Iklan

Ruang Iklan Untuk Disewa

Ruang Iklan Untuk Disewa

Iklan Nuffnang

Saturday, 23 June 2012

Apam Beras Yang Sangat Gebu





Tertarik apa yang ditulis oleh Izah sebagai apam yang paling gebu dan moist menyebabkan saya teruja ingin mencubanya sendiri. Malahan boleh dikatakan semua yang dah mencuba resepi ini memberi maklum balas yang sama. 

Saya mengadun bahan bahannya pagi pagi lagi dan perapkan terlebih dahulu sebelum dikukus untuk hidangan petang. Selebihnya disimpan di dalam bekas tertutup di dalam peti ais untuk dihidangkan pada tetamu dari majalah DARA esok. Kena kukus balik sekejap. Lagipun memang nak test betul ke apam ni masih gebu selepas disimpan lama dan dikukus semula seperti komen komen yang diberi. 



Memang sedap, lembut dan gebu sekali apam ini. Penggunaan eno membantu apam menjadi lebih gebu. Kalau nak tahu macam mana gebu nyer tu, cubalah sendiri. Bahannya ringkas dan penyediaan sangat mudah. Cuma resepi yang diberi, tidak ditulis yang acuan mesti disapu minyak, apalagi budak baru belajar macam saya ni, main langgar jer. Habis satu pengukus masuk mulut sendiri, bila kejadian selepas dikeluarkan dari acuan penyet. Jom layan resepi dulu...




Apam Tepung Beras


1 cawan nasi
2 cawan tepung beras
1 cawan gula putih
1 1/4 cawan air
1 sudu kecil yis
1 paket kecil eno - tanpa perisa
Pewarna - merah dan hijau

Caranya:
Blend nasi dengan air hingga halus kemudian masukkan sugar, tepung dan yis. Blend lagi hingga sebati. Masukkan ke dalam bekas dan tutup rapat. Perap lebih dari 3 atau 4 jam atau semalaman.

Selepas diperap kacau perlahan dan masukkan eno, kacau sebati perlahan-lahan. Masukkan pewarna yang disukai  dan biar sebentar.

Panaskan kukusan. Masukan ke dalam acuan-acuan kecil yang telah disapu sedikit minyak. Isikan hanya 1/2 penuh sahaja. Kukus selama 15 minit  dengan api kuat.

Boleh di makan dengan kelapa parut yang digaul dengan garam dan dikukus sebentar, jika suka.



32 comments:

  1. Thanks Azie bg resepi nie hehehheheh lama tunggu best arrrrr sedap sungguh nampak nyer gebusssss arrgghhhh telan ayaq liur je lah D% nie ekkeke..

    ReplyDelete
    Replies
    1. D5, memang gebu. Mudah sangat nak membuatnya pun. Jom buat dan tayang dalam blog D5 pulak.

      Delete
    2. Hehhehe nnt D5 buat tgh nk kumpul semangat yg hilang nih ekkekeke..Lg pun d5 lom ade bekas nk buat apam nie muahhahhahhah tp xpe nnt nk beli dah buat nnt D5 masukkan k..Thanks..

      Delete
    3. OK, shall wait for the gorjes apam from D5, yeaaay

      Delete
  2. cantiknya kejadian apam ni,ada lubang2 tu confem gebu ni Zie kan,akak pun sangat suka apam,kalau ada apam pasti cepat jeee habis,insyaallah boleh try pakai eno pulak sbb biasanya guna yis saja,mesti ada kelainan sikit

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Noor, mrmg gebu. Masuk mulut satu persatu, tak sedar habis sepinggan besar. Bila guna eno, apam bertambah gebu...

      Delete
  3. wah kak kalerful apam beras tu..elok sgt kejadiannye...

    ReplyDelete
    Replies
    1. QH, yang warna hijau melekat kat acuan sebab tak sapu minyak pada acuan. Kalau tidak, lagi meriah ala ala apam dot dot punya warna

      Delete
    2. Assalam...kak rozie..kalu tkde eno..bolh buat jugak ke apam ni

      Delete
  4. Replies
    1. Rozie, salam dulu, salam dulu sebab first time bersalam dg Rozi di blog ni.

      Delete
  5. Salam kenal juga kak Azie..mengancam warna merah apam akak,Iza belum pernah buat lagi apam beras macam ni,nanti boleh try la...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kenal untuk Iza juga. Apam ni memang gebu dan sedap dimakan begitu sahaja. Puashati sangat dengan hasilnya

      Delete
  6. Oooop lupa lak,Iza nak minta izin ambil resepi soto ayam akak,dah lama cari resepi yg sesuai ngan citarada iza..ni dah jumpa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iza, ambik jer. Semua yang dikongsi di sini memang utk dikongsipun. Apalah yang ada pada ilmu, jika tidak dikongsi dan dimanfaat...

      Delete
  7. Salam Sis.mmg nampak gebus apam tu...warnapun ceria...sedap kalau mkn dg kelapa. sy belum pernah buat apam letak eno.
    re; tq wish bday. itulah dok Cairo...mkn Msia tetap jadi pilihan.
    selamat berhujung minggu buat sis Azie sekeluarga...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mamasya, saya suka makan apam ni kosong jer sebab rasanya lembut sangat. Sambil mengunyah kita nikmati kelembutannya. Kalau apam biasa, sedap dicicah kelapa parut.

      Itulah seronok tengok pelbagai makanan di masak oleh Mamasya. Bangga tengok orang muda muda dah pandai masak pelbagai makanan termasuk makanan tradisional. Jadi tak ada lah miss makanan kita walau di mana berada.

      Delete
  8. Salam Kak Azie,

    cantik kejadian apam tu... colour purple tu ada satu je ke.... gebusssssss..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm Ogyep, yang sebenarnya buat 3 warna dan guna acuan lompang tapi tak letak minyak kat acuan tu. Habis melekat kat acuan. kejadian tu hanya sesuai utk dimakan sendiri jer. Yang tinggal warna purple hanya 2 biji, yang hijau langsung tak ada.

      Delete
  9. Assalam azie nak tanya nie...bahan2 nya semua nak kena blend ke atau masuk dlm mixer yg buat kek tu..dan lagi satu nie resepi bole dpt berapa bijik....terima kasih info...mohon kongsi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Blend. Ada ditulis dlm cara cara membuatnya. Saya pun tak ingat berapa biji yg terhasil.ianya bergantung kpd jenis acuan yg kita gunakan.

      Delete
  10. Salam Kak Azie... Saya dah cuba buat apam ni.. jadi.. dan sedap sangat... tapi kenapa apam ni tak tinggi?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fatin,
      Saya punya memang sgt soft walaupun tak tinggi

      Delete
    2. Ha ah.. saya punya pun soft.. cuma tak tinggi je.. tapi.. terima kasih sangat-sangat sebab share recipe ni.. sedap sangat! :]

      Delete
  11. Salam perkenalan..tqvm ye berkongsi resepi mmg gebas-gebusss..sedap n elok.kejadiannye..apam tuhh..dah try wat mmg menjadi cantekk!!!tkasih azie sekali lg...

    ReplyDelete
  12. maaf kak, saya dari Indonesia, tak tahu eno tu apa, bisa diganti dengan apakah?

    ReplyDelete
  13. nk mkn ngan kuah apam.. tau x cara nk bt kuah nya tu? warna kuah kuning2 hijau ckit..

    ReplyDelete
  14. Thanks foe the resepi. .tgh perap..nti tgl nk kukus..yummy!!

    ReplyDelete
  15. Kuih peberet saya ni kak Azie.Mhn share resepinya kak..

    ReplyDelete
  16. Assalamualaikum kak azie..tumpang tanya, kalau eno sepeket kecil tu,byk mana eh? Sy cuma ada eno yg botol..so,x pandai nak agak..duk kat uk ni, mcm2 nak mkn..nasib baik dpt tgk byk resepi kat blog akak..tq akak.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm. Tak pasti pulak. Tapi cubalah masukkan dalam 2 sudu besar ke

      Delete
  17. Salam kak azie. En0 yg diunakan tu en0 yg ntk sakit tekak tu ke? Maaf sb tak tau. Lg 1 kalau xd en0 blh x resepi tu? Tq

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi komen. Ianya sangat dihargai.
Sekiranya anda telah mencuba resepi di sini, sudi kiranya dapat memberikan link entri untuk rujukan pembaca lain.

Kepada non blogger yang tiada akaun, sudilah menulis nama atau nama ringkas di bawah komen anda. Tak mesra lah nak panggil Cik/Puan Anonymous, kan.