Iklan

Ruang Iklan Untuk Disewa

Ruang Iklan Untuk Disewa

Iklan Nuffnang

Tuesday, 31 January 2012

Bubur Kacang Hijau Dengan Durian Yang Sedap






Dah lama betul saya tak memasak bubur kacang hijau. Since esok cuti sempena hari Wilayah, saya memasak bubur kacang hijau yang kacang nya saya beli di Giant minggu lepas. Kebetulan pula, masih ada durian yang di simpan dalam freezer. Makan pulak dengan roti gardenia, wow sedap gitu. 

Baru Belajar Mengukus Pulut Durian




Saya sampai sekarang masih belajar cara cara memasak pulut. Banyak rupanya cara cara memasak pulut ni. Ada yang dikukus secara kering dengan meletakkan pulut tanpa air. Setelah separuh masak, diangkat dan tuang samada santan bercampur garam atau hanya air bercampur garam. Selepas digaul rata, dikukus sekali lagi sehingga masak. Boleh rujuk di SINI untuk melihat cara caranya. Ini lah cara yang my mom masak pulut samada pulut kuning, pulut untuk dibuat tapai dan juga ketupat palas.

Ada satu lagi pulak, cara yang agak baru bagi saya yang akan saya tunjukkan di bawah ini. Jom kita layan cara cara memasak pulut kukus ...

Beras pulut dicuci, ditos dan masukkan ke dalam loyang. Kemudian tuangkan samada santan bercampur garam atau hanya air bercampur garam ke dalam loyang tersebut. Paras santan atau air mestilah tinggi sedikit sahaja dari paras beras pulut. Loyang kemudiannya diletak di dalam pengukus dan dikukus sehingga masak.  



Selepas masak, angkat dan dikacau rata, kukus sekejap lagi bagi memastikan ianya masak rata.   Saya menggunakan kuali untuk mengukus sebab malas nak mengeluarkan periuk pengukus





Boleh dimakan begitu sahaja atau ditekan tekan padat untuk dijadikan lapisan bawah kuih seri muka.  Kalau untuk membuat seri muka, mesti dimasukkan santan dan garam ya.




My mom memasak pulut secara tanak di atas dapur sahaja jika ingin membuat pulut pagi atau pulut durian. Jadi memang saya tak pernah tengok pulut dimasak secara yang saya masak pada hari ini. Untuk memasak pulut ini, saya masih meminta kawan saya Rusila untuk mengajarkan cara caranya. Itulah bukan semua orang pandai memasak sejak muda, macam saya lah. Dah umur begini, baru berjinak jinak dengan dapur.

Ingat "sharing is caring" ...

Sunday, 29 January 2012

Kuih Seri Muka Bakar Yang Sangat Enak





Dalam saya tercari cari apakah kuih yang akan disediakan untuk majlis hi tea tempohari, sahabat baik saya, Yarina bercerita pasal keenakan kuih yang dibuat oleh mak mertuanya yang merupakan pakar dalam membuat kuih seri muka. Sangat teruja mendengarnya, saya terus meminta resepi dan terus menulis dalam ipad. Walau bagaimanapun saya tak jadi menyediakan kuih ini semasa hi tea atas sebab sebab tertentu. Jadi hari ini, selepas siap masak untuk breakfast, siap masak untuk lunch juga, saya meminta hubby ke kedai membeli santan kerana tiba tiba jer teringin nak membuat kuih Seri Muka Bakar yang tertangguh baru baru ini.

Daging Masak Kerutuk Lagi


Oleh kerana pagi tadi, saya dah masak ikan bilis goreng dengan terung pipit dengan tempoyak, tentu sekali ianya perlu dimakan dengan nasi putih. Saya pun dah siap memasak Lala Goreng Cili yang memang kegemaran Aween. Jadi kalau nak makan dengan nasi putih, mana kuahnya? Alahai kenalah masak satu lagi lauk yang berkuah. Tadi berbelah bahagi juga, nak masak Stew Daging atau Daging Masak Kerutuk. Suruh hubby beli kentang untuk memasak stew tapi akhirnya saya masak jer Daging Masak Kerutuk. Dah banyak kali, memasak kerutuk ni. Resepinya ada di SINI. Senang sangat membuatnya. Dan yang paling penting, sangat sedap masakan istimewa orang Kelantan. Saya sungguh berselera makan tengahari tadi, apalagi dimakan bersama ikan bilis goreng dengan terung pipit dan tempoyak yang sedap sekali. Nak tengok resepi Masak Ikan bilis dan Terung Pipit dengan Tempoyak, boleh Klik di SINI.

Jom ikut saya melayan gambar gambar semasa saya memasak kerutuk pagi tadi.

Daging Masak Kerutuk

Mula mula hiris bawang merah, bawang putih dan halia. Daging dipotong kecil. Bila bahan siap, memasak menjadi sangat mudah.



Panaskan minyak di dalam periuk. Tumis bawang dan halia hiris tadi sehingga garing. Kemudian masukkan rempah kerutuk yang dibancuh dengan sedikit air. Goreng rempah sehingga naik minyak dan garing.




Masukkan daging dan digoreng dengan rempah kerutuk supaya mesra. Balik balikan supaya daging agak lembut dan masak.




Masukkan santan dan terus masak sehingga daging lembut. Masukkan gula melaka, kerisik, garam dan asam keping. Terus masak sehingga naik minyak.





Sesuaikan rasa dan kepekatan, boleh lah diangkat. Masakan kerutuk ni mesti pekat dan rasa agak manis sedikit.







Spaghetti Carbonara Kegemaran Aween




 
Dari malam tadi, Aween meminta saya memasak spaghetti carbonara yang berkuah. Saya fahamlah maksudnya resepi asal carbonara yang saya biasa masak sebelum ni. Haa klik di SINI untuk resepinya. Saya pulak semalam sangat letih, jadi saya membiarkan sahaja mereka beli Mc D secara delivery. Tapi pagi ini terasa pulak bersalah kerana tidak menunaikan permintaannya. Jadi saya pagi pagi masuk ke dapur untuk melihat bahan bahan yang ada. Yang pasti mushroom memang tak ada stock lagi. Hmmm apa apa yang ada jer lah.

Jom ikut saya memasak spaghetti carbonara. Jommm .....


Mula mula sediakan bahan bahan yang diperlukan. Mushroom soup traditional yang dalam tin tuh. Cincang bawang putih dan potong potongkan sotong.





Panaskan kuali dan masukkan butter. Tunggu sehingga butter cair dan panas. Masukkan bawang putih cincang. Masak sehingga kekuningan.



Masukkan sotong atau apa apa yang disukai seperti udang ke, mussel ke atau isi ayam pun boleh. Goreng sekejap sehingga airnya agak kering. Masukkan sedikit lada hitam serbuk. Angkat dan tuangkan ke dalam bekas lain.




Dengan menggunakan kuali yang sama, masukkan mushroom soup dan air. Kacau rata rata sehingga tiada lagi berketul ketul, baru dinyalakan api.




Akhir sekali masukkan susu dan beberapa keping cheese ke dalam sos dan juga garam, serbuk lada hitam lagi. Sesuaikan rasa dan kepekatannya. Bolehlah diangkat.




Bila hampir menggelegak, masukkan bahan seafood yang dimasak tadi ke dalam sos mushroom. Kacau rata rata.




Spaghetti direbus di dalam air mendidih yang telah diletakkan garam dan minyak. Masak mengikut masa ditetapkan di bungkusan.

Semasa dihidangkan, letakkan pasta di dalam pinggan. Sendukkan sos carbonara. Taburkan parmesan cheese dan daun parsley yang telah dicincang. Boleh juga jika kesemua pasta dituangkan ke dalam kuali sos dan dikacau rata. Tapi itu sesuai kalau semuanya untuk dihidangkan secara serentak.



 
Taaddaaa ... enjoy ...


Sambal Ikan Bilis dg Terung Pipit dan Tempoyak


Saya memasak ikan bilis dan terung pipit goreng dengan tempoyak hari ini bagi menghabiskan terung pipit yang ada sebelum ianya busuk.  Saya semalam ingatkan hanya nak goreng sambal ikan bilis biasa yang diletakkan terung pipit tapi bila terjumpa satu resepi yang diletakkan tempoyak di dalamnya, hati menjadi teruja untuk mencuba.

Saya pun terus menggeledah apa yang ada dalam peti sejuk dan mengeluarkan barang barang yang dah rosak. Maklumlah saya ni, memasak bermusim, bila memasak lauk, lauk sahaja seharian. Bila mood nak membuat kuih, akan jadi kuih lah hari hari. Jadi daun pandan yang dibeli akan kering, bila mood pasta pulak.  Bila dilihat cukup bahan untuk membuat goreng ikan bilis terung pipit dan tempoyak, saya pun mula memasak. Sekejap sangat penyediaannya, sangat ringkas. Jom layannn ....

Ikan Bilis Goreng dg Terung Pipit dan Tempoyak

Ikan bilis
Terung pipit
15 cili padi
2 ulas bawang putih
3 sudu besar tempoyak
1/2 bawang besar - hiris
Air asam jawa
Garam
Gula

Cara cara:
Goreng terung pipit dalam 5-7minit. Goreng ikan bilis hingga garing, angkat dan ketepikan




Tumbuk cili api dan bawang putih. Tumiskan hingga naik bau dan cili garing. Masukkan garam gula dan asam jawa. Kacau rata



Masukkan ikan bilis, terung pipit dan bawang besar. Kacau rata lagi.



Akhir sekali, masukkan tempoyak.  Goreng sehingga garing, baru diangkat.



 Selamat Mencuba



Saturday, 28 January 2012

Sambal Ikan Tongkol Lauk Nasi Lemak Terengganu

 
 
Akhir sekali pagi tadi, saya memasak Sambal Ikan Tongkol, lauk orang Terengganu yang dimakan bersama nasi lemak. Saya pertama kali makan sambal ikan tongkol semasa balik kampung di mana Wahidah, isteri anak saudara saya yang berasal dari Terengganu telah memasaknya untuk dimakan dengan nasi lemak. Saya memang penggemar ikan tongkol lebih lebih lagi ikan tongkol yang telah direbus terlebih dahulu. 

Sedap sekali sambal Ikan tongkol atau di Kelantan dipanggil ikan Aya. Resepi ini diambil dari blog Secubit Garam. Kalau ikut stail orang Terengganu, lauk ini sedap dimakan dengan nasi lemak. Jadi saya memasaknya untuk dimakan dengan nasi lemak kukus. Pendek kata apa yang saya masak pagi ini bukan sahaja untuk sarapan, tetapi juga untuk makan tengahari dan mungkin juga sehingga ke makan malam. Apa tak nya, kekenyangan makan nasi lemak kukus dengan pelbagai lauk pauk.  Rujuk resepi nasi lemak dengan klik di SINI.  Sedap nasi lemak ni tau ...

Jom layan lah ...

SAMBAL IKAN TONGKOL @ AYA
sumber : K.Nor@SecubitGaram

Bahan:
2 - 3 keping ikan tongkol
3 kpg asam keping
garam
air

Masukkan semua bahan dalam periuk. Sukatan air utk rebus ikan ialah air dilebihkan sedikit dari paras ikan. Masaklah dgn api sederhana hingga air rebusan tinggal separuh. Ketepikan (jgn buang air rebusan)



Bahan bahan lain (utk sambal):
Dikisar:
3 sudu besar cili kisar
1 labu bawang besar
3 ulas bawang merah 
1/2 inci halia 
2 sudu besar udang kering 

1 sudu besar kicap manis
air asam jawa
1 cawan air
air rebusan ikan
1 sudu besar gula
minyak

Panaskan minyak dan masukkan cili kisar. Goreng hingga cili garing.


Bila cili dah betul betul garing, masukkan bahan yg dikisar. Goreng lagi hingga kering sedikit.


 

Masukkan kicap dan 1 cawan air.


Masak lagi hingga pecah minyak. Masukkan sedikit air asam jawa dan air rebusan ikan.


Biarkan merenih hingga sedikit pekat dan masukkan ikan tongkol. Teruskan memasak, masukkan gula dan tambah garam jika perlu.



Masak lah hingga kepekatan yg disukai. Boleh lah dihidangkan dgn nasi lemak.


 

 Enjoy ...