Iklan

Ruang Iklan Untuk Disewa

Ruang Iklan Untuk Disewa

Iklan Nuffnang

Saturday, 31 March 2012

Bingka Biskut Crackers




Saya memang mahu mencuba resepi kuih bingka cracker tapi perlu mencari masa yang sesuai kerana jika dibuat pada hari biasa, alamaknya saya sorang lah kena menghabiskannya. Jadi bila hubby beritahu yang Razali dan Liza akan datang esok, saya terus memasak kuih ini malam ini juga kerana ia hanya boleh dipotong setelah benar benar sejuk yang tentunya memakan masa berjam jam lamanya.  

Saya teruja melihat ramai yang telah mencuba resepi Kuih Bingka Cracker dan rata rata memuji keenakannya. Itu yang sangat sangat teruja untuk mencuba sendiri. Haaa saja lah nak buat kelainan sedikit, kalau orang lain menggunakan pewarna hijau atau kuning, saya memilih warna purple gitu untuk bingka saya. Sweet sangat warnanya. Lagi satu, biskut cracker tu sengaja tidak dihancurkan sampai halus kerana saya ingin membiarkan bingka mempunyai tekstur biskut lagi.  Nak tahu? Nak tahu apa ya? hahaha saja buat suspen sikit. Yang nak citernya semerbak bau kuih ini sewaktu dibakar sehingga ke tingkat atas. Harum mewangi sangat...

Jom kita layan resepinya ...  

Kuih Bingka Cracker
sumber: Che CT


Bahan-bahan:
140 gm biskut cracker (biskut lemak)
85 gm tepung gandum
1 cawan gula caster
3 biji telur B
710 ml santan/susu cair - 400 ml santan kotak + 310 ml air
1 sudu besar butter
1 sudu kecil pewarna purple
1/2 sudu kecil esen vanila
Secubit garam

Hiasan :
Sedikit bijan untuk tabur

Cara-Cara :
Panaskan oven suhu 180' C selama 10 minit. Lengserkan loyang berukuran 8"x8" dengan minyak masak dan masukkan loyang dalam oven 5 minit masa terakhir.

Blend biskut cream cracker bersama tepung dalam blender hingga halus, ketepikan.

Blend telur, gula, susu cair, pewarna kuning, sedikit esen vanila dan secubit garam hingga gula larut. Masukan tepung yang telah diblender bersama biskut sedikit-sedikit dan blender lagi hingga sebati kecuali bijan.

Tuang ke dalam loyang yang dipanaskan sebentar dalam oven dan taburkan bijan rata-rata diatasnya jika suka.
Bakar selama 1 jam atau sehingga permukaan atasnya keperangan.


 
Sejukkan betul-betul dahulu baru dipotong dengan menggunakan pisau plastik.






Kari Ikan Tenggiri Mamak Style




Seperti saya, hubby pun suka menjamu dan meraikan kawan kawannya. Setiap kali menjemput kawan kawan, beliau minta saya memasak yang hidangannya ikut waktu kedatangan tetamu samada makan tengahari, minum petang atau makan malam.  Esok Razali dan Liza akan berkunjung ke rumah dan seperti dijanjikan saya akan memasak untuk mereka.

Thursday, 29 March 2012

Sambal Tumis Telur Yang Menggoda




Hmmm semuanya gara gara Sambal Tumis Telur ini  menyebabkan saya makan banyak malam ni, nasi lemak lagi... Camne nak citer pasal diet bagai? Asalnya saya terbaca dalam blog Kkida pasal jenis jenis cili kering, aduhai dalam tu diselit pulak gambar gambar sambal tumis udang, sambal tumis telur yang gambar nya nampak sangat menyelerakan. Ada berani nak buat azam nak diet lagi? Atau makan jer lah apa rasa nak makan sementara masih boleh makan. 

Aduhai Nasi Lemak Nur Qaseh





Huhuhu dah tahu malam hari tak boleh makan heavy, masak juga nasi lemak, apa citer? Apa nak buat, saya bekerja dan hanya boleh memasak waktu malam sahaja.  Memang saya dah boleh nak mengawal selera terutama masakan saya sendiri yang sesuai dengan selera, lagi lah bertambah tambah. Serius saya rasa sangat bersalah dengan diri sendiri. Nasi lemak ala ala Nasi Lemak Sahor malam ni sangat sangat sangat sedap. Siap minta hubby ke kedai runcit beli santan segar, tak mahu guna santan kotak bagi memastikan nasi lemak ini cukup lemak dan kaw. Apa sebabnya ya? Hanya saya saja yang tahu sebabnya, cuma saya belum bersedia untuk menulisnya di sini.... 

Wednesday, 28 March 2012

Chicken Mandy Rice





Hubby menghantar bbm meminta agar saya memasak malam ni samada nasi arab atau beriani kerana beliau akan kembali ke pejabat untuk mesyuarat. Saya teringatkan resepi nasi Mandy yang dibuat oleh Rozilah yang hanya perlu merebus ayamnya, tanpa perlu dibakar. Saya fikir elok juga jika saya cuba resepi ini untuk tujuan kelainan.  Resepi nasi Mandy yang saya buat dulu, saya membakar ayamnya di dalam oven. Klik di SINI untuk melihat resepi nasi Mandy saya sebelum ini.

Tuesday, 27 March 2012

Kek Batik Arora




Sampai jer di rumah saya terus ke dapur selepas terpandang Kek Batik Arora Mat Gebu yang sangat cantik warna warnanya. kebetulan semua bahan yang diperlukan ada kecuali perisa yang tak cukup 5 jenis. Nasib baik masa menyediakannya sangat singkat, sebab saya terpaksa bergegas untuk mandi dan solat kerana ingin mengikut hubby ke perjumpaan geng alumni di Kantin Sahur selepas maghrib. Dah masuk dalam oven, minta my daughter tengokkan seterusnya sehingga masak. 

Dalam keadaan terkejar kejar macam tu, result pun boleh boleh jer lah.  Coraknya pun main campak campak, tak lah secantik kek batik Che Mat Gebu yang memang teliti pembuatannya. Warnanya pun tak nampak ketara perbezaannya terutama antara kuning dan oren. Jadi corak batiknya tak berapa cantik. Kalau kain batik yang dicanting seperti kek saya malam ni, rasanya harga  dah jatuh murah lah.  Kalau jual harga mahal, sure tak laku nyer.  Apa nak buat kerana ini jer warna dan perisa yang ada dalam simpanan. 

Gambar pun diambil dah pukul 11.30 malam, sebaik balik dari Kantin Sahur dengan keadaan mata yang dah mengantuk.  Esok kerja pulak tu, ada mesyuarat dan sebagainya. Jadi semuanya dibuat dengan cepat. Apa apa pun kek ini sedap dan moist.

Jom layan jer ler.... 

Kek Batik Arora 
Sumber: CMG

Bahan bahan 
250 gram mentega 
100 gram gula kastor 
3/4 cawan susu pekat manis 
250 gram tepung gandum* 
2 camca teh baking powder* (*disatukan dan diayak) 
6 biji telur gred A 
1 camca teh ovallate 

5 jenis perisa pilihan anda 
Pewarna oren = perisa oren 
Pewarna merah = perisa stoberi 
Pewarna kuning = perisa vanila 
Pewarna coklat = perisa coklat emulco 
Pewarna hijau = perisa pandan paste 

Cara cara 
Panaskan oven pada suhu 175C, lenser bund-pant berlubang tengah dengan mentega dan tabur dengan tepung gandum rata2 dan ketuk keluar lebihannya. Atau guna tin bulat berukuran 8 inci dengan mentega dan alas dasarnya dengan kertas minyak. Lenser juga kertas tadi. Ketepikan. 

Putar mentega, ovallate dan gula halus hingga putih. Masukkan susu pekat manis dan putar hingga sebati. Tambah telur satu persatu sambil diputar hingga kembang. Jarak masa untuk setiap satu biji ialah satu minit. 

Perlahankan kelajuan, masukkan tepung sedikit demi sedikit dan putar hingga rata. Atau anda boleh gaul adunan tadi dengan spatula sambil menambah tepung sedikit demi sedikit. gaul hingga rata. 

Bagi adunan tadi pada 5 bahagian sama banyak dan bagi setiap bahagian dengan perisa yang anda gemari dan warna yang anda suka. Isi di dalam loyang dengan cara meletak secara bertompok tompok sebanyak 2 sb setiap tompok sehingga habis. 



Bakar dalan oven selama 45 minit atau hingga masak. Sejukkan kek sekejap dan boleh keluarkan dari tin. Biar sejuk sepenuhnya atas jaringan. Ayak dusting powder atau gula aising sebagai hiasan (jika suka). Hidangkan..






Monday, 26 March 2012

Basic Bread Recipe (A Keeper)





Saya memilih resepi ini kerana teruja membaca apa yang ditulis resepi ini sebagai A Keeper recipe.  Resepi ini diambil dari blog Hana yang diambil dari blog MamaFaMi sebelumnya. Tapi bagi tujuan perkongsian ilmu tak perlu ditulis sumber sumber sebelum sebelumnya kerana ganjaran perkongsian itu sudah ada dengan sendirinya. Ianya perlu ikhlas dan hanya semata mata kerana Allah.

Walaupun tak ada rancangan langsung untuk membuat roti malam ini, saya tiba tiba jer mula membancuh bahan bahan walaupun masa itu saya sedang menyediakan bahan bahan untuk memasak Rendang Cili Padi Noghori.  Itulah saya, kalau nak membuat sesuatu, saya memang tak reti nak bertunggu tunggu. Yang sebenarnya bila kita memasak dalam keadaan badan penat dan tergesa gesa ni, pasti hasilnya tak sempurna. Ya lah sambil memasak lauk pauk untuk makan malam, saya juga berkejar menyediakan adunan doh roti. Lepas tu, break jap untuk solat maghrib.  Hahaha belum pun mandi lagi tu...  lepas ni nak naik bilik layan kuliah Ustaz Kazim melalui youtube pula.

Hmmm sebenarnya sedang mencari alasan pasal permukaan roti saya yang tak cantik dan licin macam yang orang lain buat walaupun rasanya sedap.  huhuhu.... sungguh tak puashati. Nampaknya kena minta talian hayat di kampung lah sebab my brother memang ada perniagaan kilang roti, Zali Jaya Bakery.

Jom lah layan resepinya...


Resepi Basic Dough


Bahan-bahan
Bahan A
500g tepung gandum@tepung roti
100g gula
30g susu tepung
11g yis mauripan
1sk garam
1sk bread improver - optional
1sk bread softener - optional

Bahan B
80g butter@marjerin
250ml air
1 biji telur - kacau sedikit

Bahan C
Gula pasir - tabur

Cara-cara
Satukan semua bahan A.  Buat lubang di tengah tengah dan masukkan bahan B ke dalam bahan A dan uli sehingga sebati.  Masukkan bahan C dan terus uli sehingga nampak berkilat dan doh tidak melekat di tangan. Biarkan dalam 30-40 minit.




Tengok doh dah mengembang lebih dari sekali ganda. Tumbuk doh untuk mengeluarkan udara. 



Bahagikan doh (timbang) dalam 50 gram setiap satu.  Bulatkan dan susun dalam loyang yang telah dilenser dengan majerin dan tepung.  Biarkan dalam 10 minit.


Sebelum bakar spray permukaan roti dgn air biasa dan taburkan gula.  Bakar suhu 180 selama 25-30min atau sehingga masak.




Sejurus keluar dari oven, sapukan permukaan roti dengan butter@marjerin dan sejukkan di atas redai.



Simpan di dalam bekas kedap udara. Roti akan kekal lembut dan gebu.


Rendang Cili Padi Ayam Stail Noghori





Saya belajar resepi rendang Noghori ini dari Liza semasa berkunjung ke rumah beliau pada hari sabtu lepas. Kebetulan hari itu, Liza ada menghidang rendang cili padi Itik yang sedap. Saya minta diajarkan dan terus menyalin resepi. 

Sunday, 25 March 2012

Udang Masak Lemak Cili Padi


Semalam semasa di rumah Liza, sempat juga belajar cara cara memasak Lemak Cili Padi cara sebenar Nogori Sembilan.  Barulah saya tahu yang untuk memasak selain dari ikan, tak perlu diletakkan asam keping pun.  Cuma diletak garam dan serai sahaja. Selama ini, saya letak jer asam keping, patut lah tak kick ya. Kalau ikan atau ayam, biasanya dikecutkan dulu dengan dimasak atas api bersama bahan yang dikisar sebelum dimasukkan santan.  Nampak mudah jer tapi kena belajar, baru dapat ilmunya.  Pembelajaran ni mestilah berterusan dan sehingga ke akhir hayat.

Jom tengok yang saya masak pagi tadi... Ini untuk rekod sendiri la, untuk panduan anak cucu cicit di akan datang yang baru baru belajar nak memasak. Gulai saya hari ini agak cair kerana santan yang dibeli memang tak berlemak. Tak banyak santan lah.

Udang Masak Lemak Cili Padi 

6 cili padi kampung
1 1/2 inci kunyit hidup
2 batang serai - ketuk
Garam secukupnya
Santan

Cara cara
Kisar cili pada dan kunyit hidup sehingga halus dengan menggunakan sedikit santan.  Masak atas api perlahan dengan selalu dikacau supaya tidak pecah minyak.

Masukkan udang dan garam. Sesuaikan rasa dan boleh lah ditutup api. Hidang dengan nasi putih panas panas.

Nota:
Boleh juga jika mahu dimasukkan kacang panjang. Sedap dan boleh menjadi sebagai ulam dan sayuran hidangan kita 

 

La la la Kuih Bakar Pandan



La la la hati saya memang berlagu riang hari ini walaupun ada kesedihan dan sedikit terkilan. Apa apa pun, perlu bersyukur. Bersedih dengan pemergian bonda Izzad ke rahmatullah secara tiba tiba. Semoga roh beliau dirahmati Allah dan tergolong dalam golongan orang orang yang soleh. Amin. Terkilan kerana tak terjaga untuk solat tahajjud. Gembira kenapa pulak? Yang itu, kena baca sampai habis ler...

Tengahari semalam saya dan hubby ke Seremban, mengunjungi rumah Razali dan Liza, kawan lama yang dah bertahun tahun tak bersua. Terlerai rindu pada masakan lemak cili padi yang Liza masak sewaktu kami mengunjunginya di Teluk Intan berbelas tahun dulu yang keenakannya kekal dalam ingatan sehingga kini. Kali ini kami dihidangkan dengan masak lemak cili padi udang, sup ikan, rendang itik stail Negeri Sembilan, ikan sweet sour dan juga ulam peria katak yang memang kali pertama saya makan secara mentah. Aduhai sedap sungguh makan tengahari kami. Syukur ke hadrat Illahi dengan rezeki yang diberi.

Apa yang nak saya kongsikan di sini ialah Liza menghidangkan kuih bakar pandan yang sangat sedap dan garing berkerak. Alahai sedap sangat sampai beberapa ketul habis dalam sekelip mata. Liza siap bercerita lagi kuih bakar ini sedap kerana banyak telur digunakan, dalam hati terus berkata kata bila balik nak cari resepi baru kuih bakar pandan. Sebelum ini saya pernah membuat kuih bakar pandan menggunakan resepi yang sama tapi tak salah untuk terus belajar dan mencuba resepi resepi baru pula kan? Klik di SINI untuk entri saya sebelum ini. 

Kali ini saya bakar dalam bekas bahulu kemboja dan juga bekas muffin yang kecil kecil supaya senang dimakan tanpa perlu dipotong. Sedap sangat sampai tak sedar satu demi satu masuk mulut. Lebih lebih lagi tak payah dipotong, lagi senang, main ambik jer.

Pagi tadi saya dengan Aween mengadap depan PC  sampai pukul 3 pagi untuk restore IPad yang entah mana silapnya tak dapat nak create new notes, jadi susah lah untuk saya menyalin resepi baru. Itu yang sanggup bersengkang mata untuk update dan restore yang memakan masa berjam jam lamanya, malah kena sambung pagi ini. Happy sangat bila masalah selesai. Dan inilah dia...

Kuih Bakar Pandan
Sumber: zana@ Myresepi

Bahan-bahan 
1 cawan tepung gandum
1 cawan gula (saya kurangkan 1 sb gula)
1 cawan air pandan
1 cawan santan
1 cawan susu cair (guna santan)
3 biji telur
Sedikit pewarna hijau
Sedikit pandan paste ( opsyenal)
Sebagai hiasan- sedikit bijan jika suka

Cara-cara
Masukkan semua bahan ke dalam blender kecuali bijan
Blender hingga sebati

Sapukan loyang dengan sedikit minyak dan tuangkan bahan tadi ke dalamnya. Taburkan bijan (jika suka).

Bakar 40 minit pada suhu 180c/ hingga masak. Untuk dapat kan permukaan yg berkerak/garing bolehlah tambah masa membakar.



Villa Nur Qaseh Meraikan Tetamu Dalam Majalah MIDI 1 April 2012



Sempena hi tea yang diadakan di Villa Nur Qaseh pada 20 Januari 2012, ada juga sesi fotografi untuk ruang meraikan tetamu dalam majalah MIDI 1 April 2012. Tetamu saya pada hari itu ialah Feeza Ismail, sahabat yang banyak menyokong projek pembinaan rumah kami bersama suaminya Raja Shah. Selain Feeza, ialah Norma Hambali, sahabat serta jiran yang banyak membantu serta Nurul Hazah dari AG Group, Prudential. Nurul sebelum berkahwin selalu menjadi orang kuat dalam majlis majlis yang diadakan di rumah kami. 

Nak tengok masakan saya pada hari itu?  Boleh klik di SINI untuk masakan dan resepi lengkap. Ada juga beberapa resepi yang saya sediakan pada hari itu disiarkan dalam majalah tersebut. Apa apa pun, jangan lupa untuk mendapatkan naskah anda hari ini. Majalah ini banyak memberi panduan berguna untuk terutamanya mereka yang telah mencecah usia MIDI sebagai persediaan melalui satu lagi fasa dalam kehidupan.  

Umur 40 tahun dikaitkan dengan kehidupan, itu sebab disebut "life begin at 40".  Mungkin pada orang lelaki lah, tapi pada orang perempuan, usia ini menandakan banyak perkara yang akan berlaku, penurunan yang akan dialami, perubahan yang akan dirasai.  Jadi sebagai persiapan dan persediaan, majalah ini memberikan banyak tips dan panduan yang boleh dijadikan rujukan apabila masa yang tertentu telah tiba dan pasti tiba ... supaya kita sentiasa bersedia.





Friday, 23 March 2012

Gaya Aween Dalam Majalah Yezz! 1 April 2012


Wah wah wah anak bongsu saya tu bukan main bergaya lagi berposing dalam ruangan Knock! Knock! majalah Yezz! keluaran 1 April 2012. Hihihi masuk bakul angkat sendiri lah pulak, mama si Aween ni. Majalah Yezz! adalah majalah untuk remaja berumur 13 ke 17 tahun, untuk anak anak kita yang sedang meningkat usia remaja gitu.  Semasa photoshoot diadakan, Aween hanya bersendirian kerana  kami bekerja dan Juita ke sekolah sebab Aween bersekolah di sessi petang.

Bukan nak puji lah, dia memang berbakat dalam bab hias menghias ni.  Bukan sahaja bercitarasa tinggi dalam bab bab berpakaian tapi juga punya citarasa dan pilihan tersendiri untuk dekorasi bilik tidur dia. Tahu apa yang dia inginkan.

Sekali sekala bila menjenguk bilik tidur beliau, saya sendiri teruja dengan bilik yang semerbak mewangi yang sungguh memberikan ketenangan. Aween amat mementingkan dekorasi biliknya, malahan kalau kami ke mana mana shopping mall, Aween akan meminta dibelikan barang barang hiasan rumah. Dulu dia pernah menyuarakan cita cita untuk menjadi seorang akitek. Mungkin juga sesuai kerana dia sangat berbakat dan yang paling penting, punya minat. Bakat sahaja tidak cukup tanpa minat.  

Bukan sahaja dalam hal hal dekorasi tapi Aween juga berbakat dalam urusan fotografi juga di mana angle yang dipilih adalah lebih unik dan berseni berbanding saya sendiri. Sebagai ibu, saya hanya akan memberi sokongan atas apa jua yang dia minati dan ingin ceburi di masa akan datang.  




All the best, Aween.


Bingka Lemak Manis

 
Boleh caya ke? aaiiyaa ini minah memang tak reti sabar. Bila rasa nak membuat kuih jer, dah tak boleh tunggu tunggu lagi. Pukul 12 tengah malam pun masih nak masuk dapur dengan baju tidur pulak tu, mencari bahan bahan diperlukan. Sabor jer lah. Ini semua gara gara gian sebab dah lama tak memasak kerana tiap hari sesampai sahaja di rumah dah hampir maghrib, jadi hubby terus singgah beli makan malam untuk 2 orang anak kami. Saya pulak sekarang tengah kemaruk menonton youtube Ustaz Kazim. Sejak Kak Ana dan Rin memberitahu pasal kuliah ugama di you tube, tiap malam saya mendengarnya. Terasa kerdilnya diri ini, serba kekurangan dari segi amal dan bekalan. Harap saya mempunyai masa dan semoga Allah menerima ibadat dan mengampuni segala salah dan dosa selama ini.

Berbalik pada resepi malam ini, sebenarnya saya cuba nak menghabiskan roti gardenia yang dah hampir luput tarikhnya, ikut perkiraan saya lah. Tapi bila masuk dapur jer, tengok roti dah tak ada. Maknanya dah jadi makanan 2 ekor ayam hutan saya lah tu. Jadi saya tukar pada resepi Bingka Lemak Manis yang kebetulan semua bahan yang diperlukan ada di dalam kitchen store. Nasib baik menyediakannya sangat cepat. Rasanya dalam 15 minit dah boleh dibakar di dalam oven. 

Jom layan resepinya ....

Bingka Lemak Manis
sumber: yatie memories

1 1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan gula
3 biji telur
3 cawan santan - (200ml santan KARA + 2 cawan air)
3 sudu besar susu pekat manis
Garam secukup rasa
1 sk esen vanilla
Sedikit pewarna kuning
Bijan - utk tabur (opsyenal)

Cara-cara
Satukan ke semua bahan bahan di dalam blender kecuali bijan dan kisar hingga sebati.

Masak adunan hingga pekat dan sentiasa di kacau di atas api sederhana perlahan.

 
Tuang ke dalam loyang yang di sapu majerin, ratakan  adunan dan tabur bijan jika suka.  

 
Bakar selama 40 min atau sehingga kelihatan garing.  Sejukkan sebelum dipotong dan dihidangkan.




Taraaa....

Sunday, 18 March 2012

Saudi Beef Kabsa Untuk Hidangan Brunch

 
Hari ini saya memang tak plan pun nak masak apa apa, bila masuk dapur jer, baru dapat idea untuk memasak Beef Kabsa kerana tidak ada stock lamb di dalam freezer. Kalau ada, tentu menunya Lamb Kabsa kerana saya ada resepi Saudi Lamb Kabsa yang disalin dari internet yang ditulis oleh orang Arab.  Kebetulan hari itu, saya membeli daging batang pinang segar dari Giant, jadi sesuai untuk dibuat nasi Kabsa kerana daging batang pinang tidak perlu direbus terlalu lama. Saya dah ubahsuai sikit dengan memasak secara mengasapkannya dengan arang kerana teringinkan bauan nasi yang dimasak dengan arang seperti cara memasak Mandy Rice sebelum ini.  Memang sedap jadinya nasi kita bila diselaputi aroma asap arang.

Memang berbaloi memasak sendiri nasi arab ni, jimat dan cara penyediaannya juga sangat mudah.  Kalau makan di kedai sepinggan dah RM15, itu di gerai biasa tapi kalau di Al Rawsa, tentunya RM20 lebih. Dan yang paling saya suka sebab tak perlu lagi menyediakan lain lain lauk pauk.  Siap sahaja  dah boleh makan.  Tak perlu nak mencari lauk lain lagi.  Cuma pagi ini saya dah terlebih rajin, saya menyediakan Boiled Parslied Potatoes, resepi Laura Calder dari rancangan AFC. Klik resepinya di SINI.

Jom layan resepi yang dah lama terperap dalam ipad saya ...


Saudi Beef Kabsa

Bahan bahan:
1 kg daging – potong kecil (batang pinang)
5 cawan beras basmathi - basuh & rendam 15 minit
3 sb olive oil
2 tomato – potong dadu
2 bawang besar - potong dadu
1 sk halia - tumbuk
5 ulas bawang putih - cincang
1 sb serbuk jintan putih
1 sb serbuk ketumbar
1 sb serbuk black pepper
8 kuntum bunga cengkih
8 buah pelaga
2 batang kayu manis

2 black limes (tak letak)
4 ounce tomato sauce
1 chicken bouillon cube
Saffron (tak letak)
1 sk garam
2 bay leaves
pine nuts and raisins (optional)

Cara cara:
Menggunakan api yang besar, masukkan daging, air dan chicken cube ke dalam periuk dan masak sehingga mendidih. Kemudian tutup periuk dan perlahankan api sehingga daging empuk.





Menggunakan api sederhana, panaskan minyak dan tumis bawang besar, bawang putih, tomato dan halia sehingga kekuningan. 


Masukkan kayu manis, bunga cengkih dan buah pelaga. Ditumis sehingga wangi.  




Masukkan tomato sauce, bay leave, serbuk jintan putih, serbuk ketumbar, serbuk black pepper dan garam. Kacau rata dalam 1 minit.





Masukkan beras yang ditos dan kacau supaya bergaul rata dengan rempah.



Masukkan daging dan kacau lagi.  Masukkan air rebusan daging ½ inci atas atau secukupnya dan pastikan beras berada di bawah daging.






Pindahkan ke dalam rice cooker dan masak sehingga air kering. Buat lubang di tengah tengah nasi. Letakkan aluminium foil dan tuang sedikit minyak. Masukkan arang yang telah dibakar sehingga menjadi bara ke dalam foil berisi minyak tadi supaya aroma asap akan meresap ke dalam nasi. Balut periuk dengan aluminium foil sebelum ditutup periuk letrik dan biarkan sehingga nasi masak dalam 30 – 40 minit. Jangan buka penutup periuk sebelum waktunya. 






Bolehlah dihidangkan.




 Enjoy...