Ruang Iklan Untuk Disewa

Ruang Iklan Untuk Disewa

Iklan Nuffnang

Saturday, 30 June 2012

Nasi Karot dan Rosemary Grilled Chicken





Resepi hari ini saya ambik dari  blog Secubit Garam yang saya tak perlu lah sebut dari mana pulak Kak Nor memperolehinya yang pastinya panjang berjela. Walaupun tak disebut, pahala dan ganjaran untuk mereka yang sebelumnya sudah pun di dalam simpanan. Ameen. Berkongsi ilmu bermanafaat sangat besar ganjarannya, pahalanya berterusan selagi ilmu itu dikongsi, dipanjangkan dan diguna serta diamalkan. Jom sama sama kita beramal melalui masakan di samping berbakti untuk keluarga sendiri.

Saya mula mula terpandang dan terberkenan dengan resepi Rosemary Grilled Chicken dari blog zila4ever. Biasalah mula mula saya cari gambar yang cantik cantik dulu, selepas melayan mata dan minda, baca pula entri untuk mencari penilaian pada hasil masakan. Kalau aduh du dudu du dudu  sedap nyeer, tak tipu sedap dll kata merayu, saya pasti terduduk, terpikat dan tergodanyer. Tapi bila masuk lagi sekali untuk tengok dengan apa ayam ini digandingkan, mula lah merayau sampai lah ke blog Kak Nor. Di sini hati tertarik pula dengan Nasi Karot. Maka kejadian hari ini di Villa Nur Qaseh adalah Nasi Karot dan Rosemary Grilled Chicken. hahaha guna nama omputih, kasi glemer dan gorjes sikit...






Seperti biasalah, kalau Sabtu dan Ahad, memang saya pulun habis. Pendek kata dari pagi sampai malam, saya duduk di dapur.  Kalau dah jemu, saya keluar jap, melayan ikan japanese koi dan kelah kesayangan saya tu. Sungguh menenangkan minda bila melihat ikan kelah melibaskan ekornya semasa menyambar makanan. Bunyi sahaja pintu dibuka, mereka terus berenang laju ke arah saya seperti juga Rizky yang dengan setia menunggu hubby bersiap ke pejabat setiap pagi. Dengan setia juga dia ikut hubby turun sama ke dapur untuk bersarapan. Baguslah Rizky ni, tak pernah miss sarapan. Hmmm barulah metabolisme tinggi selepas perut berpuasa beberapa jam semasa kita tidur. Bukan macam anak anak saya yang suka skip sarapan...

Laaa dari Nasi karot, jauh pulak membebel ya. OK lah jom ikut saya melayan resepi nasi dan lauk yang sedap ini. Tak payah nak masak berjenis jenis lauk pauk seperti memasak nasi putih. Cukup dengan ulaman atau acar atau sayuran dengan yoghurt. Dah lengkap hidangan kita...





Nasi Karot

Bahan bahan:
6 cawan beras bathmati
2 cawan carrot (potong dadu kecil/parut)
1/2 cawan susu cair 
8 cawan air – atau air rebusan ayam
1 kiub ayam knorr 
1 sudu kecil gula
garam

Bahan Tumis:
2 sudu besar rempah kurma/rempah beriani 
5 ulas bawang merah – mayang
3 ulas bawang putih – mayang
2 cm halia -mayang
3 sudu besar minyak sapi/butter
2 cm kulit kayu manis
2 kuntum bungka lawang
5 biji bunga cengkih
2 biji buah pelaga
1 tangkai daun ketumbar -mayang
daun pandan - simpulkan

Cara:
Panaskan minyak sapi dalam periuk rice cooker dan masukkan bahan tumis, bawang dan halia yang dimayang dan daun pandan.

Bila dah wangi masukkan rempah kurma/beriani. Biarkan naik minyak.

Masukkan air, garam, gula, kiub ayam knorr dan susu cair. Biarkan mendidih.

Masukkan beras, carrot dadu dan daun ketumbar. Alihkan periuk ke dalam rice cooker dan masaklah nasi seperti biasa. 

Hidangkan dengan ayam panggang dan cili yoghurt. Gambar ada kat bawah sekali tu




Rosemary Grilled Chicken 

Bahan:
1 ekor ayam - potong 4 
5-6 ulas bawang putih
1 sudu besar daun rosemary kering
1 inci halia
1 sudu besar lada hitam
1 sudu makan jintan kasar
2-3 sudu besar gula perang
2 sudu kecil garam
sedikit perasa 
2 sudu besar jus limau/lemon
3 sudu besar olive oil 
5 biji kentang
2 biji tomato ~ boleh letak tomato masa menghidang jika suka tomato fresh
6 biji baby carot
sedikit mentega

Cara penyediaan:
Ayam di potong 4 atau dibiar tidak di potong kemudian dibersihkan. Ketepikan dulu. Tumbuk halia hingga lumat kemudian perah jus halia pada ayam. Gaul rata.

Panaskan minyak zaitun. Goreng bawang putih hingga kekuningan. Angkat dan ketepikan dulu.

Tumbuk daun rosemary kering hingga lumat kemudian masukkan lada hitam, jintan kasar, tumbuk kasar.

Masukkan bawang putih yang telah di goreng tadi kedalam lesung dan tumbuk bersama rempah.

Masukkan lebihan minyak zaitun (masa menggoreng bawang putih) tadi, gula perang, garam, serbuk perasa dan jus limau ke dalam rempah yang telah di tumbuk tadi. Gaul rata. Sesuaikan rasa rempah ikut citarasa anda.

Gaulkan rempah tumbuk bersama ayam. Masukkan ayam dalam bag berzip perap dalam petisejuk beberapa jam.




Kentang di kopek dan di rebus 3/4 masak. Ketepikan. Lebihan rempah ayam tadi boleh di lumur pada kentang.

Susun ayam, kentang, buah tomato, baby karot di dalam tray pembakar. Sapukan sedikit butter pada ayam dan sayur-sayuran dan bakar dalam ketuhar 180- 200 darjah celcius selama 1 jam.





Nota:
Bila ayam itu dipanggang, ia akan mengeluarkan banyak air. Jangan dibuang. Guna air ayam yang penuh dengan rempah ratus itu sebagai sosnya. Masukkan air ayam di dalam periuk dan tambah dengan satu atau dua sudu besar tepung jagung. Masak sehingga kuah pekat




Nasi Goreng Apa Apa Jer





Hahaha saja jer letak nama tu sebab tak tahu sebenarnya apa nama nasi goreng ni. Saya buat pun secara tak dirancang apabila saya sebenarnya ternampak nasi lebihan malam tadi semasa hendak membasuh rice cooker.Terus jer hiris hiris apa apa jer yang ada kat depan mata. Semua main ambik ambik, hiris dan campak jer. Nampak ada hati dan mempedal ayam, hiris sekali. hihihi bontot ayam pun sekali masuk, hish jangan citer sesapa ya. Itu bahagian kegemaran saya. Nampak pula ikan jeruk masin, campak seketul. Ada telur, pecahkan sebiji. Tapi jangan terkejut sebab nasi goreng yang dimasak secara cacamerba ni sedap jadinya. Lebih kurang masak asyura lah, campak pelbagai bahan, hasilnya asyura yang sedap.

Jom kita tengok apa yang saya dah letak dalam nasi goreng yang kalau dijual di restoran, rasanya boleh dibayar dengan RM12 sepinggan tanpa perlu berkata apa apa walaupun saya seorang banker yang sangat cerewet... yeayy..



Nasi Goreng Apa apa Jer

Nasi putih
1 biji cili merah - tumbuk kasar
2 bawang merah - tumbuk kasar
3 bawang putih - hiris
3 bawang merah - hiris
Segenggam karot -potong dadu
1 keping ikan jeruk masin
1 ketul hati dan mempedal ayam
1 biji telur
Garam
Sedikit sos ikan

Panaskan minyak dan masukkan ikan jeruk masin. Goreng sambil dihancurkan. Masukkan bawang merah dan putih hiris. Goreng sehingga wangi.

Masukkan karot dan mempedal serta hati ayam. Masak sehingga  karot lembut dan mempedal masak. Masukkan cili merah dan bawang merah tumbuk. 

Masukkan nasi dan pecahkan telur di tepi kuali. Kacau rata supaya telur bersalut dengan nasi. Masukkan garam dan sos ikan. Kacau rata dan sesuaikan rasa. Bolehlah diangkat dan dihidangkan.




Masak Kicap Bijan Ikan Bawal Putih





Malam tadi, saya juga memasak Ikan Bawal Putih Masak Kicap Bijan mengikut resepi yang dikongsi oleh Yatie. Betul lah agaknya apa yang selalu dihadapi oleh kebanyakan isteri, ibu yang memasak setiap hari bila mereka kekeringan idea apa lauk pauk yang hendak dimasak dan dihidangkan. Saya yang jarang jarang ke dapur pun, hahaha selalu kekeringan idea. Hmmm macam lah saya ni dah memasak pelbagai masakan pulak ya. Bukan apa, tapi kerana nak disesuaikan dengan bahan mentah yang ada dalam peti ais kita lah. Kalau macam saya ni, nampak ikan jer, pasti yang terlintas di kepala ialah masak lemak cili padi atau goreng dengan garam kunyit jer. Tapi kalau selalu sangat pun, nanti boring pulak hubby dan anak anak.

Dalam usaha nak mempelbagai tu lah yang kita jenguk dapur kawan kawan. Walaupun saya biasa membuat lauk masak kicap tapi cara memasak antara seorang dengan seorang yang lain mungkin berbeza. Jadi saya menyalin resepi orang lain pulak untuk dicuba dan dihidangkan pada famili. Sama juga dengan resepi ini, saya lihat bahan yang digunakan adalah sedikit berbeza dengan bahan yang biasa saya gunakan. 



Saya menggunakan ikan bawal putih yang memang terkenal di kalangan orang orang Cina. Itu sebab harganya lebih mahal dari ikan biasa, isinya yang kental terasa seperti isi ketam yang memang sedap dan manis. Ikan ini yang dibeli di Morib telah terus disiang, dipek dalam plastik berasingan dan sebaik tiba di rumah, hanya terus menyimpannya di dalam freezer. Bila ikan segar disimpan di dalam freezer, kesegaran dan kemanisan ikannya masih kekal. Jadi pastikan ikan segar sahaja disimpan di dalam freezer, lebih lebih lagi  jika mahu disimpan untuk jangkamasa lama. 

Jom layan resepi dulu...




Masak Kicap Bijan Ikan Bawal Putih

1 ekor Ikan Bawal Putih
1 biji buah tomato-dibelah 6
1 batang serai- dititik
5 biji cili padi
1 tangkai cili merah
3 ulas bawang putih- dicincang
3 biji bawang merah- dihiris nipis
1/2 biji bawang besar-di hiris nipis
4 sudu besar kicap jalen manis
2 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar minyak bijan
5 sudu besar minyak masak untuk menumis
1/2 cawan air (bancuh dengan 1 sudu kecil tepung jagung)
Daun sup + daun bawang -hiris sebagai hiasan

Cara-cara
Bersihkan ikan, kelar sikit, cuci dan toskan. Sapukan rata sedikit garam dan lumur dengan tepung jagung. Kemudian goreng garing,angkat,toskan dan letak dlm pinggan bersesuaian.




Tinggalkan dalam anggaran 5 sudu besar minyak masak dan tumiskan bawang putih, bawang merah dan cili padi sehingga naik bau.


Masukkan serai, kicap, sos tomato dan sos tiram. Tambahkan 1/2 cawan air. Masukkan tomato buah, bawang besar dan minyak bijan. Kacau lagi sehingga mendidih


Tutupkan api dan siram ke atas ikan yang telah digoreng tadi. Taburkan daun bawang dan daun sup. Bolehlah dihidangkan.





Masak Singgang Ikan Selar Kuning






Saya dah lama nak memasak Ikan Singgang yang memang boleh dikira dengan jari saya memasaknya sejak kawin. Hahaha kenapa jadi gitu tu? Hmmm agaknya sejak kecil, dok makan ikan singgang menjadikan saya tak mahu lagi makan ikan singgang. Sehingga lah satu hari bila kawan universiti kami Dato' DJ menulis dalam status facebook nya yang dia makan Singgang Ikan Kembung. Aduhaaai, memang terliur sekali membaca status fb beliau. 

Petang semalam, semasa singgah di kedai runcit, terpandang ikan selar kuning yang memang segar segar. Saya pun terus memilih beberapa ekor kerana tahu anak anak memang tak suka ikan singgang ni. Sambil memasak Udang Masak Black Pepper, saya juga memasak Ikan Singgang yang sangat mudah. Pendekata, pejam mata pun boleh buatlah singgang ni.

Jom layan resepi Masak Singgang Ikan Selar Kuning cara saya di bawah ini...




Masak Singgang Ikan Selar Kuning

6 ekor ikan Selar Kuning
3 ulas bawang putih - hiris
1 inci lengkuas - hiris nipis
2 asam keping
Sedikit belacan
Garam
Cili padi - ketuk
Bendi - hiris besar

Masak air dan semua bahan kecuali cili padi dan bendi. Setelah menggelegak, masukkan ikan. Masukkan garam dan sesuaikan rasa. Akhir sekali, masukkan kacang bendi. Setelah bendi lembut, bolehlah tutup api dan diangkat.
Sedia untuk dihidangkan.





Friday, 29 June 2012

Udang Harimau Masak Black Pepper




Saya ubahsuai resepi ini dari resepi Ketam yang terdapat dalam blog Bila Chah Ke Dapur kerana saya tak punya ketam. Sekarang ni, kena fokus pada masakan lauk pauk dulu kerana yang pasti lauk pauk yang dimasak akan dapat sambutan dari penghuni Villa Nur Qaseh yang 3 orang tu berbanding dengan kuih muih. Kalau nak membuat kuih muih, kena tunggu hari minggu jer. Saya pun tak terkejar kejar masa memasak, masa mengambil gambar dan mengemaskini blog. Bila terkejar kejar ni, badan pun jadi penat. Bila penat, hihihi tak sempat nak berzikir lama lama selepas solat, asyik menguap nguap jer.

Beberapa malam lepas, saya ada menyediakan Masak Kicap Ikan Kerisi yang mendapat sambutan hangat. Alaa sambutan dari penghuni rumah ni lah. Jadi bila dah kekeringan idea, buat lawatan tapak ke dapur kawan kawan dan tersinggah di Dapur Chah. Saya memang suka melayan gambar gambar yang cantik dan boleh melihat satu satu gambar dari tepi ke tepi, dari atas ke bawah lah. Haaa begitu lah saya, yang rasa terhibur dapat menjamu mata dengan gambar gambar masakan yang cantik menawan. Terpesona dengan gambar yang cantik, menyebabkan saya ingin mencuba resepi Chah yang diminta dari tukang masak di sebuah restoran masakan seafood. Memang sedap sekali resepi ini. Tambahan lagi, penggunaan daun kucai menambahkan manis manja lagi masakan ini... Jom layan resepi dulu....



Udang Masak Black Pepper

5 ekor udang harimau
Segenggam kecil lada hitam
3 ulas bawang putih
1 inci halia
3-4 sudu kicap cair
3-4 sudu sos plum (guna sos ikan)
4-5 sudu sos tiram
Sedikit garam
secubit dua gula
2 pokok daun kucai
Minyak

Cara-cara:
Goreng udang sekejap dan ketepikan. 


Tumbuk lada hitam, bawang putih dan halia hingga hancur. Tumis bahan tumbuk hingga agak garing sebelum dimasukkan sedikit air.


Masukkan sos dan masak hingga agak pekat. Sesuaikan rasanya.


Masukkan udang dan daun kucai. Kacau sebentar dan tutup api. Sedia untuk dihidangkan.






Thursday, 28 June 2012

Las Vegas Part 4: Dinner di Restoran Halal di Las Vegas






Hari ini saya tak masuk dapur. Dapur tak berasap kerana balik lambat, ada tugasan yang perlu disiapkan. Balik sempat singgah makan sate di Gulam Mee sambil membeli makan malam untuk budak kecil 2 orang kat rumah. Jadi hari ini nak sambung lagi, catatan perjalanan dan percutian kami ke Las Vegas.

Sekembali dari lawatan ke Grand Canyon, sebelah malam nya kami peserta muslim berkumpul untuk makan malam di restoran Pakistan dengan menaiki bas kecil, satu satunya restoran makanan halal di Las Vegas. Sedap masakannya tapi kerana keletihan, kami makan pun macam tak berselera jer. Bermacam lauk yang disediakan seperti ikan talapia, daging, sambal tumis udang, sayur dhal. Semuanya dihidangkan dengan nasi ala ala beriani dan juga minuman Manggo Lassi. Sebenarnya makan tengahari kami di Grand Canyon dah lambat, jadi bila makan masa lapar, dah termakan agak berlebihan. Jadinya bila waktu makan malam tiba, perut masih kekenyangan dan dok terasa lagi ikan bilis Brahim. Itu pun ya juga.















Balik dari makan malam,  minta diturunkan di The Forum Shop, untuk mencari fragrance body mist Victoria Secret yang dipesan oleh Nellisa. Sewaktu menaiki escalator, terpandang handbag Coach berwarna merah yang sangat saya inginkan.






Dalam hati terfikir kalau saya perlu mebelinya sebiji lagi, tapi Alhamdulillah, Nik Faris memberitahu yang kita boleh menukar handbag yang dibeli selagi masih belum digunakan dan mempunyai resit. Nasib baik Miwa, pekerja dari Jepun memudahkan semua urusan pertukaran. Selepas itu, kami ronda ronda di sekitar The Forum Shop yang sangat cantik dengan siling yang dicat seolah kita berada di tempat  terbuka dengan warna langit yang cantik kebiruan. Sofa yang disediakan untuk pengunjung pun amatlah gebu. Kalau kaki dah penat, jumpa jer tempat duduk pun dah kira OK sangat





Sebelum balik hotel, sempat singgah menikmati keindahan fountain show di hadapan The Bellagio Hotel dengan lagu lagu yang sungguh romantis. Alahaai sesuai untuk pasangan yang sentiasa di alam cinta. Romantis giler.






Happy reading...