juga dikatakan mampu melegakan kelesuan dan keletihan kerana ia mampu menguatkan jantung dan juga sistem saraf. Ia turut boleh dimasukkan ke dalam susu dan dijadikan minuman untuk mereka yang mengalami masalah kardiak ringan.


Ringkasan Khasiat Saffron:

* Membantu penghadaman

* Meningkatkan selera makan

* Parkinson dan nyanyuk

* Merawat masalah ketidaksuburan dan menguatkan rahim (selepas bersalin)

* Mengatasi kemurungan

* Melegakan ketegangan (tension)

* Merangsang tenaga syahwat

* Rawatan saraf

* Gout

* Rawatan limpa

* Merawat sakit perut

* Merawat sakit paru-paru

* Masalah cirit-birit

* Melancarkan perjalanan haid

* Boleh dijadikan wangi-wangian

* Boleh dijadikan penyedap makanan

* Boleh dijadikan sabun mandi


Monday, 29 October 2012

Bye Bye Alexandria



 



Jika semasa kedatangan Nana ke Alexandria 6 tahun yang lalu, kami tidak menghantarnya kerana semuanya diaturkan oleh pihak MARA tapi kepulangannyanya kali ini berjemput. Walaupun pihak MARA juga ada menyediakan tiket penerbangan balik. Ini adalah kerana saya dan hubby menghadiri majlis konvokesyen Nana. Jika tidak begitu pun, kami pasti menjemputnya pulang kerana sepanjang 6 tahun berada di sini, baru sekali kami ke sini dan itupun hanya untuk tempoh yang amat singkat. Bak kata Nana, ibubapa kawan kawannya setiap tahun akan ke mari dan dalam tempoh yang lama pula.







Pada hari akhir di Alexandria, saya dan hubby telah meronda ronda tempat yang bernama Mansyiah, di mana banyak terdapat kedai kedai menjual fabrik. Setelah membeli beberapa pasang kain cotton dan chiffon, kami menaiki teksi menuju ke Green Plaza untuk makan makanan Syria di Restoran Syamy. Izzad terus ke sana selepas kuliahnya. Kiranya ini adalah makan malam terakhir di Alexandria sebelum balik ke Malaysia.









Selepas makan malam, kami mengambil teksi dan sebelum balik ke rumah sewaan, kami berhenti membeli ayam bakar untuk makan secara ratah supaya tidak teringat ingat lagi sekembali dari sana. Lagi pulak, kami belum pasti jika Nana akan kembali lagi ke Alex untuk menjalani housemanship beliau. Opsyen yang ada ialah samada Nana menjalaninya di Alexandria atau di Dubai atau di Malaysia. Semuanya sedang diusahakan. Sedih bila melihat Nana mengemas barang barangnya dan meninggalkan setengahnya kepada kawan kawan. Itu pun, banyak juga barang yang telah di bawa balik sebelum ini dan sebahagiannya dihantar melalui kargo.
















Saya dapat merasakan Nana amat kesedihan untuk meninggalkan Alexandria, meninggalkan rakan rakan serumah seperti Mas dan Aiman, meninggalkan Aida dan mungkin lebih lebih lagi Izzad. Ini kerana saya sendiri merasa sangat sedih bila melihat mereka berdiri melambaikan tangan ke arah kami yang menuju ke tempat check in di lapangan terbang Borg El Arab Airport, Alexandria. Malahan sehari sebelumnya, saya sudah mula merasa kesedihan. Bayangkan, itu hanya baru seminggu di sana bersama sama mereka, apalagi jika bertahun tahun.











Apa apa pun, lawatan ke Alexandria kali ini amat bermakna dan pastinya Alexandria ditinggalkan dengan seribu kenangan manis yang mungkin menggamit saya ke sini lagi jika Nana menjalani housemanshipnya di sini sebelum ke Ireland. Hmmm itulah perancangannya buat masa sekarang. Semoga segalanya dipermudahkan seperti yang dirancang. Bye Bye Alexandria...

 




Friday, 26 October 2012

Cairo: Lawatan Ke Piramid Yang Tidak Dapat Dilupakan








Selamat Hari Raya Aidil Adha buat semua umat Islam walau di mana berada. Hari ini saya masih bercuti raya di kampung. Seperti biasa, keluarga saya telah berkorban seekor lembu di rumah kakak. Jadi sementara tiada entri baru, saya ingin menyambung catatan perjalanan kami ke Cairo baru baru ini. Nak rujuk, entri sebelum ini, boleh klik di SINI. Perjalanan dari Cairo menuju ke Giza, tempat di mana terletaknya Pyramid berjalan agak lancar tetapi mulai sesak apabila memasuki kawasan Giza. Memang penat betul bila berada dalam kesesakan lalu lintas ni. Memang padanlah kerana penduduk di Cairo dan Giza sahaja hampir 45 juta. Bayangkan betapa padat dan ramainya penduduk mereka.


Kunjungan kami ke Pyramid kali ini sangat berbeza dengan kedatangan sebelumnya. Pertama kali ini kami membawa seorang doktor ke Pyramid yang telah tamat pengajian perubatan dan telah diistiharkan sebagai doktor di dalam majlis konvokesyen yang berlangsung pada 13 Oktober di Bibliotheca Alexandria. Keduanya lawatan kali ini disertai juga oleh Izzad yang menjadikan perjalanan sangat mudah kerana Izzad boleh menjadi jurucakap. 





Tidak banyak berubah berbanding dengan lawatan yang pertama. Kekaguman pada Pyramid tetap ada setiap kali memandangnya. Hairan melihat dan membayangkan bagaimana ianya dibina dari batu batu yang besar saiznya. Bagaimana pula mereka mengangkat dan menyusun sehingga mencapai ketinggian ini. Memang menggagumkan. Cuaca yang panas terik dan berhabuk menjadikan kita cepat kepenatan.






Nana dan Izzad turun ke bahagian dalam pyramid sementara kami hanya menunggu di bahagian luar sahaja. Selepas berposing posing, kami menaiki kereta menuju ke bahagian kedua pyramid. Tapi yang boring sedikit dengan orang orang yang berjualan yang suka mendesak dan memaksa. Begitu juga mereka yang menaiki unta dan mempelawa untuk bergambar. Kawasan pyramid dipenuhi dengan tahi unta yang menimbulkan bau yang kurang menyenangkan. 



Selepas bergambar, kami menuju pula ke bahagian terakhir di mana dari sini, boleh kelihatan semua pyramid dan sphinx. Tapi sesampai di sini, kaki pun sudah lenguh, kulit muka pun sudah keperitan. Panas sekali. Tapi kami tetap mengambil gambar kerana hanya gambar yang akan kekal abadi.







Dari Giza, kami minta dihantarkan ke Restoran Hadaramout untuk makan tengahari dengan nasi mandy. Pada saya yang memang menggemari nasi mandy, dirasakan ianya tidak sesedap nasi mandy di Malaysia, apalagi di Madinah. Tambahan pula dagingnya pula ialah sejenis daging biri biri kot, rasanya tidak seperti daging kambing yang biasa saya makan.





Balik ke hotel untuk check out tetapi kami terperangkap berjam jam lama nya di dalam kereta. Patutlah rakyat Mesir di Giza dan Cairo sahaja berjumlan 45 juta. Memang sangat padat. Sesampai di hotel, terus bersolat dan berkemas barang barang. Selepas check out, Sebelum bertolak ke train station, kami minta diturunkan di kawasan Abd el Khalik Tharawat sebab kereta disewa sehingga malam dan lagi pulak, train ke Alex adalah pada pukul 9 malam. Masih banyak masa. Sepanjang berjalan jalan, kelihatan manusia yang terlalu ramai di sana sini. Sempat singgah membeli air mangga dan kemudian singgah lagi membeli air tebu dan air delima. First time, minum air delima yang sangat manis.





 Sebelum menunggu di tempat kereta, kami singgah untuk makan kebab. Saya memang tak makan kerana tak lalu lagi nak menelan. Sepanjang di sini, asyik makan sahaja kerjanya. Selepas makan berjalan jalan lagi sambil menuju ke tempat di mana Ambro akan menunggu kami. Hubby singgah membeli blazer yang sangat murah harganya. Harga untuk blazer dalam RM90 sahaja.



 Kami tiba di Cairo Railway station pada pukul 7 malam. Masih awal dan terpaksalah menunggu hampir 2 jam di situ. Sambil sambil tu menunggu kawan datang untuk mengambil duit sewa kereta. Nasib baik, train station sekarang sudah cantik selepas dibuat penambahbaikan. Nampak moden ala ala Gar De Node di Paris pulak. Jadi melepak di kawasan station, tidaklah seteruk sebelumnya. Kami sampai di Alexandria dalam pukul 12 tengah malam. Sesampai di rumah, terus bersolat dan tidur dek kepenatan.




Wednesday, 24 October 2012

Cairo: Lawatan Singkat Yang Sangat Padat


 

  
Esok saya bercuti untuk balik kampung sempena Hari Raya Aidil Adha. Esok juga, Insya Allah saya dan Nana akan berpuasa sunat hari Arafah dan puasa sunat hari khamis yang memberikan ganjaran pahala yang sangat besar iaitu dihapuskan dosa selama 2 tahun yang lalu. Jom kita sama sama berpuasa esok hari. Saya ingin kongsikan catatan perjalanan kami ke Cairo baru baru ini sempena pemergian kami ke Egypt untuk menghadiri majlis graduasi Nana. Jom layaannn...

Setelah membuat keputusan untuk ke Cairo, Izzad terus ke train station untuk mendapatkan tiket di awal pagi supaya boleh sampai tengahari di Cairo. Namun tiket yang ada hanyalah pukul 12 tengahari, jadi mengambilkira perjalanan selama 3 jam, kami hanya akan sampai di Cairo pada pukul 5 petang. Jadi pagi sebelum berangkat, kami ke Alexandria University untuk menemankan Nana memulangkan jubah dan mengambil passport. Selepas menghantar jubah, baru terlihat kawan kawannya masih berposing dengan jubah di kawasan universiti, saya mencadangkan supaya mengambil semula jubah untuk diambil gambar di kawasan universiti sebagai kenangan tempat di mana mereka mengikuti kuliah selama 6 tahun. Selepas berposing di situ, kami segera mengambil teksi untuk ke train station. Suspen juga melihatkan jalan yang sangat jam, sedangkan jam di tangan  menunjukkan hanya 40 minit lagi jadual ketibaan train. Sesampai di train station terjumpa lagi dengan Nad dan keluarganya yang kebetulan mengambil train yang sama untuk ke Cairo. Cuma gerabak sahaja yang berbeza. Train ini boleh dikatakan agak selesa dengan tempat duduk yang agak besar.







Sesampai di Cairo, kelihatan terlalu ramai sangat orang di sana sini  menyebabkan kami menunggu teksi yang agak lama kerana pemandunya agak memilih dan mereka tidak mahu ke destinasi yang kami mahu tuju. Lebih lebih lagi teksi yang baru. Hmm terpaksa lah menaiki teksi uzur dari train station ke hotel. Perjalanan menuju ke hotel juga memakan masa yang lama dek kesesakan lalu lintas. Hubby hanya google di dalam internet untuk mencari hotel yang berdekatan dengan bandar bagi memudahkan kami bergerak secara sendiri. Hotel ini mengandungi 2 bilik dengan 4 katil tetapi mempunyai hanya 1 bilik air. 







Walaupun pada mulanya kami bercadang untuk bergerak sendiri dengan teksi dan mengambil tour service untuk ke Piramid, namun akhirnya kami mengubah fikiran selepas mendapati menyewa kereta dengan pemandu lebih menjimatkan. Saya telah mengambil khidmat pemandu yang telah dicadangkan oleh sahabat blogger saya iaitu Mamasya. Ambro, pemandu yang boleh berbahasa Inggeris ini telah memudahkan kami berkomunikasi dengan beliau. Malam pertama di Cairo, kami telah ke Khan El Khalili. Sebelum mencari souvineer, kami makan di Restoran Gad. Nana memesan Negriesco yang diperbuat dari pasta dan dicampurkan daging dan cheese. Saya hanya memesan shawarma yang selama ini saya panggil kebab kalau di Malaysia dan juga kebab yang merupakan daging yang dibakar. Dimakan dengan roti Arab yang lagi lama lagi rasa kesedapannya pada tekak saya.






Selepas puas meninjau ninjau kedai kedai yang menjual pelbagai souvineer di sana, kami menuju pula ke City Star Shopping Mall mencari baju untuk Aween dan Juita. Sebelum balik, kami makan di food court kerana Nana ingin membeli ayam goreng di Al Baik. Balik hotel, saya bersolat dan terus tidur kerana sepanjang di Egypt, inilah malam pertama saya tidur mengikut jam waktu Egypt.




Esok pagi kami akan berangkat ke Piramid pula, tempat  yang mesti dilawati jika berkunjung ke Cairo. Maklumlah ianya adalah salah satu dari 7 keajaiban dunia yang memang mengagumkan. Tunggukan entri lawatan kami kali kedua ke Piramid di entri akan datang......



Tuesday, 23 October 2012

Cotton Soft Japanese Cheesecake






Wah seronok ada doktor dalam rumah yang minat memasak ni. Sementara menunggu keputusan tempat untuk membuat housemanship, Nana banyak menolong saya di dapur. Mengikut perancangannya, Nana akan kembali ke Egypt untuk menjalani housemanship selama 1 tahun sebelum ke Ireland. Itulah usaha yang sedang diambil sekarang. Semoga semuanya berjalan mengikut apa yang dirancang. Balik di rumah hari ini, tengok Nana dibantu Juita dan Boy sedang menyediakan Cotton Soft Japanese Cheesecake yang memang saya dah lama teringin nak membuatnya tapi asyik ditangguh tangguh sehingga ke hari ini. Resepi pun dah lama tersimpan.

Monday, 22 October 2012

Nasi Goreng Ikan Bilis Dr Nana








Boleh caya ke, masak nasi goreng untuk hidangan malam. Semuanya gara gara masih kekenyangan tetapi tak pulak terlalu kenyang. Hmmm apa citer tu? Apa apa pun, Nana yang bertugas di dapur untuk memasak Nasi Goreng Ikan Bilis dengan Juita. Saya cuma masuk menjenguk jenguk jer melihat apa yang sedang mereka lakukan. Sebabkan nak cepat, nasi yang dimasak agak terlembik sedikit. Beras basmathi ni sebenarnya tak sedap jika dimasukkan lebih air. Biar keras sedikit, lagi sedap macam ala ala nasi mandy berderai nasinya.

Tapi bukan memuji lah, sedap pulak nasi goreng yang dimasaknya tu, lebih lebih lagi kalau nasinya tidak terlembik. Saya rasa belum pernah lagi saya membuat Nasi Goreng Ikan Bilis seperti ini. Jadi saya tuliskan resepi di sini untuk rujukan anak anak yang lain di masa akan datang.






Nasi Goreng Ikan Bilis

Nasi putih - 4 pot beras
4 sudu besar cili kisar - ikut pedas disukai
10 bawang merah 
5 bawang putih
Segenggam ikan bilis - tumbuk kasar
4 kacang panjang - hiris halus
2 biji telur
Garam
Serbuk perasa secukup Rasa


Panaskan minyak dan tumis bawang merah dan bawang putih dikisar. Masukkan cili kisar agak agak pedas yang disukai. Goreng sehingga cili betul betul garing.

Masukkan ikan bilis dan goreng lagi. Masukkan kacang panjang dan dikacau 
lagi. Kemudian masukkan nasi dan digaul rata. Ketepikan sedikit nasi, tuangkan telur dan digaul rata rata supaya bergaul dengan nasi.

Masukkan garam dan serbuk perasa secukupnya. Bolehlah diangkat dan dihidangkan. Jika suka boleh ditaburkan bawang goreng.

Makan dengan keropok atau pun keropok lekor.