Iklan

Ruang Iklan Untuk Disewa

Ruang Iklan Untuk Disewa

Iklan Nuffnang

Monday, 30 July 2012

Kuih Talam Keladi




Haaa cantik tak warna purple ni? Cantik kan? Menyerlah sekali warnanya. Di samping Kuih Talam Pandan di SINI, saya juga membuat Kuih Talam Keladi untuk dihantar ke masjid. Kuih ini dibuat hari minggu yang lalu selepas rasa kekosongan sangat di pagi itu. Rasa kecewa melanda diri yang mengejar banyak waktu dan kesempatan yang telah tertinggal sebelum ini. Saya menyesali kerana tidak merebut peluang di masa lalu, jadi saya ingin menebusnya di Ramadhan ini. Namun saya tak dapat berkongsi sebab sebenar kekecewaan saya. Balik dari masjid, saya menyambung tidur melepas perasaan.



Sedar atau tidak telah 10 hari kita berada di dalam bulan Ramadhan. Saya memang tidak suka menghitung hari hari berpuasa kerana saya akan rasa bersedih bila mengingatkan Ramadhan akan berlalu pergi. Saya mesti mengakui bahawa bulan Ramadhan adalah bulan yang paling saya sukai kerana keberkatan dan pahala yang berganda di bulan ini, tetapi juga kerana hubungan kekeluargaan yang lebih erat dan pengisian ibadah yang sangat padat. Hidup terasa sangat bermakna di bulan Ramadhan. Sejak beberapa tahun yang lalu, saya memang tidak beria ia membuat persiapan raya, malahan baju raya pun dibuat ala kadar sahaja. Saya memang sentiasa mempunyai kain pasang yang belum berjahit di dalam simpanan. Sekali membeli saya akan membeli banyak pasang kain kerana saya jarang sekali berkesempatan untuk shopping selalu selalu.

Jauh pulak menyimpang topik ya, OK lah berbalik pada kuih Talam Keladi, ini adalah percubaan pertama saya membuat Kuih Talam Keladi dan sangat gembira kerana ianya menghasilkan Kuih Talam Keladi yang sangat cantik. Masalahnya yang timbul ialah lapisan purple ternipis berbanding lapisan keladi untuk kuih yang dibuat dalam bekas kecil untuk hidangan kami berbuka puasa. Lain lain saya memang berpuashati dengan resepi ini yang saya ambil dari blog Yatie yang diambil pula dari blog Ayu. Saya menambah sedikit gula dalam lapisan putih seperti yang dibuat oleh Yatie. Sedap sangat kuih ini, cukup lembut dan kemanisannya. Ketebalan lapisan atas dan bawah juga cantik seimbang. Bukan yang dalam gambar ni lah tapi yang dalam loyang. Saya pasti menggunakan resepi ini lagi di masa masa akan datang. 


Sementara masih di bulan Ramadhan yang penuh barakah ini, saya juga ingin berkongsi sedikit dari tazkirah sebagai pengisian ilmu kita. Dalam tazkirah malam tadi, disebutkan kita kena memohon supaya dijadikan sebagai orang beriman, orang yang beriman akan mendapat taqwa dan seterusnya ganjaran syurga. Antara ciri ciri orang yang beriman ialah:

  • Apabila mendengar nama Allah, akan bergementar hatinya. Bila melihat kehebatan ciptaan Allah, akan teringat kehebatan Allah.
  • Menjaga solat. Menetapkan waktu yang tetap setiap hari untuk menunaikan solat dengan sempurna, kusyuk dan faham erti ayat ayat yang dibaca. 
  • Bertawakkal kepada Allah Taala. Kerana hanya Allah sahaja yang boleh menolong kita. Diceritakan kisah kehebatan Omar Abdul Aziz yang hidup miskin dan tidak meninggalkan harta untuk anak anaknya sebaliknya menyerahkan mereka kepada Allah.

Semoga perkongsian ilmu dan juga perkongsian resepi ini mendapat ganjaran pahala dari Allah Taala juga. Jom layan resepi dulu...



Kuih Talam Keladi
Cuba oleh: Azie Kitchen
Loyang 10x10x3

Bahan Lapisan  Bawah 
Bahan (A)
220 gm tepung beras 
40 gm tepung ubi
1 1/2 sudu kecil garam
5 sudu besar gula pasir
300 ml santan pekat
700 ml air

Bahan (B) 
250 gm keladi - (saya letak 300 gm) 
Buang kulit, basuh dgn air garam supaya tidak hitam, potong kiub dan kukus selama 5-8 minit. Lepas kukus baru timbang

Cara-cara:
Bancuh semua bahan A hingga rata dan sebati .
Tapis ke dalam periuk. Masak sehingga naik wap dan masukkan bahan B.

Kacau sebentar dan tuang ke dalam loyang 10x10x3 yang telah disapu sedikit minyak. Kukus selama 25 minit.


Bahan Lapisan Atas
150-180 gm tepung gandum (saya guna 160 gm)
250 gm gula halus
3-5 biji telur (guna 4 biji telur)
250 ml santan
500 ml air
Sedikit pewarna purple

Cara caranya:
Bancuh semua bahan bahan di atas dan tapis ke dalam periuk. Masak sehingga naik wap. 

Tuang ke atas lapisan bawah. Kukus selama 30 minit. Lap penutup pengukus 5 minit sekali.

Biarkan betul betul sejuk sebelum dipotong, jika boleh menggunakan pisau plastik.





Nota:
Untuk mengeringkan air di permukaan, saya terus mengukus beberapa minit terakhir dengan tidak menutup pengukus. Lap selebihnya dengan tuala dapur. 


Bersahur Dengan Nasi Goreng Cina dan Sotong Goreng Kunyit





Pagi tadi saya menyediakan nasi goreng cina dengan sotong goreng kunyit untuk hidangan bersahur. Sebelum tidur saya telah pun mengeluarkan sotong dari freezer dan dibiarkan sahaja defrost sendiri di luar. Bangun tidur jer saya terus ke dapur. Dalam berbelah bahagi, saya terus mengeluarkan nasi putih dari rice cooker. Saya tak pasti kalau hendak menghidangkan nasi putih dengan sotong goreng kunyit atau menyediakan nasi goreng dengan diletakkan sotong di dalamnya atau kedua duanya digoreng. Hmmm memang susahkan nak memikirkan hidangan sahur ni ya....

Percaturan saya berbaloi kerana nasi goreng saya habis dengan anak saya makan menambah nambah. Itu yang membuatkan saya seronok. Nasi goreng cina menggunakan rencah Seri Aji ni amat mudah disediakan. Cuma panaskan minyak, masukkan kacang panjang hiris dan pecahkan telur. Kemudian masukkan nasi dan gaul rata. Akhir sekali, masukkan rencah Nasi Goreng Seri Aji dan gaul rata. Angkat dan hidangkan. 

Sebelum berundur diri, saya ingin berkongsi petikan dari artikel yang sangat bagus yang dikongsikan oleh sahabat saya, Haji Abdul Hanan yang antara lain ditulis bahawa semua hari hari Ramadhan adalah waktu yang mulia. Maka ambil lah kesempatan ini dengan memperbanyakkan zikir dan doa, khususnya pada waktu mustajab:
  • Ketika hampir waktu berbuka, Nabi menyebut 3 doa yang tidak ditolak antaranya ialah orang yang berpuasa sehingga dia berbuka
  • Di sepertiga malam ketika Allah Taala menyeru: “Adakah ada orang yang berdoa, maka aku perkenankan, adakah orang yang memohon keampunan, maka Aku mengampunkannya”. (HR: Al-Bukhari & Muslim)
  • Memohon keampunan Allah Taaal ketika waktu sahur. (Az-Zariyat:18)

Juga jangan dilupa terdapat ganjaran ganjaran yang besar bagi orang berzikir. Terdapat banyak nas nas al Quran dan hadis hadis Nabi SAW yang sahih yang menjelaskannya. 

Selamat berbuka semua... 


Kuih Talam Pandan




Saya semalam memang tak ada ke mana mana, tak ada apa apa rancangan spesifik. Bagi melepaskan rasa kekeciwaan diri sendiri, saya menidurkan diri di pagi pagi hari. Bila bangun jer kepala pening semacam. Saya memang jenis yang tak suka tidur siang dan tak boleh tidur siang. Terus berfikir dari duduk dengan tak dibuat apa apa, lebih baik saya buat kuih  untuk dimakan semasa berbuka puasa di samping dapat saya update blog. Tapi hati berfikir lagi, kalau dimasak kuih muih, budak budak ni tak berapa suka. Hmm tiba tiba teringat untuk menghantar ke masjid sebagai juadah berbuka puasa. Tanpa berlengah, saya terus membuat senarai yang perlu dibeli hubby.

Lepas tu, kena pula decide kuih apa yang nak dibuat. Tanya Pak Cik Google minta diberi sedikit idea kuih muih yang sesuai. Dalam banyak banyak tu, mata terpandang kuih Talam Pandan yang memang sedap ala ala tepung pelita gitu. Dulu pernah dibuat sekali tetapi kejadiannya hancuis walaupun rasanya sedaaap. Bila dibuka link, terus ke blog masmurni dan bila di cari cari lagi, jumpa pula resepi yang sama di Myresepi. Saya memang suka resepi di Myresepi sebab terdapat feedback dari mereka yang telah mencuba beserta dengan gambar sekali. Memang membantu kita membuat keputusan resepi mana yang mahu diambil. Berdasarkan feedback, memang ramai yang dah mencuba resepi ini. Bila disemak balik, rupanya saya pernah membuat Kuih Talam Pandan menggunakan resepi yang sama di SINI. Kiranya ini adalah kali kedua saya membuatnya. 




Saya sebenarnya kadang kadang rasa putus asa bila kuih muih yang perlu dikukus seperti ini kerana ada jer cubaan untuk menggagalkan. Entah di mana silapnya, bahagian lapisan bawah dikukus hampir 1 jam, masih berair juga lagi di permukaan tengahnya. Tak tahu lah kalau sebab saya memasaknya terlalu sekejap sebelum betul betul naik wap. Bila puas menunggu, saya ambil keputusan untuk menceduk sahaja air keluar. Hmmm banyak pulak tu. Hampir satu mangkuk kecil. Nak kata air menitis, saya mengelap tudung pengukus setiap 5 minit sekali. Ada sesiapa yang pernah mencuba boleh bantu, saya memang suka kuih ini kerana kalau nak dibuat tepung pelita, malas nak membeli daun pisang.

Kuih ini dapat banyak juga, satu loyang saiz 10x10x3 dan beberapa acuan kecil untuk kami berbuka puasa. Tapi saya tak reti mengagak masa meletak dalam acuan menjadikan bahagian lapisan putih ternipis lah pulak berbanding lapisan hijau. Hmmm nasib lah untuk makan sendiri. Tapi tak tipu, bukan sebab bulan Ramadhan tapi bulan  lain juga, tipu tu berdosa, memang sedap kuih ni. Cukup lembut dan  kemanisannya. Cuma lain kali, saya nak double kan lapisan putih tu sebab macam nipis sangat atau buat 1 1/2 adunan ke giteww....






Kuih Talam Pandan
Cuba oleh: Azie Kitchen
Bahan-bahan (15 org=2 loyang)

Lapisan Bawah Hijau (A)
1 1/2 cwn gula
2 1/4 cwn tepung beras
1/3 cwn tepung gandum
5 1/2 cwn air pandan (10 helai daun pandan)
1 1/2 sb air kapur

Lapisan Atas Putih (B)
1/3 cwn tepung beras
3 cwn santan
4 sb tepung jagung
1 sk garam

Cara-cara
Campurkan semua bahan A. Kacau hingga tak bergentel dan tapis. Masak sekejap dgn api sederhana, kacau. Cukup sehingga naik wap dan gula hancur.

Isikan dalam acuan yg telah disapu minyak. Kukus hingga masak dalam 15-20 minit bergantung kepada saiz bekas. Saya kukus hampir 1 jam lamanya.

Campur semua bahan B. Kacau. masak sekejap dengan api sederhana hingga naik wap.

Tuangkan atas lapisan hijau, dan kukus lagi hingga masak.
Pastikan penutup kukusan di bungkus dengan kain, utk menghasilkan permukaan yg cantik & rata. Atau dilap tudung pengukus setiap 5 minit sekali.

Biar betul betul sejuk baru potong, jika boleh menggunakan pisau plastik. 

Nota:
Utk rujukan sendiri, kuih ini sangat sedap cuma lapisan atas perlu dibuat 2 adunan atau 1 1/2 adunan supaya nampak lebih seimbang ketebalan lapisannya.





Sunday, 29 July 2012

Berbuka Dengan Beef Noodles dan Bersahur Dengan Spaghetti Aglio e Olio





Malam semalam kami berbuka puasa di Vietnamese Restaurant dan seperti biasa kami akan order Beef Noodles yang memang menu sihat dan dimasukkan banyak ulaman juga di dalamnya. Dalam program JJCM kami, ini adalah salah satu daripadanya. Sedap sekali apalagi setelah sekian lama tidak ke sana. Layan gambar di bawah...




Kecuali Aween, kami semua memesan beef noodles yang memang sedap sangat, di samping side orders yang lain. Sejak puasa, inilah kali pertama kami berbuka di luar, itupun setelah hubby memberi jaminan yang saya tidak akan tertinggal solat terawih sebelah malamnya....





Sebelum kita melihat menu sahur saya pagi tadi, saya ingin kongsikan sedikit tazkirah yang diberi oleh seorang Ustaz dari Kelantan yang punya wajah yang sangat bercahaya dan melihatnya amat memberikan kegembiraan. Dengan gurauan bersahaja, rasanya saya banyak tersengih sepanjang tazkirah apabila beliau menegur yang zaman sekarang ramai yang punya body cantik tapi enjin buruk, apa yang diajar difahami tapi selepas itu lupa dan langsung tidak diamalkan. Ini adalah kerana mereka tidak fokus dan tidak faham matlamat. 

Beliau juga menerangkan bahawa ibadah puasa dapat meningkatkan taqwa kerana puasa adalah zakat jiwa. Zakat bererti menyucikan jiwa. Bila jiwa disucikan dan dididik ianya akan menjadi benteng dari melakukan perkara yang dilarang oleh Allah dan melakukan apa yang diperintah oleh Allah. Jika kita tidak melakukan itu, bererti kita telah menzalimi diri sendiri seperti doa Nabi Adam saw selepas dikeluarakan dari syurga kerana mengingkari perintah Allah. Justeru kita diseru supaya sentiasa membaca doa seperti berikut:

Doa Nabi Adam
"Robbana dholamna anfusana wailam tagfirlana watarhamana lana kunnana minal khosirin" Ya Allah , kami telah mendholimi pada diri kami sendiri, jika tidak engkau ampuni kami dan merahmati kami tentulah kami menjadi orang yang rugi" [QS.Al-A'raf 22]

Seperti yang dijanjikan pagi tadi saya memasak Spaghetti Aglio e Olio yang diminta oleh Aween. Dalam bahasa Itali bermaksud bawang putih dan olive oil sahaja. Tapi bagi menambahkan sedikit keceriaan semasa bersahur di awal pagi, saya letakkan juga bahan bahan lain. Jom layan resepi..



Spaghetti Aglio e Olio

Bahan bahan
1/2 pek spaghetti
6 ulas bawang putih - hiris
Olive oil

Bahan lain
Coarse black pepper
Cili flakes
Mushroom
Daun parsley

Masak spaghetti dalam air yang telah dimasukkan garam dan minyak mengikut masa ditetapkan di pek bungkusan.

Panaskan minyak olive dan masukkkan bawang putih dan goreng sehingga kekuningan. Masukkan pula cendawan hiris.

Masukkan spaghetti yang telah direbus dan gaul sebati, boleh masukkan sedikit garam, black pepper dan daun parsley.

Sesuaikan rasa dan bolehlah dihidangkan.

Siaap... 

Nota:
Jika suka boleh juga dimasukkan cili kering yang dipotong sepanjang 1 inci dan lain lain seperti seafood.

Villa Nur Qaseh Dalam Kosmo Ahad 29 Julai 2012





Jangan lupa sambil bersantai santai di hari minggu ini untuk membelek muka tengah akhbar KOSMO hari ini, Ahad 29 Julai 2012. Saya bukan lah pembeli akhbar KOSMO tapi saya suka membacanya kerana my office mate memang melanggan akhbar KOSMO.  Cerita cerita dan kisah yang dipaparkan biasanya lebih detail berbanding akhbar lain. Kadang kadang lebih sensasi. 

Ini adalah kali pertama Villa Nur Qaseh muncul di surat khabar. Kalau sebelum ini, hanya di majalah majalah sahaja. Ada beberapa majalah lagi yang menunggu untuk datang tapi dek kekangan masa, saya terpaksa membahagikan masa antara mereka. Malahan Villa Nur Qaseh juga diintai oleh stesyen TV untuk Intai Intai Deko. Buat masa ini, saya belum bersedia untuk dimasukkan ke dalam program televisyen dan juga drama serta filem.

Jom layan gambar gambarnya...





Saturday, 28 July 2012

Puding Karamel Nur Qaseh





Hari ini selepas balik dari appointment doktor di Tropicana Medical Centre, saya mengucap syukur pada Illahi kerana setiap penyakit ada ubatnya kecuali mati. Orang yang bijak adalah orang selalu mengingati kematian, lebih mulia lagi orang yang tertunggu kematian kerana ingin mengadap kekasihnya. 

Saya bercadang untuk membuat sedikit kuih untuk berbuka, dikuatiri skil dan kemalasan meningkat apabila lama berjauhan dengan dapur. Namun sebaik melangkah ke ruang keluarga terdengar seperti seseorang sedang memasak di dapur. Aduhaaai rupanya Juita Ku Sayang membuat Puding Karamel yang dah jadi resepi turun temurun kami yang dipelajari dari sahabat saya Asmawati 20 tahun yang lalu. Ini resepi yang saya buat sejak sejak dulu, tengok di SINI. Gambar masa ni diambil sebelum pandai berblogging lagi. Di samping mencuba resepi yang lain, saya akan terus menggunakan resepi ini kerana sangat berpuashati dengan hasilnya yang menepati selera saya. Jadi saya pun tak dapat lah meneruskan hajat untuk membuat kuih kerana ingin mengelakkan berlebihan dan pembaziran.




Hari ini saya sangat gembira dan ingin menjadikan setiap hari adalah hari dalam bulan Ramadhan yang lebih baik kerana 2 perkara. Tapi saya tidak boleh berkongsi dengan kawan kawan semua. Apa yang boleh dikatakan ialah saya ingin menjadi insan yang baik dengan insan yang lain termasuklah binatang dan pokok pokok semuanya.

Hahahaha sebelum berkongsi resepi, saya nak share sedikit tazkirah Subuh yang banyak saya pelajari dan membantu mengatasi kelemahan saya berhubung solat berjemaah mengikut imam dan bukan bersama imam. Antara contoh contohnya ialah:

  • Bila imam habis takbir, baru makmum mengangkat takbir;
  • Bila imam habis membaca al Fatihah, barulah makmum mula membacanya;
  • Bila imam dah habis sebut Allahuakbar, barulah makmum mulakan pergerakan;
  • Bila imam habis sebut samiAllahulimanhamidah, barulah makmum bangun rukuk dan sebut robbanalakalhamdu;
  • Bila imam dah habis bagi salam yang kedua, barulah makmum mula bagi salam yang pertama. 
Semoga ibadah kita akan sentiasa dipertingkatkan dari hari ke hari. Jom layan resepi mudah yang boleh dihafal jer...



Puding Karamel Nur Qaseh

Bahan bahan:
1 tin susu cair
1 tin air
5 - 6 biji telur (ikut saiz dan ikut suka)
5 - 6 sudu besar gula
6 - 8 sudu besar gula (untuk dibuat gula hangus)
Sedikit esen vanilla

Goreng 5-6 sudu gula untuk dijadikan gula hangus dgn api perlahan. Tuangkan dalam acuan besar atau acuan kecil kecil spt mangkuk pyrex, mengikut mana yang disukai.

Pukul telur dan gula dan masukkan 1 tin susu cair dan 1 tin air. Masukkan sedikit esen vanilla.

Tuang dalam acuan yang telah diletakkan gula hangus yang telah mengeras tadi.

Kukus hingga masak antara 10 - 15 minit sahaja. Angkat dan setelah sejuk, masukkan ke dalam peti ais sebelum dihidangkan.



Selamat berbuka puasa dan juga berterawih untuk kawan kawan semua...




Masakan dari Azie Kitchen Dalam MIDI 1 Ogos 2012




Jangan lupa layan masakan Kelantan dan Terengganu kegemaran Azie dalam majalah MIDI 1 Ogos 2012 yang diambil dari blog Azie Kitchen. Walaupun hampir 28 tahun saya mula tinggal di Kuala Lumpur dari belajar di universiti sehingga bekerja, berkahwin dan menetap di sini, saya tetap menpunyai selera dan tekak Kelantan. Bila melihat sahaja masakan Kelantan, muka saya akan bercahaya dan semuanya menjadikan saya berselera. Tambah tambah kini, peluang untuk balik kampung adalah terhad. Hanya sekali atau dua kali sahaja dalam setahun. 


Saya merasakan famili saya adalah famili yang hidup dalam adab dan susila Kelantan, anak anak saya pulak comel seperti gadis manis Cik Siti Wan Kembang tapi tidak jadi begitu kerana mereka tidak dilahirkan di Kelantan dan mereka merasakan mereka adalah anak Kuala Lumpur. Citarasa mereka bercampur baur kerana ada yang suka makanan Kelantan ada juga yang suka masakan ala mamak mengikut my hubby yang suka nasi kandar, kari, roti canai dsb selain masakan moden dan western. Saya merindui kampung halaman, bonda dan adik beradik di sana, masakan dan segalanya di sana yang akan kekal selamanya di hati. Rindu untuk bercakap loghat Kelantan di rumah ini tapi sayang saya hanya bersendirian. Hanya saya seorang sahaja orang Kelantan di rumah ini. Saya kena terima hakikat ini dengan pasrah...



Selepas tamat pengajian, saya bekerja sekejap dan terus kawin. Bila kawin pulak dengan orang bukan senegeri, menjadikan peluang untuk balik kampung selalunya tak lama dan pada hari raya pulak dibahagi pada dua kampung. Saya memang tak puas balik bercuti di kampung selepas bekerja. Semasa kecil, kita mana boleh ke sana ke mari, membeli itu ini kerana belum mampu untuk bergerak sendiri dan membeli sendiri. Tapi bila dah mempunyai gaji sendiri, kesempatan pulak yang tidak ada.


Saya sentiasa berbangga menjadi anak Kelantan walaupun ramai yang mempunyai persepsi yang negatif terhadap orang Kelantan. Tapi jika ingin dicari yang negatif, pasti ditemui tapi jika ingin mencari kelebihan, pasti banyak sekali. My hubby pun agaknya tak menyangka akan mengahwini mek Kelantan seperti saya. Apa apa pasti dia mengakui kerana saya orang Kelantan lah, dia menjadi seperti sekarang dan kami mempunyai apa yang kami punyai. Kerana semangat bekerja dan cita cita yang tinggi serta usaha yang gigih untuk menrealisasi sesuatu impian. Hahaha agak jer sebab pasti dia tak akan komen apa apa nyer.


Di dalam MIDI kali ini ditampilkan 3 resepi dari blog Azie iaitu Nasi Kerabu Kelantan di SINI yang merupakan resepi yang dipelajari dari sepupu saya Cik gu Wan Faizah yang memang handal memasak, Nasi Goreng Ikan Masin Ala Thai di SINI dan Nasi Dagang Terengganu di SINI dan lauknya di SINI yang saya pelajari dari internet. Kepada sesiapa yang resepinya telah saya cuba, saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih atas perkongsian ini. 





Selain resepi dari blog Azie dimuatkan juga resepi dari blog CT Delima, Jintan Manis dan dari Dapur Bonda. Tahniah kepada semua. Terima kasih kepada sahabat saya, Che CT yang walaupun baru kenal sangat terasa keakrabannya di hati yang telah memaklumkan pada saya berkenaan perkara ini. Terima kasih juga kepada Ayu dari majalah MIDI dan maaf juga kerana tak dapat memenuhi permintaan Ayu untuk menyediakan juadah dek kekangan masa. 


Di kesempatan ini juga saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada pengunjung blog saya samada yang telah sign up as follower atau sebagai silent follower kerana jumlah kunjungan blog Azie meningkat hampir 180,000 dan juga follower yang telah mencecah 200 orang. Terima kasih atas sokongan anda. Love uolls so much. Jom dapatkan naskhah anda hari ini....

Friday, 27 July 2012

Agar Agar Sirap Ros





Bila lama tak masuk ke dapur terasalah pulak rindu untuk memasak dan bersiaran di alam maya dengan kawan kawan yang sentiasa menyokong blog Azie, namun masa yang bergerak terlalu pantas menjadikan saya kepenatan mengejar ruang masa yang ada. Tiada masa langsung untuk berehat dari sampai rumah sehingga keesokan harinya. Terlalu padat aktiviti dan terasa waktu rehat pun sangat lah terhad.


Hari ini tiba tiba teringin untuk membuat kuih yang lembab basah kerana saya memang berbuka dengan kuih kuih seperti ini sejak kecil seperti nekbat, biji nangka, sekaya telur, lompat tikam, puteri mandi yang semuanya basah dan lembab. Lagipun agar agar ini sangat cepat disediakan, sangat mudah semudah ABC. Saya tak mahu menghabiskan banyak masa di dapur di bulan Ramadhan ini. Sebaik habis makan, hubby sudah bersiap untuk ke masjid. Jadi saya memang belum habis mengunyah makanan, sudah berlari mengambil wudhu. Tapi saya gembira dengan kesempatan dan rezeki yang diberi. 

Berpeluang ke masjid juga adalah satu rezeki, lebih lebih lagi berpeluang berada dalam majlis ilmu yang mana ada malaikat yang akan memayungi kita dengan sayapnya. Kita juga boleh merapatkan ukhuwwah ketika berjumpa di masjid. Jika datang ke masjid, kita juga akan mendapat keberkatan kefahaman kerana berada dekat dengan guru. Jika ke masjid, kita mendapat pahala perjalanan pergi dan pulang ke masjid. Kumpullah pelaburan sementara tawaran masih diberi. Jika tidak di bulan Ramadhan ini, bila lagi?



Agar Agar Sirap Ros

Bahan bahan:
20 gram agar-agar bertali 
230 gram gula atau secukupnya
4 mug air
1 helai daun pandan
Sedikit gula batu, jika suka
Sedikit sirap ros
Sedikit pewarna merah, jika suka

Cara cara
Masak agar agar dgn air sehingga agar agar hancur. Kemudian masukkan gula secukup manis dan kacau hingga adunan larut dan sebati.

Masukkan pati sirap dan daun pandan. Biarkan hingga mendidih.

Tapis dan tuang ke dalam loyang/bekas agar agar yang telah dibasahkan terlebih dahulu.

Sejukkan seketika sebelum dimasukkan dalam peti sejuk.



Thursday, 26 July 2012

Lauk Pauk Dari Bazar Ramadhan



Semalam adalah hari kedua saya menjenguk ke Bazar Ramadhan. Hari lain, hubby cuma pergi dengan anak anak. Memang bazar ini adalah antara yang terbesar di Kota Damansara. Tapi saya seperti biasa lah, bila tengok lauk pauk semua saya tak berkenan. Seperti juga membeli belah, lepas tengok, akan letak semula. Entah lah pelik sikit saya ni. Apa yang saya berkenan semuanya yang harga nya saya tak mampu. Kuih bakar ini saya beli di cafe tempat saya bekerja, memang sedap sangat sangat.



Berbalik pada masakan yang dijual di Bazar Ramadhan ini memang nampak sedap tapi tak terbuka pun selera saya kerana saya amat simple. Saya hanya membeli nasi kerabu dan ikan bakar sahaja untuk diri sendiri. Yang lain hubby belikan dengan mengambil citarasa dan kesukaan anak anak. Saya pulak tengok lauk pauk walaupun nampak sedap, tapi tak teringin langsung.





Inilah lauk pauk yang dibeli untuk berbuka. Masya Allah, macam macam ada sebab ada ramai anak yang punya citarasa yang berbeza beza. Hubby rajin melayan permintaan anak anak.







Tengok betapa gebunya donut ini, walaupun tak beli saya akan singgah melihatnya setiap kali melalui gerai ini, Memang besar dan gebu sangat donut ini.




Yang ini pulak murtabak yang sedap lah walaupun tak sangat sangat sedap. Dari yang my hubby beli bertahun tahun di bulan Ramadhan, semua saya rasa macam tak sedap jer. Ramai orang beratur panjang, kena sabar lah sikit kalau nak makan murtabak ini. Yang ini lain dengan murtabak di atas.



Di samping itu, saya ingin mengambil kesempatan untuk berkongsi sedikit berkenaan tazkirah di surau pejabat saya tengahari tadi yang antara lain adalah seperti berikut:

Menjaga hubungan sesama manusia terutama jiran. Jangan sakiti jiran jiran. Orang yang beribadah dan menghadiri majlis ilmu juga akan dicampak ke dalam neraka dek suka memyakiti jiran sendiri.

Taqwa iaitu merasai adanya Allah, bukan sahaja tahu adanya Allah. Ianya akan menjadi pemangkin kita daripada berbuat perkara yang dilarang kerana merasa Allah Mengetahui segalanya walaupun tiada manusia yang nampak.

Berbuat kebaikan kepada ibu bapa walau siapa pun kita, kedudukan kita, kita tetap anak kepada kedua orang tua kita. Sehingga ada seorang pemuda yang mengendong ibunya dalam semua ibadat di Mekah dan selepas itu bertanya kalau ianya dapat membalas budi dan jasa kedua ibu bapanya. Tapi apa yang dibalas adalah segala apa yang dibuat tidak dapat membalaspun jasa ibunya hatta semasa melahirkan dia. Begitulah besarnya jasa ibu bapa terutama ibu yang mengandung dan melahirkan.

Malam tadi semasa tazkirah, dikongsikan berkenaan ibadah puasa yang merupakan salah satu ibadat untuk membantu meningkatkan taqwa. Dalam Quran disebut taqwa sebanyak 69 kali berbanding dengan solat yang hanya 12 kali. Bila kita mempunyai taqwa, kita akan rasa diperhati. Kita terhalang untuk membuat sesuatu yang dilarang dan akan mengikut apa yang diperintahkan kerana rasa diperhatikan Allah. Merasa keujudan Allah bukan sekadar tahu adanya Allah. Kalau sekadar tahu dan percaya sahaja tapi tak patuh. Orang orang yang mempunyai taqwa akan bersegera memohon keampunan. Kenapa orang muslim kena mempunyai taqwa? Ianya melindungi sesuatu dari sesuatu dengan sesuatu. Jadi kita kena berdoa supaya kita dijadikan seorang muslim yang beriman dan bertaqwa.

Dikongsi juga perihal sahabat nabi yang bertanya apabila Nabi hanya beribadat separuh malam dan tidur separuh malam kecuali pada 10 malam terakhir. Nabi mengajar cara beribadat untuk kita mendapat pahala seolah beribadat sepanjang malam ialah dengan qiam bersama imam, iaitu solat bersama imam dan balik bersama imam. Ertinya, bila solat selesai baru balik. Jadi kita tunggulah  selepas solat witir.

Jadi sementara kita masih berada di bulan Ramadhan ini, jom lah kita belajar sebanyaknya, menghadiri majlis ilmu sebanyaknya dan mengamalkan sebanyaknya. Ini adalah kerana tiada kesempurnaan jika beramal tanpa ilmu. Kalau bukan di bulan Ramadhan, bila lagi?