Iklan

Ruang Iklan Untuk Disewa

Ruang Iklan Untuk Disewa

Iklan Nuffnang

Wednesday, 29 February 2012

Lala Goreng Bercili Lagi



Untuk makan malam ni, saya masakkan lala goreng bercili yang memang menjadi kegemaran Aween. Dia memang suka makan lala, tak pernah jemu jemu. Kalau masak satu kuali tu, dia boleh habiskan seorang jer. Dia suka meratah lala begitu sahaja, bukan makan dengan nasi pun. Boleh tengok masakan lala sebelum ini di SINI.

Jom layan resepi dan gambar gambarnya ...


Lala Goreng Bercili


Bahan bahan:
3 cili merah
3 bawang merah
2 bawang putih
Sedikit halia
2 serai - ketuk
Garam
Gula


Cara cara:
Blend cili merah, bawang merah dan putih serta halia.  Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan kisar serta serai sehingga naik minyak dan wangi. 




Masukkan lala dan dikacau rata rata.




Masukkan garam dan gula.  Goreng sehingga lala masak.  Bolehlah tutup api dan diangkat.




Selamat mencuba ...





Best Ever Cucur Udang



Memang best sesangat lah resepi The Best Ever Cucur Udang yang saya pelajari dari blog Kkida ni. Dari dulu saya memang sentiasa buat cucur menggunakan resepi ini tak kira siang atau malam. Memang sedap dan secukup rasa. Lebih lebih lagi jika adunan cucur itu dibiarkan seketika dalam 30 minit hingga 1 jam sebelum digoreng, lagi sedap. Jom lah saya letakkan sekali lagi resepinya. Ini adalah kerana sukar juga untuk search resepi resepi terdahulu. Klik di SINI, untuk melihat Cucur Udang yang saya buat sebelum ini.

Cuba lah buat cucur udang guna resepi ini. Memang best. Jom layan ...


Best Ever Cucur Udang

Bahan-bahan:
2 cawan tepung gandum
1/4 sudu teh baking soda
1 cawan udang kecil putih
3/4 cawan bawang besar putih - cincang
1 biji cili merah - cincang
1 cawan daun kucai - cincang
3/4 cawan isi jagung, fresh atau frozen
2 sudu kecil garam
1 sudu besar gula
1 sudu kecil kunyit 

1/2 cawan air panas thermos
1 1/2 cawan air biasa
1/2 cawan gandum (extra)

Cara cara:
Satukan semua bahan di atas dalam mangkuk dan digaul rata.

Masukkan air panas dan diikuti air sejuk sedikit sedikit ke dalam tepung sambil dikacau rata. Jika terlembik, masukkan lagi 1/2 cawan tepung gandum extra sedikit sedikit dan gaul hingga betul betul sebati dan likat. Lebih sedap jika adunan dibiarkan dulu dalam 30 minit sebelum digoreng. 

Panaskan minyak dalam dalam kuali dan sendukkan dengan sudu bulat dalam ukuran 2 sudu besar dan goreng hingga kekuningan.

Hidang panas panas dengan sos dan mayonnaise atau dimakan begitu sahaja. 

Nota:
Jika takda udang kecil putih udang sederhana besar ni pun boleh. Hanya gunting ekor dan muncung tajamnya, kemudian potong dua udang tu. Jika guna udang kecil putih, tak payah buang ekor dan kepala, hanya bersihkan dan terus campurkan ke dalam tepung.



Enjoy ...


Nasi Goreng Ikan Masin Untuk Sarapan



Saya teringat untuk memasak nasi goreng ikan masin selepas terbaca dalam facebook sahabat saya Sue Aziz berkenaan kesedapan nasi goreng ikan masin yang dimakan di Restoran Annur, Bukit Jelutong. Terus saya menyapa post yang dibuat oleh Sue. Langsung saya menulis resepi nasi goreng ikan masin yang saya pelajari dari kakak saya, Cik gu Asiah semasa saya balik bercuti lama dahulu. Tapi sebab masa tu, tekanan darah asyik tak stabil jer, jadi tak berani lah nak buat nasi goreng ikan masin selalu selalu hingga ikan jeruk yang dibeli pun, terbuang gitu sahaja. Ada juga ikan tu dimasukkan dalam sayur kailan sebagai sayur kailan ikan masin.

Kebetulan hari ini 29 Februari, yang datang setiap 4 tahun sekali, saya mengambil cuti kecemasan untuk menguruskan urusan rumah yang kelam kabut kerana banyak bumbung rumah diterbangkan angin yang kuat petang semalam. Bumbung bahagian atas jatuh menimpa bahagian bawah, akibatnya air mencurah masuk ke dalam rumah. Susah juga sebab roof tu bukan boleh dibeli begitu sahaja, perlu di order terlebih dahulu dan hari juga kelihatan mendung. Saya berdoa dan membuat solat hajat supaya tidak hujan sehingga bumbung rumah kami selesai dibaiki. Ameen.

Resepi nasi goreng ni semua orang tahu, kan? Tapi saja lah nak share di sini. Sukatannya ikut suka hati jer lah. Kalau rasa nak banyak, campakkan lebih sikit. Saya main campak campak jer. Ikan masin jeruk pun pagi tadi jer, hubby beli kat kedai runcit sebab memang dah lama tak ada stock ikan masin jeruk ni. Jom lihat sarapan bagi disediakan untuk hubby terutamanya pagi ini ...

Nasi Goreng Ikan Masin

Nasi putih
Udang - buang kulit
Kacang panjang - potong kecil
Karot - potong kecil
Bawang besar - hiris
Cili padi - hiris kecil
Bawang putih - cincang
Daun bawang - hiris
Cili merah - hiris
Ikan masin jeruk
Telur
Garam
Serbuk perasa

Cara cara:
Panaskan minyak. Goreng ikan masin dan kacau sambil dihancur hancurkan.  Buang tulang tulang ikan.




Masukkan bawang putih, bawang besar dan cili padi. Goreng hingga wangi sedikit.




Masukkan udang dan kacau rata.


Masukkan kacang panjang dan karot sehingga agak layu. Ketepikan sedikit bahan bahan, pecahkan telur. Kacau rata telur dan terus masukkan nasi. Kacau rata supaya telur bersalut pada nasi. Tapi kali ini, saya goreng telur secara berasingan dengan menggunakan mayonis.




Akhir sekali masukkan garam dan serbuk perasa.



Tabur daun bawang, bawang goreng dan cili merah sebelum dihidangkan.



Taadaaa ... siap. 


Selamat bersarapan ...


Tuesday, 28 February 2012

Kari Ikan Sardin




Saya tak bercadang untuk memasak apa apa malam ini kerana penat mengemas rumah dek banyak bumbung rumah kami jatuh berkecai diterbangkan angin yang kuat petang tadi. Banyak atap yang pecah jatuh ke dalam kolam dan teres. Air mencurah masuk ke dalam rumah.  Act of God.  Kami pasrah.  

Tapi bila hubby meminta saya memasak ikan sardin untuk dimakan dengan lemang yang dibeli di RnR, Seremban dalam perjalanan balik dari Seremban petang tadi, saya tiba tiba teringat komen Kak Ana, sahabat dan bekas boss dalam facebook saya pada gambar Ikan Sardin Masak Cili Padi di mana dia memberitahu yang sardin sedap juga dimasak kari.  Jadi saya terus memasak Kari Ikan Sardin dan bukan masak sardin seperti yang biasa dimasak.

Sedap bila kuah kari dibuat pekat pekat sikit sebab nak dicicah dengan lemang. Masaknya juga mudah, cuma masa menggoreng sardin tadi, minyak dah terpercik ke tangan.  Aduhai boleh tahan juga pedihnya, cepat cepat disapu dengan garam kerana garam jer yang terdekat dan senang dicapai.

Jom layan resepinya ...

Kari Ikan Sardin

Bahan bahan:
1 tin sardin
3 ulas bawang merah - hiris
2 ulas bawang putih - hiris
2 sudu besar serbuk kari
4 cili padi
1 tangkai daun kari
Sedikit halia
Garam
Asam jawa

Cara cara:
Asingkan ikan sardin dan sosnya.  Panaskan minyak dan goreng ikan sardin sehingga agak agak rata bergoreng.




Panaskan minyak dalam kuali lain.  Masukkan cili padi, bawang bawang hiris, halia dan daun kari sehingga garing dan wangi.





Masukkan serbuk kari yang dibancuh dengan sedikit air.  Goreng sehingga rempah garing dan wangi.





Masukkan santan dan air secukupnya.  Akhir sekali masukkan ikan sardin, asam jawa dan garam.  Masukkan juga sedikit sos sardin, jika suka.  Sesuaikan rasa dan kepekatan yang diingini.







 Angkat dan sedia dihidangkan.  yeah.




Enjoy ...



Monday, 27 February 2012

Classic Prawns and Mushroom Macaroni Cheese



Saya terpanggil untuk membuat Macaroni Cheese sewaktu makan makan di Secret Recipe, Giant Kota Damansara di mana Aween minta supaya saya belajar membuat macaroni cheese yang memang kegemaran anak anak saya. Setiap kali ke Secret Recipe, memang wajib, mereka order Mac Cheese. Jadi saya fikir elok juga jika saya mencuba, dapat lah anak anak makan dengan puas puas jika dimasak sendiri. 

Saya terus google dan mencari resepi yang mudah untuk dicuba. Balik office, terus singgah City Bakers dan The Village Grocer untuk mencari bahan bahan yang diperlukan. 


Hmmm sedap.  Ala ala Mac Cheese di Secret Recipe. Yang pasti ianya menjimatkan kerana anak anak dapat makan dengan sepuas puasnya.  Boleh bertambah tambah lagi.  Jom layan resepi ini ...


Classic Prawns and Mushroom Macaroni Cheese

Bahan bahan (4 hidangan):

500 gram macaroni
50 - 80 gram butter
2 sb tepung gandum
2 cawan (500ml) milk
2 cawan (250 gram shredded cheese

Udang - buang kulit
Straw mushroom - belah dua
Chopped parsley 

Garam
Black pepper or white pepper

Cara cara
Masak macaroni di dalam periuk mengikut arahan masa di bungkusan. Tos dan masukkan kembali ke dalam periuk.






Udang direbus sekejap dan masukkan straw mushroom.  Angkat dan tos. 


Cairkan butter di dalam kuali dan masukkan tepung. Goreng tepung sambil dikacau selama 1 minit atas api perlahan.




Perlahan lahan tuang susu sambil dikacau. 



Masukkan udang dan mushroom.  





Kacau sehingga ianya hampir mendidih, kecilkan api supaya simmer selama 2 minit. Tutup api.




Masukkan cheese dan kacau sehingga ianya cair dan sebati.







Tuangkan cheese sauce ke atas pasta dan kacau sehingga bergaul dan bersalut rata. 




Tabur garam dan lada putih secukup rasa.




Masukkan chopped parsley dan kacau rata.




Terus dihidangkan sementara masih panas panas.






Enjoy ...



Sunday, 26 February 2012

My Pavlova, Yeaah





Saya first time mendengar nama kuih ini apabila Juita bertanya, "Mama tak nak cuba buat Pavlova ke?" Dari situ, saya google resepi Pavlova yang mengikut apa yang dibaca adalah dessert yang berasal dari New Zealand atau Australia yang rangup di luar tetapi lembut di dalam seperti marshmellow. 

Sekadar menambah koleksi resepi di dalam blog ini, saya terus menyalin resepi dan menyimpan di dalam ipad untuk dicuba. Hari ini saya membuat pavlova untuk anak anak makan petang petang nanti kerana tiada rancangan untuk ke mana mana kecuali sebelah malam, saya dan hubby ada undangan majlis resepsi perkahwinan Naim, anak Kak Ana di Dewan Perdana FELDA. Jadi bolehlah anak anak makan berulang ulang.

Apa yang paling penting dalam menyediakan Pavlova adalah memastikan supaya mixer bowl, whip dan spatula yang digunakan mestilah betul betul kering dan bersih tanpa ada apa apa kesan minyak. Telur yang digunakan mestilah berada pada tahap suhu bilik.  Untuk menutup kesan rekahan, kita  boleh meletak whipped cream sebagai topping.  

Pavlova ini sangat sedap, so yummy. Rangup di luar tapi lembut mencair di dalam mulut seperti marshmelow.  Tak perlu kunyah pun.  Hmmm speechless.  Kalau tak suka manis, kurangkan sikit gulanya. Jom kita layan resepinya ...


Pavlova
sumber: joy of baking

4 biji telur putih (gred A)
1 cawan gula kaster (boleh kurangkan)
1/2 sk pure extract vanila 
1 sk vinegar/lemon juice
1/2 sb tepung jagung

Topping:
1 cawan heavy whipped cream
Fresh fruits

Cara cara:
Lukiskan bulatan pada kertas minyak menggunakan ukuran pinggan kuih dan terbalikkan.




Putar putih telur dengan kelajuan perlahan sehingga kembang dan kental. Masukkan 1 sudu besar gula setiap kali sambil diputar sehingga habis. Masukkan vanilla. Setelah rata, keluarkan mixer bowl.






Tapiskan tepung jagung, kacau rata dengan spatula dan akhir sekali masukkan  cuka. Kacau rata.





Tuang adunan ke atas bulatan yang dilukis tadi dan ratakan permukaannya. Bakar dalam oven pada suhu 130C selama 1 jam -  1  jam & 15 minit atau sehingga kelihatan berwarna pale, pinkish eggshell yang rangup di luar.







Bila masak, buka pintu oven dan biarkan pavlova di dalamnya selama 5 minit.








Bila dah sejuk, boleh letakkan whipping cream dan hiaskan dengan fresh fruit. Oleh kerana tak punya cream untuk dibuat whipped cream, saya cuma guna whipped cream yang sedia digunakan jer. 






Selamat Mencuba.  Rangup di luar dan lembut mencair di dalam mulut. It is so yummy ... sooo sedap.




Enjoy ....