Iklan

Ruang Iklan Untuk Disewa

Ruang Iklan Untuk Disewa

Iklan Nuffnang

Saturday, 31 December 2011

Ikan Bilis Goreng Dengan Petai




Anak saya Juita memang gemar sekali memakan petai.  Jadi bila saya beritahu nak memasak udang tengahari nanti, dia mencadangkan sambal tumis udang dengan petai tetapi saya dah bercadang untuk memasak gulai udang, jadi saya tukar kepada ikan bilis goreng dengan petai, yang kering dan sesuai digandingkan dengan gulai udang.

Jom tengok resepinya di bawah ...

Ikan Bilis Goreng dengan Petai

Bahan bahan
Ikan bilis
Petai dihiris nipis
10 biji Cili padi hijau
3 ulas bawang merah
sedikit belacan
1/2 asam keping
Garam dan gula

Ikan bilis digoreng garing dan ketepikan.  Petai dihiris nipis bersama sama kulit, digoreng garing dan diketepikan.  

Tumbuk cili padi, bawang dan belacan.  Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk sehingga garing.  Masukkan asam keping, garam dan gula.  

Akhir sekali masukkan ikan bilis dan petai yang digoreng tadi.  Kacau rata dan tutup api.

goreng petai hingga garing

goreng ikan bilis hingga garing

tumis bahan tumbuk

masukkan kesemuanya setelah bahan tumis garing

kacau rata

enjoy

Gulai Udang dengan Batang Keladi




Untuk makan tengahari nanti, saya tiba tiba teringin nak masak gulai udang dengan batang keladi.  Gulai ini adalah gulai yang selalu dimasak oleh my mom sejak saya kecil lagi.  Arwah my father memang menangkap udang sendiri di sungai dengan menggunakan bubu atau dipanggil "gogoh".  Di dalam gogoh diletakkan isi kelapa yang dibakar sebagai umpan.  Gogoh diikat di batang pokok nipah.  Jadi saya akan diminta ikut menaiki perahu untuk memegang pokok nipah sementara my father menarik naik gogoh dan mengeluarkan udang.  Udang yang dapat memang banyak termasuklah udang galah yang besar besar.  Saya memang dari kecil mewah makan udang galah.  Cuma saya tak pernah makan udang laut kerana harganya yang mahal.  Udang yang dibawa balik, akan dijual.  Tugas saya setiap pagi adalah untuk menjual udang udang tersebut dengan berjalan ke rumah rumah jiran.  Inilah tugasan yang memang saya tak suka sangat sangat.  

Berbalik pada gulai udang ini, memang kebiasaan my mom akan meletakkan batang keladi yang ditanam sendiri.  Jika tak kena gaya, batang keladi ni agak gatal, boleh terasa semasa kita menyiangnya lagi.  Keladi yang ditanam memang cepat membiak sehingga my father terpaksa mematikan pokok pokoknya takut ular membiak di situ.  Dari situ, tiada lagi pokok keladi kegemaran saya.  Bila nak makan jer, kena minta rumah cousin yang juga menanam pokok keladi.   

Tapi kini, ianya semua tinggal kenangan.  Tiada lagi keseronokan zaman kecil kecil di kampung, yang ada hanya cabaran kehidupan di bandar yang begitu mencabar termasuk mendidik anak anak di zaman ini.

Alahaaai panjang pulak celotehnya, jom lah kita layan resepi yang saya gunakan untuk masakan gulai batang keladi dengan udang. Jangan pulak terkejut walaupun resepi yang saya tulis untuk gulai udang dengan batang keladi, tetapi sebab tak ada batang keladi walaupun dah cari di merata kedai runcit, jadi saya tak letak batang keladi kali ini.  Tetapi resepinya sama jer, tinggal masukkan batang keladi dalam kuah yang sedang menggelegak....

Gulai Udang dengan batang Keladi
Udang
Batang keladi
5 cili kering (ikut suka pedas)
5 bawang merah
1/2 inci kunyit hidup
5 hiris lengkuas
sedikit ketumbar biji
1 asam keping
santan secukupnya
Garam dan gula

Blend cili, bawang, kunyit, lengkuas dan rempah ketumbar hingga hancur.  Masak dengan santan hingga menggelegak.  Masukkan batang keladi dan udang.  Kacau rata supaya tak pecah minyak.  Masukkan asam keping, garam dan serbuk perasa.  Boleh lah diangkat dan dihidangkan dengan nasi putih panas panas.

Nasi Goreng





Pagi ni saya menggoreng nasi mengikut cara yang saya menyediakan nasi goreng sejak kecil di mana kesemua bahan ditumbuk dengan lesung batu.  Yang paling saya tak suka ialah menumbuk cili kering, hmm lambat nak melumatkannya.  Sayur pula hanya menggunakan sayuran yang ditanam sendiri seperti kacang panjang atau sayur sawi.  Dah lama saya tak menggoreng nasi seperti ini, kini samada saya menggoreng nasi goreng cina atau menggoreng menggunakan perencah nasi goreng yang dibeli.

Oleh kerana pagi pagi lagi hubby ke pejabat untuk year end closing, terpaksa lah saya menyediakan breakfast walaupun badan masih rasa tak sihat.  Di samping nasi goreng, saya juga menyediakan daging goreng garam kunyit.

Jom kita tengok apa yang saya sediakan untuk sarapan pagi ini. Resepi nya semua orang tahu, tapi tak apa lah, sekadar nak melengkapkan blog yang memaparkan kehidupan saya sendiri sejak kecil hingga sekarang.  Jom layan ...

Nasi Goreng
Cili kisar secukupnya 
Daging
6 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 biji telur
Sayuran
Garam dan serbuk perasa

Blend cili, bawang merah dan bawang putih.  Panaskan kuali, tumis bahan yang dikisar hingga betul betul garing.  Masukkan daging dan goreng lagi hingga daging masak.  

Masukkan sayuran dan ketepikan bahan bahan ke tepi kuali, pecahkan telur.  Kacau rata telur dan terus tuang nasi ke dalam kuali.  Masukkan garam dan serbuk perasa.  Kacau rata sebelum diangkat.

tumis bahan kisar hingga garing

masukkan daging, ayam atau apa apa yang disukai

masukkan sayuran yang disukai

ketepikan dan pecahkan 2 biji telur

kacau telur,  tuang nasi dan dikacau rata

masukkan garam dan serbuk perasa
 
daging goreng garam kunyit

tadaaa nasi goreng kampung

Friday, 30 December 2011

Kek Semolina @ Suji Ombak Rindu





Tiba tiba jer teringin nak makan kek kerana dah lama tak membuatnya. Tapi saya pulak tak berapa sihat, jadi terpaksa lah mengajak Juita untuk membuat kek. Hajat hati nak membuat kek marble trio kerana baru jer beli stainless steel mixing bowl dari US.  Jadi senang lah, tak payah nak pindahkan adunan, basuh bowl dan lap kering sebelum digunakan untuk bancuhan telur pula.  

Saya tengok resepi kek Suji dari blog Mat Gebu. Membaca rencana yang ditulis, dapat dirasakan keenakan kek ini dan tambah teruja untuk membuatnya.  Bau kek ini amat semerbak sampai ke tingkat atas rumah kami tercium bau keenakan dan rasanya juga berlainan dari kek biasa kerana tepung suji memberi rasa berbiji biji. 

Kawan fb mencadangkan supaya saya menamakan kek yang saya buat sebagai Ombak Rindu sempena filem yang memang menyentuh hati saya.  Oleh kerana kek suji bukan dibuat selalu selalu, jadi elok juga kek ini saya namakan Kek Semolina @ Suji Ombak Rindu seperti filem Ombak Rindu yang bukan biasa hebatnya. Filem ini juga menyebabkan saya mula meminati Aaron Aziz. hahaha jangan marah ya tuanpunya resepi ...

Jom layan gambar gambar dan resepi nya ...

Kek Semolina @ Suji

Bahan bahan:
250 g mentega
170 g gula halus
2 camca besar madu
4 biji telur gred A
100 ml susu segar
2 camca teh esen vanilla
170 g tepung gandum
1 camca teh baking powder
100 g semolina @ suji
Secubit garam


Cara cara:
Tepung gandum digaul bersama baking powder dan diayak, kemudian campurkan semolina@suji dan garam, gaul rata.

Telur, susu dan esen vanilla disatukan dan kocok hingga semua sebati. Ketepikan.

Putar mentega, gula halus dan madu hingga kembang. Masukkan bancuhan telur + susu + esen vanilla tadi sedikit demi sedikit sambil terus memutar hingga putih dan gebu

Pada kelajuan perlahan, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis, gaul rata dan masukkan ke dalam tin kek yang telah disapu dengan mentega dan dialas dasar tin dengan kertas minyak.

Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 45 minit atau hingga masak. Sejukkan kek atas jaringan sepenuhnya sebelum dipotong.

zntara bahan digunakan

Juita mengayak tepung gandum, baking powder, garam dan suji

Kocokkan susu, telur dan esen vanila

pukul butter dan gula kaster

 
masukkan ke dalam acuan yang disukai dan bakar

sedang disejukkan

enjoy

Udang Masak Tempoyak Goreng





Pagi pagi lagi saya sudah google membelek resepi resepi untuk dimasak hari ini. Dah banyak hari saya berada di rumah kerana menghabiskan cuti tahunan. Saya belum betul betul mula aktiviti memasak kerana sejak kebelakangan ini, saya agak kurang sihat.

Saya mencari resepi berkaitan tempoyak sementara tempoyak masih baru dan sedap dimasak sebagai lauk pauk. Hubby memang gemar makan ulam ulam cicah tempoyak, maklum orang Perak. Sementara dia ke pejabat, saya mula mengeluarkan apa apa yang patut dari peti sejuk. Lepas sahaja membuat kuih cara manis sebagai sarapan pagi, saya mula memasak bahan bahan yang sudah disediakan.

Bila hubby dan anak anak balik dari solat jumaat, kami terus makan tengahari.  Saya makan bertambah tambah kerana sedapnya tempoyak goreng udang ini.  Tak caya?  hahaha apa kata cuba masak sendiri, pasti menjilat jari terutama mereka yang menggemari tempoyak.  Jom layan resepinya di bawah ... 

Udang Masak Tempoyak Goreng

Bahan-bahan

Udang yg dibuang kulitnya 
6 sudu besar tempoyak
1 labu bwg besar - di potong ikut suka
2 ulas bwg merah - hiris
1 ulas bwg putih - hiris
2 tangkai cili merah - hiris
10 tangkai cili padi-hiris
Garam dan gula
Minyak masak utk menumis

Cara-cara

Panaskan minyak dan tumis bahan bahan yg dihiris dan dipotong sehingga naik bau atau sedikit kekuningan.

Masukkan udang dan kacau sebentar sehingga sebati dgn bahan tumis.-jangan masak terlalu lama,nanti udang keras pula.

Akhir sekali, masukkan tempoyak dan kacau goreng sehingga sekata serta tempoyak berubah warna. Masukkan garam dan perasa secukupnya. Tutup api dan sedia dihidangkan

bahan bahan diguna untuk resepi ini

tumis bahan bahan hiris

masukkan udang yang dibuang kulit

setelah udang separuh masak, masukkan tempoyak

masukkan sedikit air, garam dan gula


enjoy

Ayam Goreng Garam Kunyit



Ini lah resepi ayam goreng yang saya masak sejak kecil.  Ayam dipotong potong kecil, taburkan garam dan kunyit dan dimasak dengan sedikit air dahulu sebelum digoreng.  Bila berkahwin baru saya tengok cara ayam digoreng seketul besar besar.  Mungkin sebab kami bukan orang senang, jadi setiap orang tak dapat menikmati lauk ayam dengan begitu mewah.  Ayam yang dibuat lauk adalah ayam yang dibela oleh arwah my father, hanya merasa makan ayam daging setelah abang dah dewasa.  Ingat lagi, masa tu seronok kalau dapat ikut abang ke kedai jabatan pertanian untuk membeli ayam daging.  Barulah dapat merasa sedapnya ayam daging berbanding dengan ayam kampung yang menjadi lauk kami selama ini.  Balik rumah jer, boleh terus dipotong.  hmm kalau tak, kena rebus air, celur ayam dan cabut bulu bulu ayam sebelum dipotong dan tarik keluar isi perut ayam.  Pendek kata tak semudah sekarang lah sebelum dapat makan ayam.

Hari ini my daughter Nellisa bertanya kenapa saiz ayam goreng kecil sangat kerananya dia tak biasa melihat ayam goreng yang dimasak semasa saya kecil di kampung dulu.  OK lah jom kita tengok gambar gambar ...

Ayam Goreng Garam Kunyit
Ayam  dipotong kecil
Garam
Kunyit
Bawang besar hiris
Cili merah hiris
Minyak untuk menggoreng

Ayam diperap dengan garam kunyit.  Goreng ayam hingga agak garing, dimasukkan bawang besar dan cili hiris.  Goreng lagi hingga layu dan bolehlah dihidangkan.


bahan diperlukan

goreng ayam hingga garing

masukkan bawang dan cili hiris

enjoy

 

Kerutuk Daging




 Hari ini saya memasak secara santai kerana mahu menunggu my laling balik makan tengahari selepas balik mengambil anak anak untuk ke masjid bagi solat jumaat.  Sementara menunggu daging empuk, saya mula menyediakan bahan untuk dibuat kerutuk bagi dijadikan kuah kerana anak anak suka makan nasi yang berkuah, berbeza dengan saya yang suka makan kering atau sedikit sahaja kuah diletak atas nasi sudah mencukupi.

Saya pernah memasak beberapa kali resepi kerutuk tapi kali ini memang menjadi selepas belajar dengan tukang masak semasa kenduri di rumah kakak baru baru ini.  Tapi macam biasa lah kerutuk sedap jika menggunakan kerutuk yang dijual di Kelantan secara campur campur rempahnya semasa kita membeli. Masa masa tu juga rempah dicampurkan bagi menghasilkan rempah kerutuk. Segala rempah ratus sudah cukup, jadi kerja kita sangat mudah, tak perlu menambah apa apa bawang atau rempah menumis pun dah OK sebenarnya.

Jom layan resepi nya yang mudah ...

Kerutuk Daging

Bahan bahan
1/2 kg daging
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1/4 keret gula melaka kecil
1 1/2 sudu besar rempah kerutuk kelantan 
1/2 asam keping
Santan
Garam
Gula

Panaskan minyak dan tumis bawang bawang dan halia yang dihiris sehingga kekuningan.  Masukkan rempah kerutuk yang sudah dibancuh dengan sedikit air. Masak lama lama hingga rempah betul betul garing.  

Masukkan daging yang telah direbus dengan pressure cooker dengan air rebusan sekali. Masak hingga daging empuk, dimasukkan santan. Kacau rata sebelum dimasukkan gula melaka, garam, gula dan asam keping. Akhir sekali, masukkan sedikit kerisk kelapa.

Masak dengan api perlahan dan sesuaikan rasa sebelum diangkat dan dihidang panas panas.
 
Nota:  kerutuk mesti rasa manis sedikit, baru sedap


tumis bawang merah, putih dan halia


masukkan rempah kerutuk

masukkan daging

biarkan daging betul betul empuk

masukkan santan

masukkan gula melaka, gula, garam, asam keping dan kerisik

enjoy