Iklan Nuffnang

Iklan

Revenue Hits

16 Apr 2012

Lagi Lagi Puding Permata



  
Setelah percubaan pertama membuat Puding Permata gagal, saya rasa macam serik untuk mencuba lagi sehingga lah hari ini apabila terpandang gambar Puding Permata yang di post oleh blog Izah Muffin Lover. Tambahan lagi anak anak saudara ramai di rumah, jadi sambil memasak Nasi Goreng, saya juga menjerang agar agar. Alhamdulillah sebab nampak puding macam menjadi dan permata tenggelam dengan cantik dan sempurna. 

Tapi bila tiba masa untuk memotong, saya sangat kecewa kerana permata dan kastard macam tak ngam. Permata keras tapi kastard lembik, jadi bila dipotong permata seperti terkeluar walaupun sudah diletak berjam jam dalam peti ais. Tak bertaut seperti Puding Kasih Bertaut gitu. Tak tahu kalau nak dikatakan cara saya membuat tak betul kerana saya dah mengikut step by step dan bahan bahan juga disukat dengan begitu tepat sekali. Nampak nya inilah percubaan terakhir saya untuk resepi Puding Permata ini. Huhuhu sedih. Tak tahu bagaimana orang lain membuatnya, apa mereka juga mengalami seperti apa yang saya alami. Kalau sesiapa ingin mencuba, perlulah dikurangkan sedikit air dan gula untuk kastard, agaknya lah.

Saya memang suka puding yang dimakan sejuk sejuk tapi lebih suka membuat puding yang ringkas dan mudah. Tak perlu nak membasuh bekas tu banyak banyak, maklumlah sebab saya tiada pembantu rumah. Dulu Juita rajin juga menolong tapi sekarang beliau sibuk mentalaah untuk peperiksaan yang akan menjelang tidak lama lagi.

Jom kita layan resepi dulu..

Puding Permata

Bahan-bahan (Loyang 7in x 7in)

Bahan untuk agar-agar:
300ml air
200ml susu cair
125gm gula pasir
2 sb serbuk koko
1 sb serbuk agar-agar

Bahan untuk kastad:
500ml air
400ml susu cair/susu segar
250gm gula pasir (kurangkan sebab agak manis)
10gm serbuk agar-agar
1 1/2 sb tepung kastad - dibancuh dengan 3 sb air


Cara-cara
Untuk agar-agar:
Masak air, susu dan gula pasir hingga mendidih. Masukkan serbuk koko dan kacau rata. Masukkan pula serbuk agar-agar dan masak hingga mendidih.

Tapis agar-agar ke dalam loyang dan sejukkan. Apabila telah sejuk, potong dalam bentuk dadu yang comel-comel. Ketepikan kejap.




Untuk kastad:
Masak air, susu dan gula hingga mendidih. Masukkan bancuhan tepung kastad dan kacau hingga sebati. Masukkan pula serbuk agar-agar dan masak hingga mendidih dan pekat.

Tuang bancuhan kastad ke dalam loyang (bukan dalam loyang agar-agar tadi) dan masukkan pulak agar-agar yang dipotong dadu tadi. Sejukkan hingga keras.



Enjoy...






21 ulasan:

  1. Salam....cuci mata jer lah malam2 ni sambil telan air liur he..he..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Dear Balqis, I pun tengah kontrol makan. Pandang lah dan lihatlah sahaja ni

      Padam
  2. Salam k.Azie.sypun suka puding....tambah2 kalau yg sejuk....nyamannya.puding permata belum pernah buat lagi...
    re;anak k.Azie dah lama ke study di Alex? sy stay di Cairo...dlm 3 jam driving ke Alex.tp selalu ke Alex bila husben ada program kat sana.

    BalasPadam
    Balasan
    1. As salam Mamasya. My daughter dah 6 tahun di sana. Bulan Okt nanti, Insya Allah grad. Your hubby attach dg mana?

      Padam
  3. Assalamualaikum Azie,
    terima kasih sudi datang dapur Kak Amie,
    sedapnya puding permata....cantik!
    Tentang gambar dalam dapur kakak tu, biasa saja Azie, kamera pun jenis cabuk punya, bukan jenama terkenal... he he hehh boleh tanya apa yang ingin Azie tahu ye...dipersilakan.

    BalasPadam
  4. Assalamualaikum Azie,
    terima kasih sudi datang dapur Kak Amie,
    sedapnya puding permata....cantik!
    Tentang gambar dalam dapur kakak tu, biasa saja Azie, kamera pun jenis cabuk punya, bukan jenama terkenal... he he hehh boleh tanya apa yang ingin Azie tahu ye...dipersilakan.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terima kasih juga pada Amie kerana meluangkan masa untuk memberi komen di sini. Saya memang suka melihat blog blog yang gambar nya cantik cantik tapi saya sendiri tak dapat menghasilkan gambar secantik itu. Kalau ada teknik yang boleh dikongsikan, saya sangat berbesar hati

      Padam
  5. assalamualaikum..
    kalau tengokkan dari segi potongan nampak cantik sangat puding tu. saya punyer puding lagi susah nak dipotong sebab tu terpaksa posing simple mcm tu. tak boleh diangkat langsung. hehe.. anak2 makan guna sudu. tak pasti mana silapnya.. maybe betul kata azie (atau kak Azie) kena kurangkan air atau lebihkan kastard. tak pasti.. kadang2 jenis agr2 pun emainkan peranan.. tak pasti jugak. wallahua'lam

    BalasPadam
    Balasan
    1. Izah, ini percubaan kedua. Kurang menjadi juga. Jadi rasanya tak mahu lagi buat resepi ini. Lepas ni nak buat resepi agar agar permata izah pulak

      Padam
  6. akakkk.. cantiknya rumah akakk.. banyak masuk majalah tu.. congrats.. :-)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terima kasih Izzah. Jgn lupa dapatkan majalah LAMAN bulan Jun. insya Allah ada laman rumah kami dalam tu.

      Padam
  7. Zie, kak Noor dtg lambat ada lagi tak puding tu terliur dah ni...seredak pun ok jugak daripada balik tangan kosong

    BalasPadam
    Balasan
    1. Mai lah Kak Noor, banyak nak interview nih. Antaranya bagaimana berjumpa dg hubby, orang Brunei. Jauh tu, mesti ada citer menarik

      Padam
  8. Salam Azie, aduhhh....terasa nyaman jer tekak dapat makan puding kan.... terlior laaa...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Wslm Gee. Terima kasih kerana sudi menjengah. Betul sekali, lebih lebih lagi kalau puding yang disejukkan dalam peti ais. Tak terasa bila satu persatu dimakan kan

      Padam
  9. Salam Kunjungan K.azie...
    bak kata k.noor sure dah terlewat jugakkan...hehe,tp kdg2 asz prob yg sama gak kalau buat puding nie...sbb kita gunakan 2 bhn yg berbeza agar2 n kastard...mcm yang k.izah ckp,agar2 kadang2 mcm2 jenis, so lain2 perangainya...tp potongan tue dah cantik dah kak..nice,bleh bikin asz nak ngap seketui la kak!!!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terima kasih kerana berkunjung ya. Betul sekali, As tapi I dah 2 kali membuat resepi ini. Lepas ni nak cuba resepi puding yang lain pulak. Hahaha cepat merajuk lah pulaknya.

      Padam
  10. rajinnya Kak Azie berpuding... Sedapppnya.. dah terasa sejuk kat tekak ni..

    BalasPadam
  11. Ogyep, tengah kemaruk berpuding ni. Tengok dapur kawan kawan semua meriah dengan puding puding.

    BalasPadam
  12. Zie jom kita jumpa kat umah Zie nanti nak tengok jugak istana tu haha baru boleh buka cerita jumpa pengiran Brunei ni hahaaa jemputlah pasti kami dtg hee

    BalasPadam
    Balasan
    1. Bila balik ke sini, hello hello lah. Rumah kami sentiasa terbuka untuk menerima tetamu.

      Padam

Terima kasih kerana sudi komen. Ianya sangat dihargai.
Sekiranya anda telah mencuba resepi di sini, sudi kiranya dapat memberikan link entri untuk rujukan pembaca lain.

Kepada non blogger yang tiada akaun, sudilah menulis nama atau nama ringkas di bawah komen anda. Tak mesra lah nak panggil Cik/Puan Anonymous, kan.