Iklan Nuffnang

Iklan

Revenue Hits

13 Ogo 2012

Masak Rebus Baby Bayam





Saya dapat idea untuk memasak Bayam Rebus ini selepas mendengar sahabat yang baru saya kenali di saloon, kak Fauziah bercerita berkenaan kesedapan bayam rebus. Sangat teruja mendengar dia bercerita keenakan memakan kuah rebus bayam bersama dengan oat. Cara dia bercerita membuatkan saya meneguk menelan air liur.... 

Saya terus menghantar bbm pada hubby supaya membeli baby bayam untuk dibuat Bayam Rebus sebagai hidangan semasa berbuka petang nanti. Kalau biasanya, saya akan menggunakan sayur sawi untuk dimasak Tumis Air dengan cara menumis dulu bawang putih dan bawang merah tapi yang ini lainnya sebab ianya di rebus. Ini lah kali pertama saya membeli baby bayam dan kali pertama memakannya. Memang sedap sangat lah baby bayam ni. Masih ada baki, saya makan semasa sahur. Masih sedap walaupun selepas dipanaskan dan saya siap menghirup kuahnya. Hmm nak tiru macam Kak Fauziah cakap lah ... wallaaa sedap nyer.

Jom layan resepi...



Baby Bayam Rebus

Baby bayam
Ikan bilis - tumbuk 
Bawang merah - hiris
Garam
Kiub knorr (tak letak pun)
Ubi keledek - jika suka
Cili merah

Rebus air dengan ikan bilis dan bawang hiris dengan api perlahan sehingga mendidih. Kemudian masukkan bayam.

Akhir sekali, masukkan garam dan kiub knorr.

Tutup api dan siap untuk dihidangkan.

2 ulasan:

  1. Baby bayam memang sedap Azie, beginilah hidangan wajib bersahur ayahanda mentua Amie...Encik Suami pun suka.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Amie, itulah first time tengok rupanya baby bayam. sedap sangat

      Padam

Terima kasih kerana sudi komen. Ianya sangat dihargai.
Sekiranya anda telah mencuba resepi di sini, sudi kiranya dapat memberikan link entri untuk rujukan pembaca lain.

Kepada non blogger yang tiada akaun, sudilah menulis nama atau nama ringkas di bawah komen anda. Tak mesra lah nak panggil Cik/Puan Anonymous, kan.