Iklan Nuffnang

Iklan

geniee

21 Jan 2012

Breakfast Mee Goreng Untuk Nellisa


Semalam Nelly meminta digoreng mee basah sikit katanya. Biasanya dia jarang breakfast di rumah, apalagi meminta dimasakkan apa apa untuk breakfast.  Ini adalah mee goreng yang saya masak dengan beberapa percubaan bagi menetapi selera saya yang memang suka sesangat sangat suka dengan mee goreng.  Kalau tak kena selera, memang saya tak makan walaupun nampak sedap.  


Saya cuma guna bawang putih sahaja yang diketuk dan dicincang.  Tumis bawang putih dan masukkan sedikit cili kisar setelah bawang kekuningan dan wangi.  Yang ini penting, cili mesti betul betul masak dan berbau wangi.  Lepas tu, baru masukkan isi ayam.  Masak sehingga ayam masak sepenuhnya.

Jom layan layan jer lah pagi pagi minggu ni ...

Lepas tu, bolehlah masukkan air sedikit bagi masakkan ayam.  Masukkan garam dan sos tomato.  Biarkan masak dengan air dan sos  tomato tadi.   Campakkan lah batang sawi dan goreng hingga lembut.


Lepas tu, masukkan lah mee kuning.  Nanti mee akan masak dengan air rebusan tadi.  Sesuaikan air supaya mee cukup lembutnya.  Masukkan kicap dan sos tomato lagi, bagi ianya bersalut di mee kuning.   


Akhir sekali masukkan daun sawi dan cili merah hiris serta bahan perasa, jika suka.  Sebelum dihidangkan, boleh lah tabur bawang goreng, daun bawang hiris dan limau nipis.  Limau nipis ni, wajib pada saya bagi melengkapkan mee goreng azie  ...


No comments:

Post a Comment

Terima kasih kerana sudi komen. Ianya sangat dihargai.
Sekiranya anda telah mencuba resepi di sini, sudi kiranya dapat memberikan link entri untuk rujukan pembaca lain.

Kepada non blogger yang tiada akaun, sudilah menulis nama atau nama ringkas di bawah komen anda. Tak mesra lah nak panggil Cik/Puan Anonymous, kan.