Iklan Nuffnang

Iklan

Revenue Hits

26 Mac 2012

Basic Bread Recipe (A Keeper)





Saya memilih resepi ini kerana teruja membaca apa yang ditulis resepi ini sebagai A Keeper recipe.  Resepi ini diambil dari blog Hana yang diambil dari blog MamaFaMi sebelumnya. Tapi bagi tujuan perkongsian ilmu tak perlu ditulis sumber sumber sebelum sebelumnya kerana ganjaran perkongsian itu sudah ada dengan sendirinya. Ianya perlu ikhlas dan hanya semata mata kerana Allah.

Walaupun tak ada rancangan langsung untuk membuat roti malam ini, saya tiba tiba jer mula membancuh bahan bahan walaupun masa itu saya sedang menyediakan bahan bahan untuk memasak Rendang Cili Padi Noghori.  Itulah saya, kalau nak membuat sesuatu, saya memang tak reti nak bertunggu tunggu. Yang sebenarnya bila kita memasak dalam keadaan badan penat dan tergesa gesa ni, pasti hasilnya tak sempurna. Ya lah sambil memasak lauk pauk untuk makan malam, saya juga berkejar menyediakan adunan doh roti. Lepas tu, break jap untuk solat maghrib.  Hahaha belum pun mandi lagi tu...  lepas ni nak naik bilik layan kuliah Ustaz Kazim melalui youtube pula.

Hmmm sebenarnya sedang mencari alasan pasal permukaan roti saya yang tak cantik dan licin macam yang orang lain buat walaupun rasanya sedap.  huhuhu.... sungguh tak puashati. Nampaknya kena minta talian hayat di kampung lah sebab my brother memang ada perniagaan kilang roti, Zali Jaya Bakery.

Jom lah layan resepinya...


Resepi Basic Dough


Bahan-bahan
Bahan A
500g tepung gandum@tepung roti
100g gula
30g susu tepung
11g yis mauripan
1sk garam
1sk bread improver - optional
1sk bread softener - optional

Bahan B
80g butter@marjerin
250ml air
1 biji telur - kacau sedikit

Bahan C
Gula pasir - tabur

Cara-cara
Satukan semua bahan A.  Buat lubang di tengah tengah dan masukkan bahan B ke dalam bahan A dan uli sehingga sebati.  Masukkan bahan C dan terus uli sehingga nampak berkilat dan doh tidak melekat di tangan. Biarkan dalam 30-40 minit.




Tengok doh dah mengembang lebih dari sekali ganda. Tumbuk doh untuk mengeluarkan udara. 



Bahagikan doh (timbang) dalam 50 gram setiap satu.  Bulatkan dan susun dalam loyang yang telah dilenser dengan majerin dan tepung.  Biarkan dalam 10 minit.


Sebelum bakar spray permukaan roti dgn air biasa dan taburkan gula.  Bakar suhu 180 selama 25-30min atau sehingga masak.




Sejurus keluar dari oven, sapukan permukaan roti dengan butter@marjerin dan sejukkan di atas redai.



Simpan di dalam bekas kedap udara. Roti akan kekal lembut dan gebu.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Terima kasih kerana sudi komen. Ianya sangat dihargai.
Sekiranya anda telah mencuba resepi di sini, sudi kiranya dapat memberikan link entri untuk rujukan pembaca lain.

Kepada non blogger yang tiada akaun, sudilah menulis nama atau nama ringkas di bawah komen anda. Tak mesra lah nak panggil Cik/Puan Anonymous, kan.