Ruang Iklan Untuk Disewa

Ruang Iklan Untuk Disewa

Iklan Nuffnang

Tuesday, 30 August 2011

Ayam Goreng Rangup




Seperti biasa, pada anak anak, kalau tak ada ayam seperti tak ada lauk. Jadi walaupun dah disediakan kari ikan dan sambal tumis udang, saya rasa perlu di masak satu lauk berasaskan ayam. Nana mencadangkan supaya dibuat ayam goreng rangup yang biasa dia masak di Egypt. Jom laynn gambar dan resepi nya ...

Ayam Goreng Rangup

Bahan bahan:
Cili kisar
Bawang besar
Bawang putih
Halia
Serbuk Ketumbar
Serbuk Kari
Serbuk kunyit
Garam
Tepung jagung

Semua bahan di atas dikisar.  Selepas itu, dimasukkan ke dalam bekas, masukkan garam, serbuk kunyit, serbuk ketumbar, serbuk kari.  



Gaul bersama ayam dan perap seketika. Celup ke dalam tepung jagung dan goreng hingga masak dengan api yang kecil.  


Sedap dimakan dengan nasi panas panas atau dimakan begitu sahaja  

siap dihidang
sedang digoreng
perap seketika

Kari Ikan Bawal



Seperti yang saya celotehkan dulu, saya bukan penggemar ikan, apalagi masak kari kari. Kami hanya tahu gulai ikan masak lemak atau gulai ikan rebus masak lemak.  alaaa yang macam lauk untuk nasi berlauk pagi pagi tu.  Kami hanya masak kari bila daging atau ayam sahaja. 

Tapi bila berkahwin, keluarga suami penggemar kari terutama kari ikan. Terpaksa la belajar bagaimana nak memasak kari, check dengan kawan kawan facebook cara cara masak kari yang sedap.  Maklumlah nak menambat hati suami la katakan.  Jom layan, resepi kari yang saya pelajari ...

Kari ikan
3 cili api potong halus halus
Halia sebesar ibu jari dirincih
5 biji bawang merah dihiris
4 ulas bawang putih dihris
Daun kari
2 pek kari babas ikan
1 sudu teh asam jawa
2 sudu teh garam
I sudu serbuk perasa

Panaskan 2 senduk minyak dalam kuali. (kalau terlebih, buang minyak bila kari dah siap)
Tumis cili api, bahan hiris hingga layu.  Masukkan kari dan digoreng sampai naik minyak.
Masuk air 1 mug bagi kari masak. pastu bila minyak dah timbul lagi masuk lagi 4 mug air...tengoklah banyak mana ikan yang kita nak masak tu...bila kuah dah mendidih masukkan ikan biarkan mendidih lagi...pastikan ikan tenggelam...balikkan ikan ..
Masukkan sedikit asam jawa sebab masak ikan...1 sudu teh je..
Bila ikan dah masak masukkan bendi dan tomato yang dibelah-belah...
Masukan garam dan serbuk perasa...bila sayur dah masak angkatla..
Kalau masak kari ikan, tak masuk santan pun ok ...



masih di periuk ...


Sambal Tumis Udang dengan Petai



Esok umat islam akan menyambut Hari Raya Aidil Fitri.  Sambil menyediakan juadah untuk sarapan di pagi hari raya, saya perlu juga menyediakan juadah berbuka untuk hari terakhir Ramadhan.  Menu berbuka hari ini adalah sambal tumis udang dengan petai, kari ikan bawal, ayam goreng rangup dan rendang minang yang dimasak untuk juadah raya. 

Sambal tumis udang adalah masakan kegemaran suami saya. Saya pula bila masak sambal tumis, hmmm ...sekali menjadi, sekali tak menjadi. saya belajar dan mempraktis masakan mudah ini berulang kali bagi menghasilkan sambal tumis udang yang meletop ...

Kali ini saya meletakkan sekali petai yang menjadi kegemaran saya tapi jarang memakannya terutama hari bekerja. apalagi esok hari raya. jom layan resepi saya ....

Sambal Tumis Udang

Cili kisar
Bawang besar
Bawang putih
Halia
Garam dan serbuk perasa

Udang digoreng terlebih dahulu dan angkat serta ketepikan. semua bahan di atas di blend.

Tumis bahan blend dengan api perlahan hingga cili betul betul garing. Masukkan gula terlebih dahulu bagi menjadikan sambal berwarna kemerahan. selepas itu, masukkan air asam jawa, garam dan serbuk perasa. akhir sekali masukkan udang. masukkan sedikit air jika kuah terlalu pekat.
jika hendak masukkan petai, letak petai dahulu sebelum udang. jika mahu, boleh juga diletakkan bawang besar yang dipotong bulat.
siap dan jemputlah makan ....



Aidil Fitri di Nur Qaseh?

Jalan TAR

As salam. Hari ini saya bersantai santai selepas melihat lihat pokok pokok di laman. Sambil melayan lagu lagu raya di corong corong radio yang syahdu giler, saya memikir juadah untuk keluarga tersayang di pagi hari raya memandangkan raya ini adalah raya pertama saya akan menyambut bersama keluarga di kediaman sendiri. seperti ibu bapa yang lain, saya kini menunggu kepulangan anak anak balik berhari raya. hahaha sekarang dah cukup quorum ...

Beberapa hari lagi hari raya Aidilfitri menjelang tiba, lagu lagu Azlina Aziz dan Jamal Abdillah yang diputarkan menggamit rindu yang tak terkira kepada bonda tercinta. Semoga beliau sentiasa di dalam lindungan dan rahmat Allah.  Aiiik ke mana mana pulak saya pergi ni, ikut jari menaip dan ikut kepala sahaja apa yang nak ditulis, spontan gitu.  Tadi saya nak bercerita pasal juadah raya, apa ya yang nak dihidangkan.  Saya tetap saya, saya akan pilih jalan yang berliku liku sikit, hihihi apa yang berliku?  actually dah seminggu saya mencari resepi dan memikirkan apa yang nak dimasak.  Apa menunya? Tungguuuuu dalam my next posting sebab hari ini nak mengulangi keseronokan beraya semasa anak anak masih kecil, nak ke Jalan TAR mengambil suasana raya dan beberapa shopping mall untuk last minute shopping ...

OK la setakat ini dulu celoteh kosong yang tak intellek. Kat pejabat dah cukup official guna semua ayat ayat business, jadi kat blog ini, saya ingin jadi diri saya sendiri ... ular menyusur akar, tak hilang bisanya ... tak gitu?

Saturday, 27 August 2011

Azie Kitchen is now in Kota Damansara

 
Haah? Bunyi macam iklan la pulak ya ... Saya sebenarnya baru sahaja berpindah dari USJ Subang Jaya ke Kota Damansara. Jadi Azie Kitchen sekarang beroperasi dari kediaman yang baru dalam suasana yang baru. Walau bagaimanapun, huhuhu missed USJ so much ... Hanya mereka yang pernah tinggal di USJ yang tahu bagaimana kedamaian dan keharmonian.  Jangan la ambik kira, tang yang traffic jam yer... kalu tak ada traffic jam, rasanya tak ada la semangat dan kecekalan orang USJ ...

Banyak yang ingin saya kongsikan dengan rakan rakan sekelian berhubung dengan kediaman baru ini.  Bagaimana ianya bermula, cabaran dan dugaan yang harus dipikul untuk menjadikan nya satu realiti ...


Seperti juga saya membuat transformasi dari seorang remaja yang tidak suka ke dapur hingga sekarang, saya menjadikan resepi dan gambar gambar masakan sebagai hobi yang memberi "endorphin" yang meringankan ketegangan minda selepas seharian bekerja di pejabat ...  Nak tahu lebih lanjut?  Tungguuuuu ... 

Agar Agar Pelangi



Hidup ini sungguh mengujakan... setiap hari ada sahaja perkara baru yang dipelajari dan mahu dipelajari. Pembelajaran adalah aktiviti yang berlaku sepanjang hayat.  Keinginan untuk belajar dan mencari sesuatu yang baru menjadikan diri kita sentiasa segar bertenaga dan looking forward. Panjang pulak mukaddimah nya. 

Bermula apabila boss di pejabat memberikan 1 kotak kuih seorang kepada setiap staf sempena menyambut kedatangan syawal. Apabila dibuka, terlihat kuih yang sangat indah dengan bau yang amat menggoda.  Hmmm ... agar agar pelangi. Kebetulan hari itu, kami terlambat sampai ke rumah kerana terpaksa mengambil Boy dari Hentian Bas Sungai Besi yang pulang bercuti.  Apalagi kami tiga beranak berbuka puasa dengan agar agar pelangi di dalam kereta.  Agar agar yang sejuk dingin memudahkan ianya masuk ke mulut satu persatu ...


Hari ini saya melihat lihat gambar dan resepi agar agar pelangi di internet dan blog blog.  Mak oii cantik cantik dan berwarna warni, lagi saya teruja untuk mencuba nya sendiri. Tapi ada kesilapan teknik sikit la, agar agar keras walaupun menggunakan api yang kecil, jadi la warna putih sebagai warna atas sekali agar agar pelangi Azie Kitchen. Jom layan gambar dan resepi di bawah yang digabung dari beberapa resepi ...  

Agar Agar Pelangi
  • Bahan A
  • 2 sudu makan serbuk agar2
  • 1200 ml air
  • 200 gram gula (boleh kurangkan)
  • Pewarna- hijau, merah dll
  • Beberapa helai daun pandan
  • Bahan B
  • 2 sudu makan serbuk agar2
  • 400 ml santan
  • 800 ml air
  • 200 gram gula (boleh kurangkan)
  • 1/2 sudu teh garam
  • Bahan C
  • Loyang berukuran 23 x 23 x 8 cm (lebih kurang 9 x 9 x 3 inci)
  • Pewarna ungu, kuning, merah, hijau atau apa pun warna pilihan
  • Gelas penyukat

Cara-cara

  1. Masak bahan A hingga hancur- kecuali warna
  2. Kemudian tapiskan..letak dalam mangkuk. biarkan dlm bekas lain (kaedah double boiler) @ biarkan dgn api kecil
  3. Masak bahan B hingga hancur - kecuali santan & garam
  4. Dah masak..masukkan santan dan garam..didihkan sekejap sahaja. Buat spt bahan A - tapis letak dlm mangkuk..biarkan dlm bekas lain ( double boiler) @ biarkan atas api kecil supaya sentiasa cair dan mudah dibancuh pewarna
  5. CARA MELAPIS: Sukat 250 ml agar2 (A) letak setetes pewarna..masukkan dlm loyang..biarkan dlm 5 minit @ agak keras
  6. Lapisan pertama dah agak keras, lorek2 permukaan agar2 yg dah agak keras tadi dengan garfu supaya lapisan akan melekat. Sukat lagi 250 ml agar2 (B) tuang dlm loyang.. biarkan dalam 5 minit
  7. Ulangi langkah 5 & 6...hingga habis..tapi setiap kali turn agar2 (A) kena letak pewarna..ikut sukalah nak letak warna apa..TAPI jgn lupa setiap lapisan yg dah keras mesti dilorek2 dgn garfu.  Agar2 (B) tetap clear warna putih santan je...
  8. Setelah selesai melapisnya, tunggu hingga ia sejuk, barulah didinginkan dalam peti sejuk. Enak dihidangkan dalam keadaan dingin...







Friday, 26 August 2011

Chocolate Chip Cookies






Malam ni, anak anak masuk dapur untuk menyediakan biskut raya Azie Kitchen. Hmm riuh rendah suara dan gelak tawa mereka.  Saya dah boleh pencen sebenarnya dalam hal hal biskut raya nih sebab banyak resepi resepi di internet yang boleh dijadikan rujukan. Banyak juga yang bagi step  step siap dengan gambar gambar lagi.  Jadi penyediaan biskut raya menjadi sangat mudah.  Semudah ABC jer. Tugas kami hanya membeli bahan untuk membuat biskut dan juga peralatan yang diperlukan sahaja.


Chocolate chip cookies

Ingredients

1 cup butter, softened
1 cup white sugar
1 cup packed brown sugar
2 eggs
2 teaspoons vanilla extract
3 cups all-purpose flour
1 teaspoon baking soda
2 teaspoons hot water
1/2 teaspoon salt
2 cups semisweet chocolate chips
1 cup chopped walnuts
 
Directions
Preheat oven to 350 degrees F (175 degrees C).



Cream together the butter, white sugar, and brown sugar until smooth. Beat in the eggs one at a time, then stir in the vanilla.

Dissolve baking soda in hot water. Add to batter along with salt. Stir in flour, chocolate chips, and nuts. Drop by large spoonfuls onto ungreased pans.
Bake for about 10 minutes in the preheated oven, or until edges are nicely browned.


Thursday, 25 August 2011

Begedil Ayam



Dulu kalau nak makan begedil, pembantu rumah yang bekerja dengan kami selama 18 tahun akan menyediakannya untuk kami.  Jadi saya tidak pernah terfikir untuk membuat begedil sendiri. Setiap kali saya membuat soto ayam, tugas membuat begedil akan diserahkan kepada beliau.

Entah kenapa hari ini, tiba tiba jer rasa nak makan begedil yang dibuat sendiri.  Maklumlah yang dibeli di bazar ramadhan, bukanlah sedap seperti yang dibuat sendiri. Oleh kerana kami tiada lagi mempunyai pembantu rumah, semua urusan masak memasak terpaksa dibuat sendiri. Namun kepulangan Nana banyak membantu kerana beliau rajin ke dapur, maklumlah dia banyak memasak sendiri sepanjang 5 tahun pengajian di Egypt.
Walaupun rupa begedil kami hari ini tidak kelihatan berambu rumba seperti begedil yang dibeli di kedai, namum rasanya sedap sekali.  hahaha masuk bakul, angkat sendiri, gitu ... Resepinya saya gabungkan dari beberapa resepi dari internet dan blog blog masakan.  Jom layan resepi nya ...

Begedil
 Bahan bahan
Ayam (boleh juga guna daging, ikan, sardin, ikan bilis dsb)
Ubi kentang
Bawang goreng

Lada sulah 
Daun sadri (hiris nipis)
Garam
Telur (asingkan putih & kuning)



Ayam dilumur garam dan kunyit dan digoreng. Lepas itu di tumbuk. Ubi kentang dipotong nipis dan digoreng hingga masak. Selepas diangkat, terus dilenyek sementara masih panas. Bawang goreng boleh diramas ramas atau ditumbuk.

Campurkan ubi kentang, bawang goreng, lada sulah, daun sadri, garam dan telur kuning. Kacau rata dan adunan dibulat bulatkan.  

Telur putih dipukul sedikit.  Celup adunan ke dalam telur dan goreng dengan minyak 3/4 dari adunan sahaja bagi mengelakkan menyerap minyak. Angkat bila bertukar warna keperangan.  Siap untuk dihidang ...     
  
Nota:  boleh juga digunakan telur sebiji untuk adunan dan juga untuk dicelup tanpa perlu mengasingkan kuning dan putih telur. Jika mahu, boleh juga dimasukkan sedikit garam dalam telur yang dipukul sebelum dicelup adunan.


Wednesday, 24 August 2011

Ayam Masak Kicap




Masakan ayam masak kicap saya ni sebenarnya tak ada bahan tetap tertentu yang digunakan.  Setiap kali saya memasak, dengan sendiri, saya akan mencampak jer apa yang terlintas di fikiran pada masa tersebut.  Tapi masakan hari ini, rasa sedap sekali. Agaknya sebab memasak dengan penuh kasih sayang kot sebab hari ini, hari pertama berbuka puasa dengan Nana.  Jom kita tengok apa bahan yang saya campak dalam masakan tadi ...

Ayam Masak Kicap

Ayam dilumur garam dan kunyit (digoreng)
Cili merah
Bawang besar
Bawang putih
Halia
Bawang besar (hiris bulat)
Cili merah (hiasan)
Daun sadri (hiasan)
Kayu manis (menumis)
Kicap Kipas Udang & Kicap ABC
Serbuk perasa, Maggi Secukup Rasa

Cili merah, bawang besar, bawang putih dan halia di blend. 

Panaskan minyak, masukkan kayu manis dan bahan blend hingga garing dan wangi.  Masukkan kicap, ayam dan dikacau rata. 

Akhir sekali masukkan bahan hirisan dan hiasan serta serbuk perasa.  Memang meletop ...cuba la





Udang Harimau Masak Lemak Cili Padi


Add caption



Terlerai rindu dengan kepulangan anakanda kami, Nana dari Egypt.  Walaupun kesuntukan masa, saya masih sempat memasak semua lauk untuk juadah berbuka hari ini.  Betul betul bersilat, sebaik sampai di rumah, terus ke dapur memasak dengan tak sempat menyalin baju kerja pun. Akibatnya habis baju terpercik minyak semasa menggoreng. Aduhai la pulak tu ...

Lauk yang sempat disediakan adalah Udang Harimau Masak Lemak Cili Padi, Ikan Bawal Sweet Sour, Ayam Masak Kicap dan Ikan Bawal Madu Goreng Garam Kunyit. Hmm ... ada yang kurang sebenarnya, apa lagi kalau bukan sayur.  Tapi sebab anak anak tak suka makan sayur termasuk bakal doktor, saya pun tak jadi memasak sayur. Walaupun resepi masakan di atas adalah resepi mudah yang semua orang tahu cara memasaknya tapi jom layan aje la resepi dan gambar gambar masakan hari ini ya ...

Udang Masak Lemak Cili Padi
Bahan
Cili padi
Kunyit hidup
Santan
Asam keping
Daun kunyit, tomato buah
Garam

Blend cili padi dan kunyit hidup. Masak santan dengan bahan kisar hingga mendidih, masukkan udang, daun kunyit, tomato buah, asam keping, garam dan serbuk perasa. siap.  Masak lemak cili padi ini adalah resepi kegemaran saya untuk lauk berkuah kerana mudah, cepat dan sedap.

Siap ...

masih di kuali ...


Puding Permata - Apa Dah Jadi?

Layann jer ...

Hahaha ... Apa Dah Jadi? Aduhai percubaan pertama yang tak menjadi. Sekian lama teruja melihat gambar gambar puding permata yang begitu cantik dipaparkan dalam blog blog masakan, sekian lama mencari serbuk agar agar yang kehabisan di mini mini market di sini, akhirnya ini yang terjadi ..huhuhu.  Saya  telah pun membuat post mortem, hah pinjam istilah perubatan jap macam mana boleh terjadi begini. Puding tidak cukup kecairan untuk menenggelamkan permata permata.  Pada masa yang sama, kastard juga tidak cukup keras untuk dipotong... Tak apa saya pasti cuba lagi sehingga menjadi.  Apa apa pun rasa puding ini sedap sekali, cuma saya perlu mengurangkan sukatan gula di percubaan akan datang. Cara memasak agar agar juga perlu diubahsuai.  Sekarang ini, kita layann resepi dulu ....
Puding Permata
Bahan untuk agar-agar :
1 sudu besar serbuk agar agar
300ml air
200ml susu cair
125gm gula pasir
2 sudu besar serbuk koko (dibancuh dg sedikit air)

Bahan untuk kastad :
10gm serbuk agar agar
500ml air
400ml susu cair
250gm gula pasir (boleh kurangkan)
1 1/2 sudu besar tepung kastad (dibancuh dengan 3 sudu besar air)
Cara-cara :Untuk agar-agar :
  1. Masak air, susu dan gula pasir hingga mendidih.
  2. Masukkan serbuk koko yg dibancuh dg sedikit air dan kacau rata.
  3. Masukkan pula serbuk agar-agar dan masak hingga mendidih.
  4. Tapis agar-agar ke dalam loyang leper dan sejukkan di dalam peti sejuk. Apabila telah sejuk, potong dalam bentuk dadu yang comel-comel. Ketepikan kejap.
Untuk kastad :
  1. Masak air, susu dan gula hingga mendidih.
  2. Masukkan bancuhan tepung kastad yg dibancuh dg 3 sudu besar air dan kacau hingga sebati.
  3. Masukkan pula serbuk agar-agar dan masak hingga mendidih dan pekat.
  4. Tuang bancuhan kastad ke dalam loyang saiz 7” x 7” dan masukkan pulak agar-agar yang dipotong dadu tadi. Sejukkan hingga keras sebelum dipotong dan dihidangkan.


 

Tuesday, 23 August 2011

Ayam Masak Merah



siap dihidang ...



jemput makan ...
Balik dari pejabat tadi, sempat masak ayam masak merah untuk juadah berbuka.  Keputusan untuk memasak dibuat last minute mengenangkan permintaan anak bongsu kami, Aween yang minta saya masakkan Ayam Masak Lemak masa berbuka semalam. Seronok melihat dia yang berselera makan ayam masak lemak hingga menambah nambah. Hilang rasa penat bila melihat anak anak makan dengan berselera.  Lagi pun masakan ini amat simple dan cepat disediakan. Saya pernah melihat aunty saya menggunakan susu cair dalam masakan ayam masak merah beliau dan akhir sekali ditaburkan dengan kacang peas.  hahaha saya tak meletak kacang peas kerana pertama sebab tak ada stock dan kedua kerana anak anak tak suka. Jom, layan resepi ayam masak merah versi saya...



Ayam Masak Merah
Bahan bahan:
Cili giling
Cili merah
Bawang besar
Bawang putih
Halia

Serai (titik)
Sos tomato & sos cili
Tomato buah (potong)

Bawang besar (hiris bulat)
Daun sadri sebagai hiasan

Ayam potong ikut suka.  Dilumur garam dan kunyit dan digoreng separuh masak.  Bahan bahan lain di blend dan ditumis hingga garing dan naik minyak.  Masukkan sos tomato, sos cili, garam dan serbuk perasa.  Masukkan sedikit air jika terlalu pekat.

Masukkan ayam yang telah digoreng. Akhir sekali masukkan tomato dan bawang besar hiris. Sesuaikan kepekatannya dan siap. Tabur daun sadri sebagai hiasan.







masih di kuali ...


Sunday, 21 August 2011

Bingka Telur


tersangat la enak nyer ...



Saya hanya membesar dengan kuih muih tradisional di kampung. kuih moden, biskut dan kek hanya dikenali selepas kakak mula memasak masakan tersebut di rumah kami.  Minat memasak kuih kuih moden juga timbul selepas melihat kakak saya menyediakan kuih kuih moden dan juga kerana sukar sekali menikmatinya semasa zaman kecil. Namun kini selepas berpuluh tahun menetap di bandar, saya kembali merindui kuih muih tradisional yang enak dan sukar diperolehi pada masa kini.  Memang banyak yang menjualnya tetapi untuk mencari kuih tradisional yang betul betul enak, sukar sekali.  terima kasih kepada teknologi yang memungkin perkongsian ilmu, kini kita boleh menyediakan sendiri kuih muih tersebut dengan bantuan resepi resepi yang terdapat di blog blog ...

Hari ini saya mencuba resepi kuih bingka telur yang merupakan kuih bingka pertama yang saya buat seumur hidup saya. Macam hari ini dalam sejarah la pulak ya. Berbaloi baloi, bingka ini teramatlah enak nya. Betul betul enak, bukan cubaan. Satu persatu saya makan tanpa menghiraukan diet. Aduish camne ni ... apa apa pun, jom layannn ...


BINGKA TELUR
Source:  Hana memories

Bahan-bahan
  • 6 biji telur
  • 2 cwn air daun pandan( atau 2 cwn air + colour kuning)
  • 2 tin santan (400ml x2) atau santan pekat
  • 3 cwn tepung gandum
  • 2 cwn gula
  • 1 tsp garam
  • 4 tbs butter-cairkan

Cara-cara
  • Blend semua bahan, hingga tepung tak berketul2.
  • Masukkan 1 tbs minyak dalam loyang..lenserkan.
  • Masukkan dalam oven.
  • Bila loyang sudah panas, masukkan bancuhan kuih ke dalam loyang.
  • Masak sehingga perang. Guna suhu 180 bakar selama 1 jam


Puding Roti Pelangi



so yummy



siap dihidang


Semangat nak buat kuih muih tengah berkobar kobar ni. Hasrat hati nak mencuba semua resepi kuih muih tradisional yang menjadi juadah dan makanan kegemaran saya sewaktu kecil di kampung.

Hari ini saya nak mencuba resepi Puding Roti Pelangi yang diambil dari blog Hana's Family dari Kanazawa. Gambar gambar yang dipaparkan dalam blog Hana really can make my heart melted. Hahaha bukan masakannya sahaja yang menyebabkan saya terliur tetapi gambar gambar nya. saya layan layan setiap satu dengan penuh minat ...

Mohon kongsi resepi Hana di sini ya. Semoga Allah memberi ganjaran atas perkongsian ilmu yang bermanafaat kepada kita semua. Jom layan apa yang telah saya sediakan ...

PUDING ROTI PELANGI

source: hana memories

Bahan-bahan
4 keping roti
2 biji telur
1/2 cawan susu pekat
170ml susu cair
10gram serbuk agar2
1/2 cawan gula - boleh kurangkn
2 sudu besar butter/marjerin (cairkan)
3 1/2 cawan air (guna cwn biasa 230ml).
pewarna merah,kuning dan hijau. (terpulang masing2)


Cara-cara
Didihkan 3 cawan air,serbuk agar2 dan gula ke dalam periuk.


Blend roti,telur,susu pekat, susu cair dan balance air tadi (1/2 cwn). Kemudian masukkan dalam periuk agar2 yang sudah dididih tadi.


Masukkan butter/marjerin dan kacau rata sampai mendidih. matikan api.


Bahagi kepada 3. masukkan warna pilihan dan kacau sebati.
Ambil sesenduk warna hijau dan tuang di tengah2 loyang. kemudian ambil sesenduk warna merah, tuang di atas warna hijau tadi. biarkan puding bergerak sendri ke tepi. tak payah ratakan atau kacau. kemudian ambil pula warna kuning tuang di atas warna hijau pula. ulang semula warna merah dan buat hingga habis! ketika melapis@me'marble'kan hendaklah dengan cepat sebab puding@agar2 nih mudah sejuk  membeku.


Dah siap bolehlah di simpan di dalam peti sejuk sekurang2nya sejam. Enak dmakan ketika sejuk.



haa what do you think of my rainbow?