Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Widget HTML #1

Mee Bandung


Mee Bandung Azie Kitchen

Saya mula menggemari Mee Bandung hanya kebelakangan ini sahaja selepas beberapa kali berjumpa dengan geng geng alumni di Kantin Sahor. Bila saya melihat ramai geng geng seperti Datin Nursinah dan Datin Fauziah yang memesan mee bandung, saya pun order juga lah sekali. Sejak itu, bila ke kantin Sahor sahaja, hubby akan order Mee Bandung untuk saya dengan special request iaitu mesti dimasak oleh Sahor sendiri. 

Kantin Sahor banyak menyimpan kenangan manis kepada penghuni Kolej Ketiga Universiti Malaya, apalagi bagi geng UMBC di mana Kantin Sahor lah tempat ber dating. Kalau musim exam, memang meriah kerana Kantin Sahor menjual nasi lemak yang dijual sehingga pagi. Jadi selepas penat mentelaah, bolehlah turun makan dan berehat di kantin Sahor dulu. 

Zaman dulu, student tak ramai yang ada kenderaan di kampus, apalagi handphone, jadi bukan senang untuk makan di luar kena telefon teksi menggunakan public phone lagi. Jadi Kantin Sahor lah, cafe bagi kami zaman tu.  


  Mee Bandung Azie Kitchen

Resepi ini saya ambil dari blog Mutiara Mashri. Saya tertarik dengan apa yang ditulis. Sebenarnya cara memasak Mee Bandung ni lebih kurang sahaja dengan Mee Hailam. Cuma Mee Hailam perlu ditambah sos sos dan kicap yang pelbagai tu yang menjadikan warnanya gelap serta penggunaan tepung jagung untuk memekatkan kuahnya. Bahan bahan dan rencah yang digunakan hampir sama sahaja.

Sedap sangat Mee Bandung ini terutama dengan penggunaan udang kering yang menjadikan kuahnya amat menyelerakan. Dengan bahan bahan yang dicampak ke dalamnya menjadikan hidangannya sangat mewah. 

Jom kita layan resepi yang saya olahkan di sana sini. Jom layaannn...


Mee Bandung Azie Kitchen

Mee Bandung 
Oleh: Azie Kitchen

Bahan bahan:
1 bungkus mee kuning
4-6 ekor udang basah
1-2 ekor sotong - potong bulat
50 gm udang kering
1/4 cawan kacang tanah goreng- tumbuk
Sawi
Hirisan daging (tak letak)
Air rebusan daging (guna kiub ayam)
4 biji telur
Gula dan garam
Mee kuning - celur


Bahan Kisar:
1/2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
5 tangkai cili kering

Bahan hiasan:
3 keping tauhu goreng - hiris nipis

Bawang goreng
Hirisan cili merah

Limau kasturi/limau nipis

Cara- cara: 

Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga cili masak. Masukkan udang kering yang telah diblend hingga naik bau.

Kemudian masukkan air rebusan daging, kacang, udang basah, hirisan daging dan juga sotong. Didihkan, masukkan gula dan garam secukup rasa.

Kecilkan api. Pecahkan telur sebiji sebiji. Jangan kacau supaya telur tidak pecah. Biarkan telur masak/separuh masak, ikut suka. Akhir sekali masukkan sawi.

Tutup api. Curahkan kuah di atas mee. Hiaskan dengan bawang goreng, tauhu goreng, hirisan cili dan limau nipis/limau kasturi. Siap untuk dimakan.

Mee Bandung Azie Kitchen

Nota:
kalau tak nak letak kacang pun tak apa, tapi lebihkan udang kering untuk memekatkan kuah

Rasa kuah mee bandung manis manis pedas.


Mee Bandung Azie Kitchen

Mee Bandung Azie Kitchen



Azie
Azie Selamat datang ke blog Azie Kitchen. Saya seorang isteri dan ibu bekerjaya yang punya minat mencuba resepi masakan bila punya kelapangan masa. Ingin berkongsi resepi yang diperolehi dari kawan kawan atau dari blog blog yang telah dicuba. Saya ingin mengisi masa dengan melakukan sesuatu yang boleh memberi manafaat yang berpanjangan samada di dunia dan juga akhirat. Saya akan memaparkan pengalaman sendiri dalam kehidupan seharian saya di dalam bab masak memasak. Semua GAMBAR adalah HAK CIPTA TERPELIHARA! Harap minta izin terlebih dahulu jika ingin mengambil atau menggunakan gambar gambar di dalam blog ini. Sebarang komen atau pandangan, amat dialu alukan. Sekian terima kasih.

31 ulasan for "Mee Bandung"

  1. Salam k.Azie.
    wah ! meriahnya nmpak mee bandung tu....terliur gak rasa nie....klau nak buat mcm x berbaloi jer kat umh ni..yg mknnya sy ngan asben jer....anak2 x brapa minat plak mee2 kuah nie.....kene g cari ler besok2 ni....!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Asyifa, samalah rumah ni anak anak kami pun tak berapa minat. Tapi diletak udang dan sotong, mereka akan makanlah. Sebenarnya jimat jika dimasak sendiri. Beli 1 pek mee pun dah cukup. Kat luar tu, depa tak letak banyak bahan. Cubalah buat sendiri. Boleh makan ulang ulang sebab mee tak dimasukkan ke dalam kuah

      Padam
    2. Betul tu kak leh mkn ulang2..klu masak sendiri...hihihi..

      Padam
  2. asslm Kak Azie...wah tliur dh ni...sedapnye...mewah n meriah nmpknye mee bandung tu...nyum2

    BalasPadam
    Balasan
    1. QH, kemeriahan tu yang lagi membangkitkan selera kita terutama anak anak yang sukakan seafood

      Padam
  3. Boleh juga letak biscuit marie yang dihancurkan untuk pekatkan kuahnya. Kalau saya cuba nanti saya masukkan dalam blog http://cooking-engineer.blogspot.com dengan gambar dan resepi mungkin lain sikit.

    BalasPadam
    Balasan
    1. ELC, ohh itu rahsianya ya. Insya Allah, boleh cuba

      Padam
  4. Suka sangat makan mee bandung ;)

    BalasPadam
    Balasan
    1. LP, mudah jer rupanya nak memasak mee bandung. Terutama kalu dah siapkan bahan bahan tumis awal awal

      Padam
  5. Salam Azie,

    Sedapnya nampak mee bandung tu, simpankan sepinggan ye hehe.

    Tentang permintaan nak tengok CT buat food photo shoot tu, nanti bila CT ada masa terluang CT datang rumah Azie kita buat photo shoot kat rumah Azie ye.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Aduh malu lah dengan CT sebab kita tak ada props tu semua, tak ada kamera canggih. Nak gi rumah CT juga....

      Padam
    2. Sedapnya sis..♥♥

      Padam
  6. tgh mencuba resepi mee bandung disini..harap2 menjadi...thanks 4 da recipe..1st time masak

    BalasPadam
  7. hmm.. lama dah tak buat.. macam lebih kurang jer resepi kita yer.. :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Entahlah. Saya tak pernah mencipta resipi. Saya cuma belajar dari blog yang berkongsi resepi sahaja.

      Padam
  8. nak cuba resepi ni.. nampak sedap.. lagi2 dalam bulan puasa ni kan. thanks kak share resepi ni..

    BalasPadam
  9. Wawawa..

    Kak azie.. tenkiu kerana sentiasa ada resepi ringkas dan sedap dikala saya mengidam dan teringin nak masak.

    BalasPadam
  10. Ni fav saya ms sekolah dlu.

    BalasPadam
  11. salam..kak azie pnye resepi terbaik..sedap n mudah..dh byk cuba buat..mntak halal kan ye

    BalasPadam
  12. terima kasih berkongsi resepi ni, insyaAllah nak cuba.

    BalasPadam
  13. Sedapnya...sy mmg selalu ambil resepi kak Azie...especially resepi ayam kuzi..mmg terbaik...

    Mashih ye kak Azie...

    BalasPadam
  14. Wah pn azie pn dr 3rd college UM jg yer..sy pn biasa lepak kt SAHOR time dok 3rd dlu..KURSHIAH GEMILANG!!! :)

    BalasPadam
  15. Boleh tahu resepi ni utk brp org makan ye? :)

    BalasPadam
  16. Haiii kak saya dah Cuba resepi akk bagi mmg superb!!!!!!! Terbaik

    BalasPadam
  17. Mewahnya dlm pinggan tu penuh puas hati mkn

    BalasPadam
  18. Alhamdulillah..sy dh cuba resepi akak..mmg sedap,mudah,dan terbaik!tq jgk krn sntiasa share resepi yg hebat...😊

    BalasPadam
  19. saya dah cuba..sedap!

    BalasPadam
  20. Sedap resepi nya. Lihat gambar pun terliur dah.

    BalasPadam
  21. yarabbii sotong udang..meriahnye =P

    BalasPadam
  22. kalau tiada udang kering boleh gunakan ikan bilis tak??

    BalasPadam