Iklan

Ruang Iklan Untuk Disewa

Ruang Iklan Untuk Disewa

Iklan Nuffnang

Monday, 30 April 2012

Masak Lomak Cili Api Ketam

  
Tadi masa ke Pasar Taman Tun Dr Ismail, saya ternampak ketam segar yang penuh berisi. Terus saya membeli semua baki ketam yang ada beberapa ekor tu. Balik rumah, terus memasak Lemak Cili Padi Ketam, mengikut cara yang diajar oleh Norliza. Masak Lemak Cili Api Ketam yang dimasak oleh Liza berpuluh tahun dulu, masih diingati sehingga kini kesedapannya. Jadi ada peluang berguru dengan dia, apa lagi tak dapatlah nak lepaskan peluang. Tapi kena praktislah sebab practice made perfect. Walaupun sebelum ini, saya selalu memasak Masak Lemak Cili Padi tapi rasanya bukan pure cara orang Noghori lah.



Kali ini saya ikut apa yang diajar dan memasak dengan api perlahan bagi memastikan kuah tidak pecah minyak dan berwarna kuning yang cantik. Dulu saya fikir kuah mesti pecah minyak dan nampak berminyak. Rupanya, tidak gitu lah. Inilah juga kali pertama, saya tak memasukkan asam keping seperti selalunya. Santan segar yang menjadikan kuahnya terasa manis, hmmm itu yang dikatakan oleh Liza.

Bahan bahan yang digunakan hanyalah cili api kampung, kunyit hidup, serai, santan dan garam sahaja. Santan yang digunakan adalah santan segar yang tak dicampur air pun. Bahan bahan kisar dikisar dengan santan bagi memastikan yang saya tak memasukkan air langsung sebab kepekatan santan tu macam dah OK jer. Tapi tadi saya campakkan juga daun kunyit yang dah kekeringan dalam peti sejuk. Tak mahu membazir lah katakan. Aduhai sedap nyer...


Saya cuba mempraktikkan cara cara mengambil gambar yang dikongsi oleh rakan rakan blogger. Ternyata hasilnya mula bertambah elok. Enjoy ....


Jamu Mata di Pasar Taman Tun Dr Ismail

Hari ini saya cuti kerana saja nak duduk di rumah dengan anak anak sebelum bertolak ke US pada hari rabu. Sementara anak anak ke sekolah, saya meminta hubby menghantar saya ke saloon di atas Pasar Taman Tun Dr Ismail dalam perjalanan dia ke pejabat. Dah lama kita pilih pilih bila ke saloon dan pastikan bahan yang digunakan adalah bahan asli dan halal.

Sebelum ini, saya setia dengan Laily Saloon di USJ tapi rasa jauh lah pulak nak ke sana. Lagi pulak, saya selalu ke sana pukul 7 pagi pada hari sabtu. Hari hari bekerja agak susah sikit kerana kedai ditutup awal. Maknanya saya kena ambik cuti. Saya pulak tak suka mengambil cuti sewenangnya kerana ingin menggunakan cuti sebaiknya untuk bercuti ke luar negara.

Sebenarnya inilah kali pertama saya ke pasar TTDI pada waktu berniaga. Kali pertama menemankan Nana mengambil baju yang ditempah di situ. Hahahaha kalau untuk kain murah, kami tak hantar pada Alice, tailor saya  sejak remaja dan kini juga tailor untuk anak anak gadis saya. Bukan apa, nanti jadi macam perumpamaan tu, apa tu... Ohh mahal tali dari apa ya? Dari lembu ke? Apa apa lah, asal faham maknanya.

Ok berbalik pada pasar TTDI ni, saya rasa seronok sangat menjamu mata di pasar melihat ikan ikan segar yang dijual.  Pasarnya bersih, bak kata Zaiton owner saloon tu, pasar ni boleh datang dengan kasut tinggi.  hehehe kebetulan pulak, saya pun bergaya dengan kasut  bertumit tinggi hari ini. 

Sejak berpindah ke Kota Damansara, memang tak jumpa lagi ikan sesegar ini kerana di sini tiada pasar basah.  Tak puas rasanya membeli ikan di kedai runcit jer. Bila tengok ikan ikan tu, semua berkenan. Apa yang Apek tu tunjuk, semua main angguk jer. Walhalnya bila lah sempat nak memasak pun.

Jom kita layan ikan ikan yang saya beli tadi. Yang ini ikan senangin. Saya kali pertama makan ikan ini di rumah MIL semasa masih di dalam pantang bersalin anak pertama. Katanya ikan ni tak gatal, boleh dimakan oleh ibu ibu yamg masih di dalam pantang. Geram menengokkan kesegarannya. Minta Apek menyiangkan seekor ikan senangin.





Yang ini pulak ikan bawal putih yang sahabat saya, Haji Abdul Hanan war warkan keenakannya. Dari beliau lah, saya dapat tahu yang ikan ni sangat sedap dan rasanya seperti isi ketam. Tapi mesti beli yang segar dan besar. Patutlah selama ini, kita beli ikan bawal putih yang kecil kecil jer. Ikan ini memang menjadi kegemaran orang Cina terutama untuk dimasak stim. Saya minta 2 ekor. Boleh tahan lah harganya.




Terpandang pula seorang anak muda membeli beberapa ekor ketam. Gatal mulut bertanya Apek, banyak isi tak ketam itu? Terus dia menunjukkan pada saya ketam yang penuh berisi tu. OK lah ambiklah kesemuanya sebab ada 4 ekor jer. Siang sekali ya, kata Apek. Ya lah, saya mengangguk jer macam kena pukau pulak.





Malam tadi pergi makan kat Uptown Damansara, seperti biasa Aween minta Kerang Rebus. Memang dia suka sangat sangat kerang rebus, marah dia kalau kita mencukainya tanpa kebenaran. Jadi bila terpandang kerang yang ternganga hidup tu, saya menanya berapa harga sekilo. Nyonya tu kata ambik semua lah, ada 2 kilo setengah jer. Saya tak cakap apa apa pun tapi melihat jer dia menimbang dan memasukkan ke dalam bag plastik seolah saya memang confirm nak beli pulak. Balik rumah, semua dah tutup mulut pulak kerang ni. Segan kot masuk rumah kami. Bila time nak memasak, baru lah nampak depa mula menganga semula..







Haaa beberapa keping juga kertas melayang dari dompet saya dengan tak dirancang apa apa pun. Itulah, sebab seronok melayan ikan ikan segar. Tengok orang pilih ikan kembung pun, jadi berkenan. Tengok sotong pun berkenan juga. Walhalnya masa kat USJ, hubby yang ke pasar, saya kalau pergi pun tunggu dalam kereta. Kena ikut sebab nak breakfast sebaik balik dari pasar. Hahaha boleh tak gitu, Azie?



Sunday, 29 April 2012

Chicken Pie Yang Sangat Sedap





Selain Blueberries Cheese Tart yang saya buat sebelum ini, Aween juga meminta saya membuatkan Chicken Pie yang memang digemarinya. Rujuk di SINI untuk melihat resepi Blueberries Cheese Tart.  Kalau di bulan puasa  cafe di pejabat saya ada menjual chicken pie di sebelah petangnya. Biasanya saya akan beli sehingga 10 biji setiap kali kerana tahu anak anak semua suka chicken pie.

Beberapa hari lepas, cafe ada pulak menjual chicken pie untuk hidangan petang. Sahabat saya Rohaya bertanya kalau saya ingin membelinya kerana dia tahu yang selalu membeli chicken pie yang banyak di bulan Ramadhan. Balik dari sekolah, Aween terus makan chicken pie yang dibeli dan berpesan supaya saya membelinya lagi.  Bila diberitahu yang chicken pie tidak dijual setiap hari, dia mencadangkan supaya saya belajar dan membuat sendiri Chicken Pie.



 
Hmmm macam mana tu? Ibu mana sekali pun tak sampai hati untuk tidak menunaikan permintaan anak anak, lebih lebih lagi bila kami akan meninggalkan mereka beberapa hari minggu depan. Saya mencari resepi chicken pie dalam google dan memilih resepi ini yang nampak sedap. Sebenarnya filling tu boleh jer dimasak mengikut cara sendiri. Campak jer apa apa yang dikehendaki. Yang penting crust resepi ini sangat sedap, cukup rangup. Rangup di luar dan lembut di dalam tapi tidak mudah terkoyak  Ini yang kita mahu untuk crust pie.

Seperti yang saya pernah tulis sebelum ini, saya meminati fotografi walaupun belum berkesempatan mempelajarinya. Jadi saya meletak banyak gambar termasuk gambar step by step kerana saya suka melihat dan menghayati setiap gambar yang saya paparkan. Tetapi Aween banyak kali menegur supaya tidak meletak gambar step by step dan jangan letak terlalu banyak gambar. Sehinggakan template  blog saya juga minta ditukar, hmm katanya kurang sesuai. 

Pada saya satu kepuasan meneliti setiap gambar, bukan lah sangat untuk mengajar step by step yang mudah difahami tanpa merujuk pada gambar pun.  Tapi itulah kecintaan saya... saya mula berjinak dengan kamera sejak usia belasan tahun lagi, malah saya lah photographer di majlis perkahwinan abang dan kakak. Tapi kali ini, saya akur dengan komen yang diberi oleh anak remaja yang sangat kreatif itu... tiada lagi gambar step by step walaupun hati tidak merasa puas.





Chicken Pie
10 biji (acuan 4 inci)

Bahan Pastri
250 g tepung gandum
200 g butter - lembut
110 g yoghurt
1 kuning telur
1 sk gula (optional)
Secubit garam

Masukkan kesemua bahan ke dalam mangkuk kecuali yoghurt. Gaul sehingga menjadi crumble. 

Masukkan yoghurt dan kacau sehingga menjadi doh yang sangat lembut. Jika terlalu lembut, masukkan sedikit demi sedikit tepung ke dalamnya sehingga menjadi doh.

Simpan dalam peti ais selama 30 minit.

Sementara itu, bolehlah disediakan chicken pie filling. 

Chicken Pie's Filling:
500 g isi ayam - hiris kecil
1 karot - potong kecil
1 biji green capsicum - potong kecil
1 bawang besar - potong kecil
4 ulas bawang putih - cincang
120g white button mushroom - hiris
2 sb olive oil

Perap ayam dengan:
1 sb oyster sauce
1/2 sk serbuk perencah Secukup Rasa
Parsley flake
1 sk sesame oil
Sedikit serbuk black pepper

1 sb tepung jagung + 3 sb air (memekatkan)
1 telur - pukul (lenser)

Panaskan minyak olive. Tumis bawang  putih dan bawang besar sehingga wangi.

Masukkan karot dan kacau rata sehingga separuh masak, kemudian ayam yang diperap sehingga masak.

Masukkan mushroom dan capsicum, kacau sebentar supaya tidak terlebih masak. 

Masukkan bancuhan tepung jagung. Kacau sehingga pekat dan sesuaikan rasa.


Membuat Pie:
Panaskan oven pada suhu 180C.

Tekan tekan doh dengan tangan pada ketebalan 1/4 cm  (atau asal tidak terkoyak) atas papan pencanai  yang ditabur tepung.

Letak atas acuan pie dan biarkan lebih. Tekan mengikut bentuk acuan dan gunting lebihan doh mengikut bentuk acuan.

Sudukan inti ayam ke dalamnya.




Tutup permukaan dengan sekeping doh lain dan gunting lebihan doh. Tekan keliling doh dengan menggunakan garpu supaya kedua dua doh melekat.

Cucuk permukaan atas dengan garpu supaya wap boleh keluar semasa dibakar.

Sapu permukaan atas dengan telur yang dipukul tadi. 
Bakar pada suhu 180C selama 35 minit atau sehingga pie menjadi keperangan.





Bolehlah dihidangkan sewaktu panas panas. Tengok gambar gambar bawah ni .... hmmm so yummy ... saya mahukan gambar yang nampak hidup dan sharp tapi saya belum berhasil.


 
 


Enjoy.....


Saturday, 28 April 2012

Baking Blueberries Cheese Tarts With Love






Hari ini saya membuat Blueberries Cheese Tart sebagai memenuhi permintaan Aween. Entah kenapa dah banyak kali dia meminta saya membuatnya. Bila dia melihat saya menyediakan cheesecake pun dia masih bertanya kenapa saya tak membuat cheese tart. Oleh kerana saya dan hubby akan bertolak ke US dalam beberapa hari lagi, jadi saya fikir elok juga jika hari minggu seperti ini, saya sediakan kuih yang dimintanya.

Pagi pagi lagi saya masuk ke dapur untuk menyediakan  pastri tart. Sementara menunggu ianya disejukkan, saya keluar untuk memberi makan ikan ikan yang sedang menunggu untuk bersarapan. Selepas itu, saya menyiram pokok pokok. Rasa puas sangat bila semua kerja kerja ini dapat disiapkan, maklumlah dalam seminggu 2 hari sahaja saya berkesempatan untuk melakukan rutin ini.

Oleh kerana saya belum punya acuan tart, terpaksalah mengajak hubby ke City Bakers untuk mendapatkannya dulu. Memang sedap dan rangup sekali tart ini.  Secukup rasa semuanya. Saya pejam mata dan menghabiskan 2 biji. Kalau ikutkan hati, 5 biji pun boleh habis. Hmm kalau nak tahu bagaimana sedapnya, kena lah cuba sendiri. Mudah sangat menyediakannya dan tentu jimat jika dapat dibuat sendiri selain boleh memakan sepuasnya. 

Nampak tak cheese tu macam melimpah sedikit sebabnya kerana saya nak menghabiskan adunan cheese, jadi taruk jer lah lebih sikit. Sepatutnya penuhkan dalam 3/4 lebih sikit jer dari crust. Apa apa ianya sangat sedap apalagi di makan sejuk sejuk selepas dikeluarkan dari peti ais.  Jom cuba buat sendiri...
 
Blueberries Cheese Tarts
Bahan-bahan - 20 biji 

Pastri:
125g butter (salted)
55g gula halus
250g tepung gandum
1 kuning telur (sejuk)
1/2 sk esen vanila
1 sb air ais

Satukan dan ayak tepung dan gula.

Masukkan butter ke dalam tepung dan gaul sehingga menjadi seperti crumb/pasir.


Masukkan telur kuning, vanilla dan air ais.



Gaul sebati sehingga menjadi doh dan masukkan ke dalam peti sejuk selama 20-30 minit.

 
Keluarkan doh, biarkan seketika sehingga lembut. Bulat bulatkan doh dan tekan di atas acuan tart.

Cucuk dengan garfu utk mengeluarkan udara. Acuan tak perlu di gris.



Bakar pada suhu 170C selama 15 minit atau sehingga keperangan.

Keluarkan dari acuan dan pastikan tart shell benar benar sejuk, baru dimasukkan blueberries filling.

Perasan tak yang saya terlupa untuk  mengeluarkannya dari acuan tart tu, jadi saya tambah masa membakar untuk menjadikan crust yang rangup.   


Nota:
Kalau menggunakan acuan, boleh ratakan permukaan tepi dengan pisau.

Tart shell boleh disediakan awal awal dan dimasukkan dalam bekas kedap udara dan simpan di dalam peti ais untuk tahan lama.
 

Cream Cheese Filling:
250g cream cheese- lembut
20g butter (salted)- lembut
50g  gula halus
1 biji telur 

Putar cheese, butter dan gula sehingga kembang dan berkilat. Masukkan telur dan putar hingga sebati.

Sudukan blueberries ke dalam pastri tart yang telah dibakar tadi.
 

Kemudian tuang adunan cheese atas blueberries hingga menutupi bahagian filling dalam pastri.

 
Sudukan blueberries filling di atasnya adunan cheese. 

 
Buat pattern dengan melorek menggunakan toothpick.
Bakar pada suhu 170C selama 15 minit



Angkat dan boleh dihidangkan. Anak saya memasukkan ke dalam peti ais terlebih dahulu kerana cheese sedap dimakan sejuk, katanya Tapi saya pula suka memakan semasa masih suam panas.


   
Nota:
Biarkan cheese dan butter seketika tapi jangan sampai  ke suhu bilik. Biarkan masih sejuk sedikit ketika diputar.

Sebaiknya mula memutar filling cheese setelah selesai memasukkan filling blueberries ke dalam crust supaya cheese tidak lama berada di luar. Siap jer, boleh terus dituang ke dalam crust.

Boleh juga dimasukkan terus adunan cheese di atas pastri. 
Kemudian titiskan blueberries filling di atas adunan cheese dan lorek untuk dijadikan pattern.

Cheese Tarts yang telah siap di simpan di dalam bekas kedap udara dan letakkan dalam peti ais untuk tahan lebih lama.


Blueberry Filling:
125g fresh blueberries
1 sk gula

Boleh juga menggunakan Blueberries filling, strawberry filling atau apa2 filling yg digemari secukupnya

Panaskan blueberries dan gula sehingga mendidih atas api sederhana sambil dihancurkan berries dengan sudu. 

Masak dalam 6 minit atau sehingga pekat dan menjadi 1/4 cawan. Angkat dan biarkan pada suhu bilik.



Sedap dihidangkan dengan teh O panas panas. Ini adalah patern bentuk LOVE yang dibuat oleh Aween. I cooked this delicious Blueberries Cheese Tarts just to make you happy coz Mama love you so much, my son.


 
Nota:
Untuk mendeko, boleh juga menggunakan sedikit filling cheese di dalam piring dan diletak pewarna yang disukai dan gaul sehingga warna sekata. Dengan menggunakan toothpicks, titis cheese berwarna dan corakkan sesuka hati.  


Enjoy....



Ohhh Sedap Nyer Mee Goreng


 
Pagi tadi saya memasak Mee Goreng Azie untuk hidangan brunch, yang memang berdasarkan trial and error yang dibuat bertahun lamanya untuk memdapatkan mee goreng yang secocok dengan selera saya. Dari kecil, saya memang suka mee goreng yang digoreng panas panas di pasar Bachok. Maklum mee ini dikira mahal dan tak mampu untuk membelinya berbanding mee goreng yang dijual di Pekan Jelawat. Bayar 50 sen dah dapat makan kenyang kenyang. 

Jadi selepas kawin dan bekerja, saya barulah mulai pandai makan mee goreng di gerai gerai dan restoran. Sepanjang itu, saya menjumpai beberapa gerai yang menggoreng mee yang sedap dan sesuai dengan selera saya. Tapi sayang, semua tukang masak yang membuat mee goreng yang sedap telah pun berhenti. Kini hanya mee goreng di Restoran Hassan di Taipan USJ adalah restoran yang menghidangkan mee yang sedap dan sesuai dengan saya.

Oleh kerana susah nak mencari mee goreng yang kena dengan saya, saya terpaksalah membuat percubaan demi percubaan sehingga akhirnya yesss, I got it. Mee Goreng Azie lah namanya. Saya juga mengajar bekas pembantu rumah saya membuat mee goreng ini dan dia juga berjaya menghasilkannya.

Sebenarnya bahan bahan yang digunakan adalah biasa biasa sahaja tetapi cara menggorengnya yang menentukan kesedapannya. Pertama hanya menggunakan sedikit sahaja cili kisar yang digoreng rata. Kedua, menggunakan banyak sos tomato dan cili supaya ianya bersalut di mee. Ketiga, air mesti secukupnya supaya mee yang dihasilkan masak dan lembab, tapi tidak terlalu lembik tau. Keempat, hanya menggunakan sayur sawi sahaja. Dan akhir sekali, mesti ada hirisan limau nipis. Kalau tak ada yang ni, mahu saya tolak pinggan ketepi, merajuk tak mau makan. Yang lain lain hanya opsyenal, seperti bawang goreng, daun bawang, cili merah, buah tomato. Kalau ada, lagi sedap. Tak ada pun tak apa.

Kalau nak tengok bahan bahan yang digunakan, rujuk pada entri sebelum ini dengan klik di SINI. OK kita jamu mata dengan gambar gambarnya ya....

 



Friday, 27 April 2012

Creamy Cream Cheese Cheesecake






Cheesecake ini dibuat malam tadi dan siap dibakar hampir pukul 12 tengah malam. Itu belum kira waktu menunggu kek disejukkan. Serius saya memang memasak malam tadi dengan tak ada mood sama sekali. Mungkin sebab terlalu penat dan tiba di rumah pun sudah hampir pukul 8 malam. Selepas solat maghrib, saya terus ke dapur untuk memasak spaghetti yang diminta oleh hubby. Selepas spaghetti siap dihidangkan, saya mula menyediakan bahan bahan untuk membuat cheesecake. 

Kalau penat, kenapa saya memasak juga? Hmmm sebenarnya saya terpaksa kerana sayangkan heavy cream yang dah hampir tamat tempoh. Maklumlah ianya bukan murah, sayang dan membazir jika dibuang begitu sahaja. Jadi nak tak nak, buat lah juga. Tapi kalau badan dah penat, minda penat, ada jer yang tak kena. Kalau dulu jari melecur terkena periuk panas, sekarang tangan pulak melecur terkena oven. Aduhaaaiii .... semuanya sebab nak ambil jalan mudah nak memecahkan bubble di permukaan adunan yang menyakitkan  mata.  

Alahai... saya sebenarnya keseorangan dan kesunyian di rumah ini,  puas memanggil anak anak untuk menolong di dapur. Tapi seorang pun tak muncul untuk menemankan apalagi menolong. Itulah pasal, intercom di rumah ini belum dipasang. Entah mereka mendengar panggilan saya atau tidak sebab masing masing terperap di bilik sendiri.

Berbalik pada cheesecake yang disediakan, resepi ini saya ambil dari blog Dorie Greenspan. Mengikut apa yang ditulis, resepi klasik cheesecake ini boleh dipelbagaikan dan ianya hampir sama dengan resepi Traditional New york Cheesecake. Boleh juga jika kita tak mahu menyediakan crust. Atau menggunakan chocolate cookie crust, semuanya terpulang pada kita. Kita boleh juga meletakkan sedikit jus lemon, jika suka atau menambah buah dan  nuts, swirls dengan coklat yang dicair yang dicampur dengan sedikit adunan cheesecake atau meletakkan apa apa perisa yang disukai. Pendek kata boleh dipelbagaikan mengikut citarasa masing masing dengan menggunakan resepi ini sebagai asas. 

Adalah tidak adil jika saya tidak menulis sedikit pasal keenakan cheesecake ini yang very rich, creamy and cheesy. Cinta pada suapan pertama. Tiada bahasa yang boleh menggambarkan betapa kek ini is sooo delicious and yummy .... serius. Selepas menghabiskan 1 potong, saya segera menukar pakaian kononnya nak exercise dengan stepper. Confuse dan tak tahu apa yang harus dilakukan kerana saya tidak mampu berhenti pada suapan pertama sahaja...


Creamy Cream Cheese Cheesecake

Bahan Utk Crust:
1 3/4 cawan graham cracker crumbs
3 sb gula
Secubit garam
1/2 stick (4 sb) unsalted butter - cairkan

Bahan Utk Cheesecake:
2 pounds (four 8-ounce boxes) cream cheese - suhu bilik
1 1/3 cawan gula kaster
1/2 sk garam
2 sk pure vanilla extract
4 telur gred A - suhu bilik 
1 1/3 cawan sour cream atau heavy cream, atau kombinasi kedua duanya



Cara cara Membuat Crust:

Lenser butter pada springform saiz 9 inci. Balut bawah dengan 2 lapis aluminium foil. Letakkan springform atas baking sheet



Gaul crumbs, gula dan garam di dalam bekas kecil. Tuang butter cair dan kacau hingga sebati. Boleh guna jari sahaja. 







Tuang ke dalam springform dan menggunakan jari, tekan rata bawah dan sekeliling pan. Letakkan di dalam freezer sementara oven dipanaskan.



Letakkan rak di tengah oven dan panaskan pada 180C. Masukkan springform di dalam baking sheet dan bakar selama 10 minit. Ketepikan crust untuk disejukkan sementara menyediakan cheesecake. Kurangkan suhu oven kepada 165C.


Cara cara Membuat cheesecake:

Didihkan air di dalam periuk. 

Menggunakan mixer elektrik, putar cream cheese dengan kelajuan sederhana sehingga kembang dan berkrim dalam 4 minit. Masukkan gula dan garam sambil terus diputar selama 4 minit lagi. Masukkan vanilla.

Masukkan telur satu persatu dengan diputar dalam 1 minit setiap kali.
Kurangkan kelajuan pada level stir sahaja dan masukkan heavy cream.

Kacau adunan dengan spatula dan tuangkan ke dalam springform. Jika ada lebihan adunan, boleh masukkan ke dalam ramekin yang disapu butter.



Letakkan roasting pan di dalam oven dan tuangkan air mendidih ke dalamnya.



Bakar selama 1 jam 30 minit sehingga bahagian atas keperangan. Tutup oven dan buka sedikit pintu oven dan biarkan cheesecake di dalam oven selama 1 jam lagi.




Selepas 1 jam, keluarkan dari oven. Berhati hati kerana kemungkinan terdapat air panas di dalam aluminium foil. Keluarkan foil dan biarkan cheesecake berada pada suhu bilik di atas wire rack. 




Bila cheesecake telah sejuk, tutup bahagian atas springform dengan aluminium foil dan sejukkan di dalam peti sejuk selama 4 jam atau semalaman.

Bolehlah dikeluarkan dari springform dan dipotong untuk dihidangkan. Basuh pisau setiap kali selepas memotong.


Semasa menghidang, boleh juga diletakkan blueberries/rasperry sauce atau apa apa yang disukai sebagai topping.

 




Enjoy ....