Iklan Nuffnang

Iklan

geniee

adsense

mobile adsense ads

24 Jun 2012

Kari Ayam





Memang lama betul saya tak memasak Kari Ayam. Lama sangat. Teringat untuk membuat Kari Ayam selepas terpandang masakan Kari Ayam di blog kawan kawan lah. Kari Ayam ni antara masakan pertama yang saya belajar. Pendek kata tak perlu tengok resepi lah, semua dibuat secara automatik jer. Tahu semua apa yang dimasuk selepas satu satu bahan.

Tapi boleh lah kita share di sini sebagai rujukan anak cucu di masa akan datang. Bukan Qasey Honey jer bercakap pasal cucu, hahaha kita pun nak cakap pasal ni juga. Kari ayam ini dimasak untuk makan tengahari hari ini bersama dengan petola masak lemak putih dan ikan jenahak goreng cili padi. Tambah pula ada sambal Kelantan, aduhaai bertambah berselera makan. Apatah lama tak pekena Kari Ayam yang dimasak sendiri...

Jom layan resepi versi kita seperti berikut:



Kari Ayam

Ayam - potong kecil
Santan secukupnya
3 sudu besar rempah kari ayam
5 ulas bawang merah -hiris
3 ulas bawang putih - hiris
1/2 inci halia - hiris
1/2 biji bawang besar - kisar
1 biji ubi kentang - potong 4
1 sudu besar kerisik
Rempah penumis
Air asam jawa secukupnya
Garam
Gula
Serbuk perasa

Panaskan minyak dan masukkan rempah penumis iaitu buah pelaga, kayu manis, cengkih dan bunga lawang. Masukkan bahan hiris dan goreng sehingga wangi. Masukkan rempah kari yang dibancuh dengan sedikit air serta kentang. 

Masak sehingga air kering dan garing. Masukkan sedikit air asam jawa dan letakkan ayam. Masak sehingga air ayam kering, baru dimasukkan santan. 

Masak sehingga pecah minyak dan masukkan kerisik, garam dan serbuk perasa. Bolehlah diangkat dan dihidangkan ...




4 ulasan:

  1. Salam, hari ni saya pun buat kari ayam, belum masuk blog lagi. Nanti upload.

    BalasPadam
    Balasan
    1. ELC, kari ayam ni dikira masakan evergreen orang Malaysia kan? Kalau makan nasi dengan kari ayam bersama sambal belacan, mesti best nyer

      Padam
  2. Assalamualaikum Azie

    Salam Kenal Dan Salam Ramadhan...Kak Lin dah follow blog ini dan Kak Listkan juga dlm blog Kak Lin...
    Sedap Kari Ayam ni...nak cuba petang ni...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Lin, terima kasih kr follow. Nnt I lawat blog Lin ya

      Padam

Terima kasih kerana sudi komen. Ianya sangat dihargai.
Sekiranya anda telah mencuba resepi di sini, sudi kiranya dapat memberikan link entri untuk rujukan pembaca lain.

Kepada non blogger yang tiada akaun, sudilah menulis nama atau nama ringkas di bawah komen anda. Tak mesra lah nak panggil Cik/Puan Anonymous, kan.

Geniee mobile ads