Iklan Nuffnang

Iklan

Revenue Hits

11 Feb 2012

Ayam Goreng Serai



Petang tadi memang tak plan nak masak apa apa kerana saya masih kenyang dengan nasi goreng bunga kantan dsn tengaharinya pulak, makan kek marble. Jadi ingatnya nak masak spaghetti atau apa apa yang ringan sahaja.

Tapi anak bujang saya masuk dapur beritahu yang dia lapar dan bertanya apa yang hendak dimakan. Ya lah budak budak ni memang tak berapa gemar kek dan kuih muih ni. Samada nasi atau pun pasta, pizza jer yang mereka suka. Jadi saya pun terus ke dapur dan terpaksalah mengeluarkan apa apa yang patut dari freezer. Hubby pulak pagi pagi tadi, ada beli 2 ekor ayam segar, ayam hidup yang diproses pada masa itu juga. Lebih fresh dan juicy. Oleh kerana dah ada kuah gulai ikan tongkol, jadi ayam cuma digoreng. Supaya tidak terlalu plain, saya buat Ayam Goreng Serai. Wangi sahaja bau serai semasa menggoreng. Semerbak gitu ...

Jom layan resepinya ....


Ayam Goreng Serai

Bahan-bahan
1 ekor ayam dipotong
garam secukupnya

Bahan Kisar/Tumbuk
8 ulas bawang putih
6 batang serai
5 cm halia
1 kiub ayam
1/2 inci kunyit hidup/serbuk kunyit

Cara – cara
Gaul ayam dengan bahan kisar, perap selama 2 jam.  Kemudian goreng hingga garing dengan api perlahan.






Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Terima kasih kerana sudi komen. Ianya sangat dihargai.
Sekiranya anda telah mencuba resepi di sini, sudi kiranya dapat memberikan link entri untuk rujukan pembaca lain.

Kepada non blogger yang tiada akaun, sudilah menulis nama atau nama ringkas di bawah komen anda. Tak mesra lah nak panggil Cik/Puan Anonymous, kan.