Iklan

Ruang Iklan Untuk Disewa

Ruang Iklan Untuk Disewa

Iklan Nuffnang

Monday, 9 July 2012

Resepi II: Donut Yang Gebu Gebana







Apabila terbaca resepi Donut dari HaSue di Myresepi yang ditulis sebagai paling lembut, gebu dan sedap serta tak payah diperap, spontan saya jadi tertarik dan hati teruja untuk mencubanya walaupun baru beberapa hari lepas, saya membuat Donut kentang yang gebu gebana, pinjam istilah yang diguna Chah dari blog Bila Chah Ke Dapur. Boleh klik di SINI untuk melihat resepi Donut Kentang yang membuatkan saya tergoda habis, buang diet, buang segala, kerana donut, aku turutkan. Atau jika suka Donut Gebu Tradisional yang dijamin "Gebu Sampai Esok" boleh klik di SINI.

Donut ini saya buat pada pagi hari sabtu lepas. Hmm seronok sebab menyediakannya sangat cepat, sekejap jer dah terhasil 33 biji donut gebu ini. Doh yang kecil kecil yang terhasil semasa ditekap dengan acuan donut, digoreng begitu sahaja. Sambil menggoreng, sambil masuk mulut. Tak sempat pun nak salut dengan gula halus. Setakat ini, saya dah mencuba 3 resepi donut yang pada saya semuanya sedap. Sedap yang tersendiri lah

Jom tengok resepi di bawah yang mana dohnya juga sesuai untuk pelbagai jenis kuih muih yang memerlukan doh yang lembut. Jom layan resepi.......




Donut Gebu Lagi

Bahan-bahan 
500g tepung berprotein tinggi/tepung gandum
1 peket yis segera-11gram
50g marjerin/mentega
1 sudu besar (penuh) shortening
2 sudu besar (penuh) gula pasir
2 sudu besar susu pekat/2 sudu besar susu tepung
1 biji Telur
1/2 sudu kecil garam
Gula Halus atau topping kegemaran anda
190ml-200ml air suam suam kuku (bergantung pd kualiti tepung- saya guna 200ml)

Cara-cara
Di dalam bekas yang agak besar, tuangkan air suam. Masukkan yis segera, gula pasir, susu,marjerin dan shortening. Kacau sedikit dan biarkan selama 8-10 minit.

Setelah yis mula berbuih, ayakkan separuh dari tepung gandum terus ke dalam adunan. Masukkan pula telur yg dipukul sedikit dan juga garam.




Kacau adunan sehingga sebati dan melekat pada sudu (bila dah sebati tu dikacau satu arah je menggunakan sudu).

Ayak lagi tepung selebihnya, gaul menggunakan sudu seketika barulah uli menggunakan tangan.- tak perlu habiskan tepung tu kalau adunan sudah boleh diuli.

Uli sehingga doh sebati dan tidak lekat di tangan (sisa sisa tepung kat dlm bekas tu semua bersih). Doh dah siap dan jika ingin membuat kuih 5 spice roll, boleh la dibahagi 2. Utk resepi dan teknik membuatnya sila rujuk di SINI.



Doh tidak perlu direhatkan, (kalau nak rehatkan pun boleh gak selama 5-10min) boleh terus sahaja dicanai setebal setengah inci (agak2 je). Boleh tambah sedikit2 tepung jika adunan agak lembik ketika ini.

Terap doh mengikut acuan donut atau bentuk kesukaan anda. Doh akan mula mengembang dan ringan sementara minyak dipanaskan dengan api perlahan.




Gunakan minyak yang banyak untuk menggoreng. Setelah minyak agak panas (jgn terlalu panas,nanti donut gorengan pertama agak hangus) perlahankan sedikit api, masukkan donut tetapi jgn terlampau penuh sebab donut ni akan mngembang lagi ketika digoreng (sbb adunan mengandungi telur)





Goreng sehingga kekuningan dan toskan di atas tisu dapur. Sedia untuk dihidangkan bersama gula kaster atau topping kegemaran anda.




70 comments:

  1. Assalam Azie.. sedapnyer donut.. bila nak mendonut ni? huhuu.. terlior sangat.. :)

    ReplyDelete
  2. Shiela, skrg tengah excited nak mendonut. mengepau dan mengapam. Nampak gaya kena gi beli freezer lah. 2 peti sejuk pun tak muat nak letak kuih kuih frozen untuk saya makan sendiri. Lepas ni nak cuba talam beras resepi MIL Shiela pula. Yang ini berapa lama boleh tahan ya

    ReplyDelete
  3. salam sis
    mmg gebu la..tgk kt pic yg last tue..nampak kgebuanya..zila amik resepi nie yer..kot2 time rajin dtg nk jgk try..;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm dear, gebu dan yang lainnya dari resepi sebelum ini, ianya tak perlu diperap. Boleh jer diperap tapi sengaja tak memerapnya sebab nak test resepi. Ambik jer kerana saya pun cuma memanjangkan resepi kawan kawan sebelum ini juga. semoga kita semua dapat ganjaran perkongsian ilmu yang bermanafaat...

      Delete
  4. salam Zie,lama nya akak tak melawat dapur Zie,tercium wangi donat tu lah dtg ni ada lagi tak Zie sedang lapo ni sbbt tadi makan awal heeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hmm I pun terasa kekurangan juga bila lama Kak Noor tak menjenguk. Al maklumlah Kak Noor sedang meraikan kegembiraan bersama keluarga tersayang di London. Jeles tengok Kak Noor asyik ke London. Tahniah untuk Kak Noor, hubby dan anak anak.

      Delete
  5. itu la kelebihan cef..sambil masak..sambil makan..hehehe..sy pon selalu camtu..tambah pulak donat lembut pujaan hati!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ummi, hahaha betul tu tp nak kena control juga selera asyik nak mengunyah ni. Tak tahu bila nak stop.

      Delete
  6. I say, Azie, cannot tahan. I must make this gebu gebana donut.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dear PH, you should try as it takes less time to prepare as compare to other recipes. Can cut the waiting time. Time is precious, right.

      Delete
  7. sy selalu guna resepi ni untuk buat frozen. Senang utk buat breakfast atau minum ptg...kdg2 utk bento anak juga. mmg puas hati ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. FnF, i pun buat frozen. Senang sebab nak makan boleh terus goreng. Kadang kadang kita nak makan sebiji dua jer, tak adalah masa tu perlu nak mengadun doh donut kan. Jimat masa.

      Delete
  8. Salam Zie...
    Rahel pun penggemar donat...nampak halus dan cantek texture donat itu..gue suke..nanti nak try gak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rahel, sama lah kita. Tak mahu banyak banyak. Dapat 2 biji sekali makan, baru best. Jadi sentiasa nak makan.

      Delete
  9. As'salam Azie

    ct juga peminat donat, kalau nak buat cepat penyediaan donat ct memang selalu guna resipi dari hasue ni jer. molek sungguh bolat2 aje donat Azie tu bentuknya :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm CT, rindunya menunggu CT buka kedai. Banyak kali menjenguk, masih bertutup. Alhamdulillah, you have finally back. Mmg kalau nak cepat, resepi ini lah yg terbaik. Kalau nak sedap, resepi donut kentang yg lagi gebu montel.

      Delete
  10. Hai Azie,
    bagusnya cara Azie...tunjuk step by step, jadi memang mudah untuk dijadikan panduan kepada pengunjung yang baru nak belajar buat donut...
    Amie dah link blog Azie di dapur Amie ye...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amie, bukan step by step sangat. Saya cuma suka mengambil gambar gambar masakan yang sedang disediakan sejak dari dulu dulu lagi. Yerima kasih Amie kerana sudi link my blog

      Delete
  11. Assalam Azie.
    Gebunya donut azie ni,geram pulak tgk.Saya dah lama tak buat donut....teringin nak makan tapi malasnya nak buat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Norzie, I pun macam tu juga. Kadang kadang rasa malas sangat. Kalau macam tu, saya terus jer buat sebab kalau fikir fikir, mesti rasa bertambah malas.

      Delete
  12. Salam sis.nampak gebus donut tu.....kalau tak payah perap lama...cepat nak sediakan ni....

    ReplyDelete
    Replies
    1. mamasya, betul cepat sangat sebab tak payah perap lama. saja nak buat kelainan

      Delete
  13. pernah cuba buat donut tp agak keras dan tak ada rasa..
    tq resepi ni..lepas ni nak buat lg

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jangan putus asa. Cuba resepi ini pulak. Insya Allah, menjadi dg gebunya

      Delete
  14. Assalam. nak tanya, Macammana nk buat frozen?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh goreng seketika supaya ianya tidak melekat satu sama lain. Lepas tu masukkan dlm bekas bertutup dan simpan dalam freezer

      Delete
  15. Kak azie..saya nk resepi ni yer..gebu sesangat...thanks coz x kedekut ilmu ya kak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Silakan, sis. Saya sangat gembira jika ada yg sudi mencuba resepi yg saya paparkan di blog ini.

      Delete
  16. kenapa saya simpan dalam freez dan goreng balik berminyak sangat tak lalu nak makan ada sesapa boleh tolong .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hmm tak pernah pulak saya mengalami masalah spt itu. Biasanya saya goreng sekejap dan freeze. Sebelum dimakan, goreng sepenuhnya

      Delete
  17. Salam Cik Azie trm kasih ats resepi donut yg gebus mebus nih.Alhamdulillah..setlh byk kli mencuba bru jadi ikut resepi cik azie.Jazakallahhu khairan kathiro :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm. Alhamdulillah kerana berjaya menyediakannya.

      Delete
  18. Salam Kak Azie baru try resepi kak azie ni. Nampak senang. Nanti update result ye..hehee. TQ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bolehlah cuba. saya simpan dalam freezer dan digoreng semula bla hendak dihidangkan. Masih lembut sahaja donutnya

      Delete
    2. Saya pun bekukan juga.Budak2 nak pegi skolah pagi2 seng, goreng je buat sarapan. hehee. Tq for recipe ye

      Delete
    3. Betul tu. buat banyak banyak dan simpan dlm freezer. Bila ada tetamu, boleh dijadikan hidangan

      Delete
  19. Akak,
    saya dah guna resepi nie gebu & lembut.. Thanks

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah. Buat banyak banyak dan simpan dlm freezer

      Delete
    2. Alhamdulillah kak...sy dh cube..tp sy x gune shortening pun..tp ttp lembut n gebu...suami pn suke n suh sy buat lg...=) thank u kak ats perkongsian bergune...

      Delete
    3. Alhamdulillah, tahniah

      Delete
  20. Salam kak zie, saya ni pengunjung baru blog kak dan nak try sgt resepi donut ni cause anak suka...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm Rina, donut kentang pun sedap. i suka sangat. Nnt cuba yg itu juga

      Delete
  21. As salam Kak Azie,
    Hari sabtu ni baru nak cuba resepi ni...sebab anak pun suka makan donut... selalu beli kat luar je...nanti saya update kan resultnya... nampak mudah je resepinya...Thanks

    ReplyDelete
  22. Apa tu shortening

    ReplyDelete
    Replies
    1. Macam krim ada dijual di kedai bakeri atau Giant pun ada

      Delete
  23. As salam...Kak azie, donut saya tak segebu donut akak....mungkin tak sabar nak uli & goreng.... next time kena buat dengan sabar...:-), thanks for the resepi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha sabar tu separuh daripada iman

      Delete
  24. As-salam... sudu kecil dan sudu besar yg kak azie slalu guna tu table spoon n tea spoon ker?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya sudu besar tu tablespoon dan sk teaspoon. Saya guna sudu yg dibeli di kedai bakeri. Senang sikit sb sukatan lebih standard

      Delete
  25. Salam, nk try la resepi ni,,,2 susu pekat tu, susu pekat manis ke?? Tak manis sangat ke kalau letak susu ni sebb gula pun letak juga,,

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya susu pekat manis.

      Delete
    2. Salam alhamdulillah siap juga donut ikut resepi ni, dapat 28 biji, gebu2 pula tu, trima kasih ya atas resepi

      Delete
    3. Ada lebih oleh simpan dalam freezer

      Delete
  26. slm..shortening 2 kalu gnti dgn ovellate blh x..?

    ReplyDelete
  27. Nyam nyam. Nak buat untuk buka puasa nanti ni. Mekasih ye share resepi..

    ReplyDelete
  28. Sedapnya..kena cuba buat ni..thanks for the recipe..:-)

    ReplyDelete
  29. Wow, sedapnye resipi akak. Sya tak guna shortening sebab skrg kat nigeria keje,api hasil nya sungguh memuaskan jugak. Gebu dan tak perlu tunggu dough naik. Sya cuba ke tiga kali dah... Terima kasih kerana sharing resipi.

    ReplyDelete
  30. lengkap siap ada foto step by step..tumpang minta resepi, kak..

    ReplyDelete
  31. Alhamdulillah..saya pon pakai resepi ni dan menjadi ♥♥♥...thanks a lot..saya dpt cuma 19biji je..nape ade yg dpt 28? Huhuhu..tapi mmg dh byk kali buat dan siap org tempah for frozen lg..rezeki2..tp mmg thanks a lot for this recipe..

    ReplyDelete
  32. assalam kak..mtk izin nk share resepi yer..tq

    ReplyDelete
  33. Assalammualaikum kak., dah try smlm...best dan lembut sgt2.., mcm kat kedai rasenye..sejuk pun masih lg lembut...sgt2 puas hati..tapi rupa donut sy tak secantik akak..lepas goreng mengerutu gitu...ada tips tak kak kalu nak dapatkan donut yg cantik..

    ReplyDelete
  34. Best la, dah lama cari resepi donut nie.
    Rasa2 mcm tak sabar nak try esok

    ReplyDelete
  35. Salam kak azie...kalu kita wat frozen ,biasanya berapa lama tahan ye...thanks...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm. Lama kalau dlm freezer. Berbulan pun ok.

      Delete
  36. Assalamualaikum Sweet Azie :)
    Nak tanya bila dah terap kan dia akan kembang lg..
    cam ner nak buat supaya bentuk dia tak lari bila time nak goreng
    thanks ya

    ReplyDelete
  37. Dah buat td lps ank2 merengek nk mkn donut buatan mamanya sendri. Best sedap mkn lps goreng walau tanpa gula. Cuma agak menggerutu n bentuk x cantik sbb x pkai acuan. Apapun tq for the recepi

    ReplyDelete
  38. salam kak azie, mitok halal amik resipi dlm blog kak azie..sy buat kat umah alhamdulillah semua resipi kak azie sy buat menjadi.tqtqtqtq kak azie..

    ReplyDelete
  39. Alhamdulillah sy dh cuba resepi ni mmg kebabus gebus nya......

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi komen. Ianya sangat dihargai.
Sekiranya anda telah mencuba resepi di sini, sudi kiranya dapat memberikan link entri untuk rujukan pembaca lain.

Kepada non blogger yang tiada akaun, sudilah menulis nama atau nama ringkas di bawah komen anda. Tak mesra lah nak panggil Cik/Puan Anonymous, kan.