Ruang Iklan Untuk Disewa

Ruang Iklan Untuk Disewa

Iklan Nuffnang

Thursday, 31 May 2012

Persinggahan di Dubai Yang Mengubah Persepsi


Saya terpaksa menghentikan seketika catatan siri lawatan ke Las Vegas bagi memberi laluan untuk catatan perjalanan ke Egypt pada 3-11 Mac 2009 kerana Nana Ain, puteri kami akan menamatkan pengajian perubatan di Alexandria University dalam beberapa bulan lagi. Sementara beliau masih di sana, saya ingin menulis catatan ini buat kenang kenangan. Sebelum bercerita berkenaan lawatan ke Egypt, saya kongsikan dulu mengenai persinggahan kami di Dubai sebelum bertolak ke Alexandria dan Cairo.

Kadang kadang saya rasa bersalah dengan Nana kerana sepanjang beliau di sana, itulah kali pertama saya mengunjungi nya sedang ibu bapa kawan kawannya boleh dikatakan setiap tahun ke sana. Biasalah alasan yang diberi ialah kerana ketiadaan cuti. Tapi betulkah itu alasannya? tidak juga kot kerana pada masa yang sama kami sedang membina rumah, jadi memang kena sentiasa memantau kerja kerja pembinaan oleh pekerja Indon yang digaji. Tapi rasanya alasan itu tidak cukup kuat kot kerana saya dan hubby masih setiap tahun bercuti ke luar negara bersama sama dengan syarikat Prudential.

Hmmm apa apa pun hanya Allah sahaja yang Mengetahui betapa saya sebenarnya ingin sahaja bercuti cuti dan melawat beliau di sana tetapi bagaimana pulak dengan anak anak yang lain di sini. hehehe masih cuba mencari alasan.  OK lah berbalik pada lawatan ke Egypt kali ini, memang diluar jangkaan saya pun bila hubby tiba tiba memberitahu yang beliau telah menempah tiket penerbangan ke Egypt melalui Dubai, jadi dia bertanya berapa hari saya ingin berada di Dubai.  Hati gembira bukan kepalang bila mendengarkan Dubai kerana saya memang tidak pernah bermimpi untuk ke Dubai tanpa ada apa apa urusan. Cuma Juita yang sering mengajak kami bercuti ke Dubai. Entah kenapa dalam banyak banyak tempat, dia memilih Dubai sebagai tempat yang ingin dilawati. Mungkin juga disebabkan pengaruh kawan kawan kot.





Kami bermalam beberapa malam juga di Dubai sementara menantikan Nana menghabiskan ujiannya. Di Dubai, kami bertemu dengan Cheq dan Kahar yang kebetulan waktu itu, bertugas di Abu Dhabi. Shopping mall di Dubai memang besar besar dan panjang, rasanya macam nak patah kaki berjalan di dalam satu satu mall. Untuk bergerak dari satu mall ke satu mall yang lain juga agak berjauhan dan kena mengambil teksi yang boleh tahan juga tambangnya. Seronok melihat orang Arab yang kaya kaya bershopping, dengan kereta yang besar gah dan yang perempuan pula masing masing membimbit handbag berjenama at least handbag LV.

Gambar gambar di bawah adalah di Deira City Centre iaitu salah satu pusat perniagaan di Dubai, kalau tak silaplah. Berada di sini, tak terasa yang saya sedang berada di bumi Arab tapi sebaliknya seolah berada di negara Pakistan. Rata rata peniaga adalah orang Pakistan. Makanan juga makanan Pakistan, barang barang dan kain baju yang dijual juga. Yang paling saya suka, makanan Pakistan di Karachi Darbar yang dibawa oleh Kahar dan Cheq. Tak ada pulak kelihatan orang perempuan yang makan di restoran ini. Memang sedap masakannya terutama kambing. Oleh kerana teringat keenakannya, keesokannya kami mengambil teksi untuk ke sana sekali lagi tapi sayang, masakan kambing yang saya inginkan belum siap kerana kami ke sana awal pagi. Tak ada pilihan kerana sebelah tengaharinya kami perlu bersiap untuk bertolak ke airport sebelah petangnya.   




Kecuali handphone,  lain lain barang berjenama samada sama harga atau lebih mahal dari tempat kita. Harga kunci Baldwin yang saya dan hubby cari cari juga berharga RM7500 satu set. Puas saya menunggu berjam jam depan kedai kunci untuk menunggu kedai dibuka tapi akhirnya frust bila tengok harganya sama sahaja dengan tempat kita. Di sana memang pelik sedikit waktu perniagaannya, pada waktu tertentu kedai akan ditutup selama beberapa jam dan buka balik pada sekian waktu.  Itu yang saya terpaksa duduk di depan kedai menunggu ianya dibuka semula.





Lawatan ke Dubai ini telah mengubah persepsi saya mengenai Dubai di mana selama ini saya selalu menganggap Dubai adalah syurga membeli belah bagi kain kain ela yang cantik cantik. Ternyata ianya silap, dengan tak banyak kedai yang menjualnya, dengan pilihan yang terhad, dengan harganya, adalah lebih baik saya bershopping di Euro Moda dalam suasana yang mewah. Saya boleh duduk di sofa dan akan ditunjukkan satu persatu kain yang cantik cantik dan tinggal memilih dan membayarnya sahaja.  





Tapi sementara dah ada di Dubai saya belilah juga 4 pasang branded Italian Cotton dan hubby pula menempah beberapa helai kemeja kain linen di Burjuman Shopping Mall yang bukan murah. Sepasang dalam RM400 juga. Maknanya sama harga dengan cotton yang dibeli di Euro Moda. Bezanya di sini, banyak pilihan dan cantik cantik tapi di sana, pilihan terhad dan kedainya kecil sahaja. Dikenali sebagai Airlines Shop sebab ramai pilot dan pramugari yang mengunjunginya. Malahan saya bertemu dengan pilot dan beberapa orang pramugari MAS yang sama penerbangan dengan kami juga di situ dan diberitahu itulah kedai kain yang paling besar. Hajat hati nak mencari French Lace juga perlu dilupakan. Dulu selalu terbayang yang orang mencari french lace untuk majlis perkahwinan di Dubai.




Walaupun dalam jangkamasa yang singkat, cukup untuk saya mengenali Dubai sedikit sebanyak dan walaupun Dubai mempunyai banyak shopping mall yang besar besar tapi tak ada bezanya di Malaysia kerana semua barang yang ada di sana, ada di Malaysia dengan harga yang sama. Kalau untuk semata mata ke Dubai lagi tanpa mempunyai urusan tertentu, rasanya tidak lah.

OK nanti jumpa lagi di catatan perjalanan di Alexandria pulak...


Kuih Koleh Kacang Dengan Tahi Minyak II



Yeay yeay akhirnya berjaya. Saya memang tak cepat berputus asa, lagi tak jadi, lagi saya nak cuba sekali lagi. Tak boleh ditunggu tunggu lagi, kalau boleh masa tu juga. Malam tadi macam merajuk juga sebab minta hubby beli tepung kacang hijau tapi dia terlupa untuk singgah di kedai runcit. Saya tak puashati dengan kejadian Kuih Koleh Kacang yang saya buat beberapa hari lepas. Klik di SINI. Seperti yang saya katakan, tiada cacat cela dengan resepi kerana Ayu membuatnya dengan kejadian yang sangat perfect.

 
Tapi hari ini saya tak menggunakan resepi dari blog Ayu tapi menggunakan resepi yang diambil blog resepimasakan2. Lepas lepas ni baru nak cuba resepi Ayu kerana saya masih percaya pada resepi itu. Malahan dari apa yang ditulis oleh Ayu, memang sah saya dah tersilap beli tepung kacang hijau yang sepatutnya berwarna kekuningan tetapi saya terbeli yang berwarna putih seperti tepung. Saya pun tak kenal tepung tu, jadi bergantung jer apa yang diberi oleh adik di City Bakers. Hubby membelinya di Giant yang berjenama Kijang. Terima kasih, Ayu kerana saya telah pun mendapat jawapan kepada persoalan di kepala sebelum ini.

Yang saya tertarik berkenaan resepi ini ialah ianya ditulis sebagai mudah dan sedap. Apa apa yang mudah dan sedap ni memang saya suka. Lagi pulak bahan bahannya disukat menggunakan cawan sahaja. Maklumlah masa saya pun terhad. Sampai rumah tiap hari pun dah agak lewat dan badan pun dah penat kan.



Hari ini macam mana penat sekali pun, saya tetap ke dapur untuk memasak Kuih Koleh Kacang Dengan Tahi Minyak sekali lagi. Alhamdulillah, dengan menggunakan bahan yang betul, saya berjaya menghasilkan kuih koleh yang diidam idamkan. Gembira bukan kepalang dan hati berlagu riang. Hubby pun suka dan kata kuih koleh saya menjadi. Oooh yess. Jom kita layan dulu...

Kuih Koleh Kacang

Bahan-bahan
1 cawan santan pekat
1 cawan gula merah
2 sb gula pasir
1 cawan air
2 cawan santan
1 cawan tepung kacang hijau (cap kijang)
Beberapa helai daun pandan disimpul
Secubit garam

Cara-cara
Masak 1 cawan santan sehingga menjadi tahi minyak. Apabila siap, ambil tahi minyak yang terhasil dan biarkan dalam 2 sb lebihan minyaknya dalam kuali.

Masak gula merah, gula pasir, air dan daun pandan sehingga gula larut, Sejukkan dan ketepikan seketika.

Satukan tepung kacang hijau, santan, garam dan air gula merah dalam satu bekas dan kacau hingga sebati.

Masukkan adunan tadi ke dalam kuali yg berisi lebihan minyak kelapa tadi. Selalu di kacau agar tak bergentel nanti. Masak hingga pekat dan menggelembung sehingga agak berkilat. Tuang adunan ke dalam loyang yang telah disapu dengan lebihan minyak tadi.

Taburkan dengan tahi minyak dan sejukkan sebelum boleh dipotong.

Siap untuk dihidangkan.



Selamat mencuba Resepi Kuih Koleh Kacang Mudah dan Sedap!


USA Part 4: Santai Santai Di San Francisco



Rujuk catatan sebelum ini di SINI. Breakfast kami pagi ini berlangsung dalam suasana relax dan santai sahaja, tak perlu terkejar kejar coach dsb seperti hari hari sebelumnya. Ini adalah kerana hari ini adalah hari free and easy untuk group kami. Jadi kami boleh melakukan aktiviti bebas dan tiada morning call juga. Saya mengambil nasi goreng dan buah buahan sebagai breakfast. Saya bukan suka makan buah strawberry kerana rasanya yang masam tapi strawberry di sini sangat manis rasanya, dah lah buahnya cantik cantik dan besar besar lak tu. 







Pagi pagi selepas breakfast, kami berjalan jalan di sekitar bandar San Francisco sementara menunggu kedai dibuka pada pukul 10 pagi. Wah banyak betul kedai kedai dan butik ternama di kawasan union square, heart of the San Francisco city. Kami singgah di Union Square untuk bergambar kenangan.









Butik pertama yang dituju adalah Butik Coach. Kerana memang handbag coach adalah tersenarai sebagai barangan utama dalam shopping list saya. Saya memang dah berhajat untuk membeli handbag coach design terkini untuk diri sendiri. Lama juga di situ kerana frust sebab warna merah yang dicari dah pun discontinued di US, yang ada adalah warna smoke yang baru 2 minggu dilancar. Tapi hati dah terjatuh cinta dengan warna merah menyala.







Akhirnya beli juga beberapa handbag di Coach kerana melihatkan harganya yang sangat murah berbanding dengan harga di One Utama yang saya jenguk tempohari. Dari situ, menuju pulak ke Macy's yang memang saya dah lama teringin untuk menjejakkan kaki. Akhirnya berjaya, hati seronok tidak terkata. Terpandang pulak, bahagian handbag Coach, kami terus ke situ. Hajat hati, hanya untuk melihat lihat tapi sebab ada pulak handbag limited edition yang Nana inginkan, berlaku satu lagi kejadian di sini. Handbag Coach untuk Nana akhirnya dibeli.

Kemudian naik pula ke bahagian bath and bed, saya memang merancang untuk membeli tuala kerana kualiti tuala yang sangat bagus di US dan harga sangat murah. Tapi biasalah kami ni ramai, jadi beli satu seorang pun dah berapa helai dan tuala ni tebal dan agak memakan space. Oleh kerana tangan dah penuh untuk membimbit bag bag lagi, kami terus balik ke bilik dulu.




Wah inilah percutian paling santai. Sempat balik bilik dan tidur lagi beberapa jam. Bila terjaga, terasa sangat rugi  sebab datang sejauh San Francisco hanya untuk tidur, kami pun ronda ronda lagi kawasan Union Square, masuk butik keluar butik untuk check harga harga handbag idaman. Sejujurnya harga handbag berjenama di US lebih mahal berbanding dengan di Europe kerana di sana kita boleh claim VAT tapi di US kena pulak bayar tax. Sekadar jamu mata, bolehlah. Sempat juga hubby berposing di sebelah hummer sebelum si jelita itu memasukinya. Aduhaai panjangnya kalau sekadar untuk dinaiki berdua...






Oleh kerana hari ini hari free and easy untuk kami, tiada lunch dan dinner disediakan. Jadi balik singgah di Nan n Curry restaurant untuk lunch cum dinner. Order nasi briyani dengan kambing. Wah portion sangat besar, rasanya 3 orang pun boleh makan. Hubby ambil buffet jer. Saya siap bungkus nasi briyani dan malam makan lagi kat bilik.





Sesampai di lobi hotel, geng geng dah ramai, jadi sebelum balik bilik bersembang sembang sekejap sambil update each other. Melihat lihat kejadian masing masing lah. Ada yang baru sampai, ada yang dah nak balik ke Malaysia dan ada pula yang nak ke Las Vegas. 




Sambil hubby membuat packing, saya pun melihat lihat dan mengatur kejadian kejadian hari ini di San Francisco. Memang seronok lah bila dapat apa yang dihajati.




OK hingga berjumpa di catatan perjalan seterusnya ke Las Vegas pulak di SINI.


Wednesday, 30 May 2012

USA Part 3: Let's Conquer Golden Gate Bridge



Catatan sebelumnya boleh rujuk di SINI. Pagi pagi selepas sarapan, kami bertolak ke Golden Gate Bridge. Matlamat adalah untuk conquer Golden Gate Bridge dengan menyeberanginya secara berjalan kaki. Panjang Golden Bridge lebih kurang 2 km. Selepas mengambil gambar, kami mula berjalan secara perlahan lahan.







Cuaca yang sejuk memang sesuai untuk berjalan sambil mengambil gambar di sepanjang jalan.






Akhirnya kami sampai di penghujungnya dengan mengambil masa 1 jam lebih lah jugak.  Di sini lah tempat kami pernah menjejakkan kaki 19 tahun lepas. Di sinilah tempat kami berposing.





Selepas itu, kami meneruskan perjalanan ke Sausalito, saya hanya turun bas untuk mengambil gambar sahaja. Tak ada apa yang menarik sangat pun di situ, selain ianya menjadi tempat penggambaran banyak filem filem kerana pemandangan yang cantik.






Dari situ, kami makan tengahari di Nan Restoran yang berdepan dengan hotel kami, jadi sementara menghantar barang ke bilik, saya sempat bersolat dulu.





Dari situ, kami menuju ke Vacaville Premium Outlet yang terletak di Sacremento yang merupakan ibu negeri California. Perjalanan memakan masa hampir 1 jam juga dan melalui Oakland Bay Bridge yang panjangnya lebih kurang 8km.





Saya dari dulu, kurang gemar ke factory outlet memandangkan barang barang yang dijual dah fesyen lama dan harganya boleh tahan juga mahalnya. Barang yang saya rasa benar benar murah ialah tuala Polo Ralph Lauren, murah berbanding dengan harga tempat kita. Kasut sketchers yang saya cari juga mahal di samping design yang tak menarik langsung.

Tapi alang alang ke sana, saya beli juga beberapa handbag Coach dan Michael Korrs untuk anak anak saya. Itupun kalau ikut saya, memang semua tak berkenan, terpaksa minta talian hayat dari Nellisa untuk tanya ok tak design sebelum dibeli.  Selain itu, saya beli juga kemeja Polo Ralph Lauren,  seluar jeans Calvin Klein dan beberapa helai seluar dan baju jeans Levis.

Saya ambik bas pukul 7 lebih untuk balik ke San Francisco. Balik bilik badan dah penat, masak mee maggi, solat dan terus tidur. Esok aktiviti bebas, saya bercadang untuk menerokai kedai kedai sepanjang Union Square tempat hotel kami, Hilton San Francisco Union Square.




OK hingga jumpa lagi di catatan akan datang. Yeah nanti boleh klik di SINI.


Tuesday, 29 May 2012

Wonders of Tembok Besar China


Salam untuk semua sahabat dan pengikut setia blog Azie Kitchen. Saya terpanggil untuk menulis berkenaan catatan perjalanan ke 7 keajaiban dunia yang telah saya lawati setakat ini. Setiap kali mengunjungi tempat tempat begini, saya begitu teruja dan mengagumi betapa gigih dan hebat usaha dan kreativiti manusia manusia di zaman tersebut yang berjaya membina dengan keadaan serba kekurangan. Kadang kadang tak mampu berfikir dengan logik akal bagaimana mereka melakukannya. Begitu juga keajaiban alam semula jadi yang dicipta Illahi.  

Setakat ini saya telah mengunjungi 3 dari 7 keajaiban dunia. Nak tahu apa tempat nya, kenalah tunggu ya.  Hari ini sebagai catatan pertama saya ingin memulakan dengan Tembok Besar Negara China. 


 
  

Sebaik mata mula terpandang Tembok Besar, hati mula berkata Ya Allah, bagaimana lah manusia di zaman itu dengan gigihnya membina tembok ini. Bagaimana mereka dijadikan seperti hamba abdi untuk menyiapkan tembok besar tersebut. Saya menjadi sebak dan terharu. Bukan mudah untuk membawa bahan bahan binaan naik ke atas bukit yang bukannya rendah.


 

Kami mengunjungi Tembok Besar pada 1-5 Jun 2004. Melihat kembali gambar gambar yang diambil menjadikan saya sangat sedih kerana detik detik percutian bersama amat susah untuk diaturkan sekarang bila anak anak mempunyai komitmen masing masing sehingga kan sudah bertahun lamanya tiada percutian yang disertai semua anak anak.  Percutian keluarga adalah detik detik yang sangat mengembirakan dalam hidup saya.





Sepanjang di sana kami mempunyai tour guide China yang fasih berbahasa Melayu Indonesia, jadi tiada masalah langsung untuk semua yang menyertai percutian untuk memahami sejarah dan cerita cerita berkenaan Tembok Besar ini.

Pada mulanya saya agak ragu ragu jika saya mampu mendaki Tembok Besar ini yang memang agak tinggi dan langkah langkah menaiki tangga yang agak banyak dan memenatkan tetapi sokongan yang diberi oleh tour guide, akhirnya saya berjaya sampai ke bahagian atas. Tapi jika perlu mengulanginya sekali lagi, pasti jawapannya sudah diketahui. hahaha minta ampun, usia pun sudah meningkat. Mencari alasan lah nih.








Semasa turun saya dan anak anak decide untuk menuruni menggunakan  sejenis kenderaan yang menggolongsor turun. Walaupun agak takut pada mulanya, lama lama terasalah pulak keseronokan seperti anak anak yang menuruni papan gelongsor gitu.




Saya mengambil dari wikipedia berkenaan catatan tembok besar seperti di bawah ya untuk panduan pembaca semua. Maklumlah kalau nak ditulis semula takut silap faktanya sebab dah lama percutian kami ini.

Tembok besar pertama telah dibina sewaktu pemerintahan Maharaja Pertama Dinasti Qin. Tembok Besar telah dibina dengan menggabungkan beberapa tembok sedia ada yang dibina pada Zaman Negara-Negara Berperang. Tembok Besar asal ini terletak lebih utara dari Tembok Besar yang masih wujud hari ini, dan hujung timurnya sampai di Korea Utara hari ini. Tetapi sebahagian besar tembok besar pertama ini sudah binasa.

Kerajaan telah mengarahkan para petani membina tembok ini, dan ramai yang mati ketika membinanya. Oleh itu, ia juga digelar 'kubur terpanjang di Bumi'.

Tembok Besar yang kita lihat hari ini ialah hasil pembangunan Dinasti Ming. Bahagian dalam tembok berisi tanah yang bercampur dengan batu-batan. Bahagian atasnya dibuat jalan utama untuk pasukan berkuda Negeri China. Ia lebih kukuh dan tahan lebih lama. Fungsi utama tembok ini ialah untuk menahan serangan puak-puak nomad dari utara.

Tembok Besar Dinasty Ming bermula di timur dari Kubu Shanghai, dekat Qinhuangdao di Wilayah Hebei. Ia melalui 9 wilayah, 100 daerah dan bahagian 500 km terakhir di barat sudah musnah sepenuhnya. Hujung di bahagian baratnya hari ini terletak di tempat bersejarah Jiayuguan (kubu Jiayu) di barat laut wilayah Gansu, pada hujung Jalan Sutera.