Iklan

Ruang Iklan Untuk Disewa

Ruang Iklan Untuk Disewa

Iklan Nuffnang

Tuesday, 30 August 2011

Ayam Goreng Rangup




Seperti biasa, pada anak anak, kalau tak ada ayam seperti tak ada lauk. Jadi walaupun dah disediakan kari ikan dan sambal tumis udang, saya rasa perlu di masak satu lauk berasaskan ayam. Nana mencadangkan supaya dibuat ayam goreng rangup yang biasa dia masak di Egypt. Jom laynn gambar dan resepi nya ...

Ayam Goreng Rangup

Bahan bahan:
Cili kisar
Bawang besar
Bawang putih
Halia
Serbuk Ketumbar
Serbuk Kari
Serbuk kunyit
Garam
Tepung jagung

Semua bahan di atas dikisar.  Selepas itu, dimasukkan ke dalam bekas, masukkan garam, serbuk kunyit, serbuk ketumbar, serbuk kari.  



Gaul bersama ayam dan perap seketika. Celup ke dalam tepung jagung dan goreng hingga masak dengan api yang kecil.  


Sedap dimakan dengan nasi panas panas atau dimakan begitu sahaja  

siap dihidang
sedang digoreng
perap seketika

Kari Ikan Bawal



Seperti yang saya celotehkan dulu, saya bukan penggemar ikan, apalagi masak kari kari. Kami hanya tahu gulai ikan masak lemak atau gulai ikan rebus masak lemak.  alaaa yang macam lauk untuk nasi berlauk pagi pagi tu.  Kami hanya masak kari bila daging atau ayam sahaja. 

Tapi bila berkahwin, keluarga suami penggemar kari terutama kari ikan. Terpaksa la belajar bagaimana nak memasak kari, check dengan kawan kawan facebook cara cara masak kari yang sedap.  Maklumlah nak menambat hati suami la katakan.  Jom layan, resepi kari yang saya pelajari ...

Kari ikan
3 cili api potong halus halus
Halia sebesar ibu jari dirincih
5 biji bawang merah dihiris
4 ulas bawang putih dihris
Daun kari
2 pek kari babas ikan
1 sudu teh asam jawa
2 sudu teh garam
I sudu serbuk perasa

Panaskan 2 senduk minyak dalam kuali. (kalau terlebih, buang minyak bila kari dah siap)
Tumis cili api, bahan hiris hingga layu.  Masukkan kari dan digoreng sampai naik minyak.
Masuk air 1 mug bagi kari masak. pastu bila minyak dah timbul lagi masuk lagi 4 mug air...tengoklah banyak mana ikan yang kita nak masak tu...bila kuah dah mendidih masukkan ikan biarkan mendidih lagi...pastikan ikan tenggelam...balikkan ikan ..
Masukkan sedikit asam jawa sebab masak ikan...1 sudu teh je..
Bila ikan dah masak masukkan bendi dan tomato yang dibelah-belah...
Masukan garam dan serbuk perasa...bila sayur dah masak angkatla..
Kalau masak kari ikan, tak masuk santan pun ok ...



masih di periuk ...


Sambal Tumis Udang dengan Petai



Esok umat islam akan menyambut Hari Raya Aidil Fitri.  Sambil menyediakan juadah untuk sarapan di pagi hari raya, saya perlu juga menyediakan juadah berbuka untuk hari terakhir Ramadhan.  Menu berbuka hari ini adalah sambal tumis udang dengan petai, kari ikan bawal, ayam goreng rangup dan rendang minang yang dimasak untuk juadah raya. 

Sambal tumis udang adalah masakan kegemaran suami saya. Saya pula bila masak sambal tumis, hmmm ...sekali menjadi, sekali tak menjadi. saya belajar dan mempraktis masakan mudah ini berulang kali bagi menghasilkan sambal tumis udang yang meletop ...

Kali ini saya meletakkan sekali petai yang menjadi kegemaran saya tapi jarang memakannya terutama hari bekerja. apalagi esok hari raya. jom layan resepi saya ....

Sambal Tumis Udang

Cili kisar
Bawang besar
Bawang putih
Halia
Garam dan serbuk perasa

Udang digoreng terlebih dahulu dan angkat serta ketepikan. semua bahan di atas di blend.

Tumis bahan blend dengan api perlahan hingga cili betul betul garing. Masukkan gula terlebih dahulu bagi menjadikan sambal berwarna kemerahan. selepas itu, masukkan air asam jawa, garam dan serbuk perasa. akhir sekali masukkan udang. masukkan sedikit air jika kuah terlalu pekat.
jika hendak masukkan petai, letak petai dahulu sebelum udang. jika mahu, boleh juga diletakkan bawang besar yang dipotong bulat.
siap dan jemputlah makan ....



Aidil Fitri di Nur Qaseh?

Jalan TAR

As salam. Hari ini saya bersantai santai selepas melihat lihat pokok pokok di laman. Sambil melayan lagu lagu raya di corong corong radio yang syahdu giler, saya memikir juadah untuk keluarga tersayang di pagi hari raya memandangkan raya ini adalah raya pertama saya akan menyambut bersama keluarga di kediaman sendiri. seperti ibu bapa yang lain, saya kini menunggu kepulangan anak anak balik berhari raya. hahaha sekarang dah cukup quorum ...

Beberapa hari lagi hari raya Aidilfitri menjelang tiba, lagu lagu Azlina Aziz dan Jamal Abdillah yang diputarkan menggamit rindu yang tak terkira kepada bonda tercinta. Semoga beliau sentiasa di dalam lindungan dan rahmat Allah.  Aiiik ke mana mana pulak saya pergi ni, ikut jari menaip dan ikut kepala sahaja apa yang nak ditulis, spontan gitu.  Tadi saya nak bercerita pasal juadah raya, apa ya yang nak dihidangkan.  Saya tetap saya, saya akan pilih jalan yang berliku liku sikit, hihihi apa yang berliku?  actually dah seminggu saya mencari resepi dan memikirkan apa yang nak dimasak.  Apa menunya? Tungguuuuu dalam my next posting sebab hari ini nak mengulangi keseronokan beraya semasa anak anak masih kecil, nak ke Jalan TAR mengambil suasana raya dan beberapa shopping mall untuk last minute shopping ...

OK la setakat ini dulu celoteh kosong yang tak intellek. Kat pejabat dah cukup official guna semua ayat ayat business, jadi kat blog ini, saya ingin jadi diri saya sendiri ... ular menyusur akar, tak hilang bisanya ... tak gitu?

Saturday, 27 August 2011

Azie Kitchen is now in Kota Damansara

 
Haah? Bunyi macam iklan la pulak ya ... Saya sebenarnya baru sahaja berpindah dari USJ Subang Jaya ke Kota Damansara. Jadi Azie Kitchen sekarang beroperasi dari kediaman yang baru dalam suasana yang baru. Walau bagaimanapun, huhuhu missed USJ so much ... Hanya mereka yang pernah tinggal di USJ yang tahu bagaimana kedamaian dan keharmonian.  Jangan la ambik kira, tang yang traffic jam yer... kalu tak ada traffic jam, rasanya tak ada la semangat dan kecekalan orang USJ ...

Banyak yang ingin saya kongsikan dengan rakan rakan sekelian berhubung dengan kediaman baru ini.  Bagaimana ianya bermula, cabaran dan dugaan yang harus dipikul untuk menjadikan nya satu realiti ...


Seperti juga saya membuat transformasi dari seorang remaja yang tidak suka ke dapur hingga sekarang, saya menjadikan resepi dan gambar gambar masakan sebagai hobi yang memberi "endorphin" yang meringankan ketegangan minda selepas seharian bekerja di pejabat ...  Nak tahu lebih lanjut?  Tungguuuuu ... 

Agar Agar Pelangi





Hidup ini sungguh mengujakan... setiap hari ada sahaja perkara baru yang dipelajari dan mahu dipelajari. Pembelajaran adalah aktiviti yang berlaku sepanjang hayat.  Keinginan untuk belajar dan mencari sesuatu yang baru menjadikan diri kita sentiasa segar bertenaga dan looking forward. Panjang pulak mukaddimah nya.  Bermula apabila boss di pejabat memberikan 1 kotak kuih seorang kepada setiap staf sempena menyambut kedatangan syawal. Apabila dibuka, terlihat kuih yang sangat indah dengan bau yang amat menggoda.  Hmmm.. agar agar pelangi. Kebetulan hari itu, kami terlambat sampai ke rumah kerana terpaksa mengambil Boy dari Hentian Bas Sungai Besi yang pulang bercuti.  Apalagi kami tiga beranak berbuka puasa dengan agar agar pelangi di dalam kereta.  Agar agar yang sejuk dingin memudahkan ianya masuk ke mulut satu persatu...

Friday, 26 August 2011

Chocolate Chip Cookies






Malam ni, anak anak masuk dapur untuk menyediakan biskut raya Azie Kitchen. Hmm riuh rendah suara dan gelak tawa mereka.  Saya dah boleh pencen sebenarnya dalam hal hal biskut raya nih sebab banyak resepi resepi di internet yang boleh dijadikan rujukan. Banyak juga yang bagi step  step siap dengan gambar gambar lagi.  Jadi penyediaan biskut raya menjadi sangat mudah.  Semudah ABC jer. Tugas kami hanya membeli bahan untuk membuat biskut dan juga peralatan yang diperlukan sahaja.


Chocolate chip cookies

Ingredients

1 cup butter, softened
1 cup white sugar
1 cup packed brown sugar
2 eggs
2 teaspoons vanilla extract
3 cups all-purpose flour
1 teaspoon baking soda
2 teaspoons hot water
1/2 teaspoon salt
2 cups semisweet chocolate chips
1 cup chopped walnuts
 
Directions
Preheat oven to 350 degrees F (175 degrees C).



Cream together the butter, white sugar, and brown sugar until smooth. Beat in the eggs one at a time, then stir in the vanilla.

Dissolve baking soda in hot water. Add to batter along with salt. Stir in flour, chocolate chips, and nuts. Drop by large spoonfuls onto ungreased pans.
Bake for about 10 minutes in the preheated oven, or until edges are nicely browned.


Thursday, 25 August 2011

Begedil Ayam





Dulu kalau nak makan begedil, pembantu rumah yang bekerja dengan kami selama 18 tahun akan menyediakannya untuk kami.  Jadi saya tidak pernah terfikir untuk membuat begedil sendiri. Setiap kali saya membuat soto ayam, tugas membuat begedil akan diserahkan kepada beliau.

Wednesday, 24 August 2011

Ayam Masak Kicap




Masakan ayam masak kicap saya ni sebenarnya tak ada bahan tetap tertentu yang digunakan.  Setiap kali saya memasak, dengan sendiri, saya akan mencampak jer apa yang terlintas di fikiran pada masa tersebut.  Tapi masakan hari ini, rasa sedap sekali. Agaknya sebab memasak dengan penuh kasih sayang kot sebab hari ini, hari pertama berbuka puasa dengan Nana.  Jom kita tengok apa bahan yang saya campak dalam masakan tadi ...

Ayam Masak Kicap

Ayam dilumur garam dan kunyit (digoreng)
Cili merah
Bawang besar
Bawang putih
Halia
Bawang besar (hiris bulat)
Cili merah (hiasan)
Daun sadri (hiasan)
Kayu manis (menumis)
Kicap Kipas Udang & Kicap ABC
Serbuk perasa, Maggi Secukup Rasa

Cili merah, bawang besar, bawang putih dan halia di blend. 

Panaskan minyak, masukkan kayu manis dan bahan blend hingga garing dan wangi.  Masukkan kicap, ayam dan dikacau rata. 

Akhir sekali masukkan bahan hirisan dan hiasan serta serbuk perasa.  Memang meletop ...cuba la





Udang Harimau Masak Lemak Cili Padi


Add caption



Terlerai rindu dengan kepulangan anakanda kami, Nana dari Egypt.  Walaupun kesuntukan masa, saya masih sempat memasak semua lauk untuk juadah berbuka hari ini.  Betul betul bersilat, sebaik sampai di rumah, terus ke dapur memasak dengan tak sempat menyalin baju kerja pun. Akibatnya habis baju terpercik minyak semasa menggoreng. Aduhai la pulak tu ...

Lauk yang sempat disediakan adalah Udang Harimau Masak Lemak Cili Padi, Ikan Bawal Sweet Sour, Ayam Masak Kicap dan Ikan Bawal Madu Goreng Garam Kunyit. Hmm ... ada yang kurang sebenarnya, apa lagi kalau bukan sayur.  Tapi sebab anak anak tak suka makan sayur termasuk bakal doktor, saya pun tak jadi memasak sayur. Walaupun resepi masakan di atas adalah resepi mudah yang semua orang tahu cara memasaknya tapi jom layan aje la resepi dan gambar gambar masakan hari ini ya ...

Udang Masak Lemak Cili Padi
Bahan
Cili padi
Kunyit hidup
Santan
Asam keping
Daun kunyit, tomato buah
Garam

Blend cili padi dan kunyit hidup. Masak santan dengan bahan kisar hingga mendidih, masukkan udang, daun kunyit, tomato buah, asam keping, garam dan serbuk perasa. siap.  Masak lemak cili padi ini adalah resepi kegemaran saya untuk lauk berkuah kerana mudah, cepat dan sedap.

Siap ...

masih di kuali ...


Puding Permata - Apa Dah Jadi?

Layann jer ...

Hahaha ... Apa Dah Jadi? Aduhai percubaan pertama yang tak menjadi. Sekian lama teruja melihat gambar gambar puding permata yang begitu cantik dipaparkan dalam blog blog masakan, sekian lama mencari serbuk agar agar yang kehabisan di mini mini market di sini, akhirnya ini yang terjadi ..huhuhu.  Saya  telah pun membuat post mortem, hah pinjam istilah perubatan jap macam mana boleh terjadi begini. Puding tidak cukup kecairan untuk menenggelamkan permata permata.  Pada masa yang sama, kastard juga tidak cukup keras untuk dipotong... Tak apa saya pasti cuba lagi sehingga menjadi.  Apa apa pun rasa puding ini sedap sekali, cuma saya perlu mengurangkan sukatan gula di percubaan akan datang. Cara memasak agar agar juga perlu diubahsuai.  Sekarang ini, kita layann resepi dulu ....
Puding Permata
Bahan untuk agar-agar :
1 sudu besar serbuk agar agar
300ml air
200ml susu cair
125gm gula pasir
2 sudu besar serbuk koko (dibancuh dg sedikit air)

Bahan untuk kastad :
10gm serbuk agar agar
500ml air
400ml susu cair
250gm gula pasir (boleh kurangkan)
1 1/2 sudu besar tepung kastad (dibancuh dengan 3 sudu besar air)
Cara-cara :Untuk agar-agar :
  1. Masak air, susu dan gula pasir hingga mendidih.
  2. Masukkan serbuk koko yg dibancuh dg sedikit air dan kacau rata.
  3. Masukkan pula serbuk agar-agar dan masak hingga mendidih.
  4. Tapis agar-agar ke dalam loyang leper dan sejukkan di dalam peti sejuk. Apabila telah sejuk, potong dalam bentuk dadu yang comel-comel. Ketepikan kejap.
Untuk kastad :
  1. Masak air, susu dan gula hingga mendidih.
  2. Masukkan bancuhan tepung kastad yg dibancuh dg 3 sudu besar air dan kacau hingga sebati.
  3. Masukkan pula serbuk agar-agar dan masak hingga mendidih dan pekat.
  4. Tuang bancuhan kastad ke dalam loyang saiz 7” x 7” dan masukkan pulak agar-agar yang dipotong dadu tadi. Sejukkan hingga keras sebelum dipotong dan dihidangkan.


 

Tuesday, 23 August 2011

Ayam Masak Merah






Balik dari pejabat tadi, sempat masak ayam masak merah untuk juadah berbuka. Keputusan untuk memasak dibuat last minute mengenangkan permintaan anak bongsu kami, Aween yang minta saya masakkan Ayam Masak Lemak masa berbuka semalam. Seronok melihat dia yang berselera makan ayam masak lemak hingga menambah nambah. Hilang rasa penat bila melihat anak anak makan dengan berselera. Lagi pun masakan ini amat simple dan cepat disediakan. 

Sunday, 21 August 2011

Bingka Telur


tersangat la enak nyer ...



Saya hanya membesar dengan kuih muih tradisional di kampung. kuih moden, biskut dan kek hanya dikenali selepas kakak mula memasak masakan tersebut di rumah kami.  Minat memasak kuih kuih moden juga timbul selepas melihat kakak saya menyediakan kuih kuih moden dan juga kerana sukar sekali menikmatinya semasa zaman kecil. Namun kini selepas berpuluh tahun menetap di bandar, saya kembali merindui kuih muih tradisional yang enak dan sukar diperolehi pada masa kini.  Memang banyak yang menjualnya tetapi untuk mencari kuih tradisional yang betul betul enak, sukar sekali.  terima kasih kepada teknologi yang memungkin perkongsian ilmu, kini kita boleh menyediakan sendiri kuih muih tersebut dengan bantuan resepi resepi yang terdapat di blog blog ...

Hari ini saya mencuba resepi kuih bingka telur yang merupakan kuih bingka pertama yang saya buat seumur hidup saya. Macam hari ini dalam sejarah la pulak ya. Berbaloi baloi, bingka ini teramatlah enak nya. Betul betul enak, bukan cubaan. Satu persatu saya makan tanpa menghiraukan diet. Aduish camne ni ... apa apa pun, jom layannn ...


BINGKA TELUR
Source:  Hana memories

Bahan-bahan
  • 6 biji telur
  • 2 cwn air daun pandan( atau 2 cwn air + colour kuning)
  • 2 tin santan (400ml x2) atau santan pekat
  • 3 cwn tepung gandum
  • 2 cwn gula
  • 1 tsp garam
  • 4 tbs butter-cairkan

Cara-cara
  • Blend semua bahan, hingga tepung tak berketul2.
  • Masukkan 1 tbs minyak dalam loyang..lenserkan.
  • Masukkan dalam oven.
  • Bila loyang sudah panas, masukkan bancuhan kuih ke dalam loyang.
  • Masak sehingga perang. Guna suhu 180 bakar selama 1 jam


Puding Roti Pelangi






Semangat nak buat kuih muih tengah berkobar kobar ni. Hasrat hati nak mencuba semua resepi kuih muih tradisional yang menjadi juadah dan makanan kegemaran saya sewaktu kecil di kampung. Maklum membuat kuih kuih tradisional lebih mencabar berbanding kuih moden. Lagi pulak, kita kena sentiasa menghidupkan kemeriahan kuih kuih tradisional di kalangan ahli keluarga supaya ianya dapat diwarisi turun temurun.

Biskut Cornflakes Madu




Sejak mendirikan rumahtangga, saya tak pernah fail membuat sendiri 5 hingga 6 jenis biskut raya. Tapi sejak dua tiga tahun kebelakangan, saya dah boleh bersara kerana anak anak dara saya sudah mengambil alih. Mereka komplen, mama asyik buat biskut yang sama saja setiap tahun. Hhmmm saya memilih resepi yang menggunakan bahan bahan yang sedap supaya biskut yang dihasilkan enak. Saya seorang yang sangat praktikal, bila jumpa yang berkenan di hati, akan setia pada resepi tersebut setiap tahun. Tapi tak apa, anak anak perlu diberi kebebasan....

Saturday, 20 August 2011

Ikan Bilis dan Tempe Goreng Cili Padi



Resepi asal diajar oleh my staf, Roslina tapi saya dah ubahsuai sedikit dengan menggabungkan dengan resepi TeeaRa yang menggunakan cili padi dan bawang putih. Biasanya saya menggunakan cili kisar dan bawang merah.

Selain dari enak dimakan dengan nasi putih yang panas panas, sedap juga dimakan dengan roti gardenia. Roslina biasa membawa bekal ke pejabat sebagai sarapan pagi dan saya tumpang sekaki. Ini antara resepi yang saya sentiasa masak berulang ulang kerana mudah dan sangat cepat disediakan selain dari tempe yang mempunyai khasiat protein yang tinggi ...

Bahan bahannya:

Ikan bilis
Tempe
Cili padi
3 ulas bawang putih
Garam
Gula (mesti banyak)
Asam keping

Ikan bilis dan tempe digoreng sehingga garing secara berasingan. angkat dan ketepikan. Blend cili padi dan bawang putih dan ditumis sehingga garing. Masukkan garam, gula dan asam keping. Akhir sekali masukkan ikan bilis dan tempe. tutup api supaya ikan bilis dan tempe kekal rangup. Siapp ...





Masak Lemak Cili Padi Ketam



Resepi masak lemak cili padi ni, semua orang dah tahu. Cukup versatile dan menjadi kegemaran saya juga kerana masakan nya sedap dan mudah disediakan. Pendek kata tak mengambil masa yang lama la untuk menyediakannya.

Saya dah lama tak menyediakan gulai stail Kelantan, negeri kelahiran ku. hihihi kerana leceh sikit la. Banyak bahan digunakan, rasapun lebih kurang jer sedapnya. Selepas kawin, saya langsung tak tahu memasak, masa tu, my staf ajar la masakan masak lemak cili padi kerana dia orang nogori. Jasa mu tetap dikenang sampai bila bila, Kak Zahibah. jom layan gambar gambar yang diambil, maklumlah tengah belajar dengan kamera baru. terkial kial juga dibuatnya ...

Bagi anak anak yang baru belajar memasak, bahannya adalah cili padi, kunyit hidup, santan, asam keping dan daun kunyit. masak dengan api perlahan dan perlu dikacau selalu. hihihi jangan lupa, masukkan garam pula ya.




Ikan Bawal Sweet Sour

ini lah sweet sour versi saya ...


Wah best hari sabtu boleh bersantai di rumah.  hihihihi lepas solat subuh, siap sambung tidur jap.  Tak pernah lagi buat camni.  Bangun jer, bingung sekejap, apalagi bila terkenang juadah berbuka, terasa jemu sangat dan dah tak tahu lauk pauk apa yang nak dibeli di bazar ramadhan petang nanti. 

Seawal 8.00 pagi, saya dah mula memasak lemak ketam cili padi sebab tengahari dah berjanji dengan anak anak nak ke Sunway Pyramid, selepas ke saloon di Subang Jaya.  Hmm..... lama tak masak ikan bawal, apa lagi terus ajak my daughter singgah ke pasar mini mencari kot kot ada ikan bawal segar yang boleh dibeli. 

Bila memasak Ikan bawal sweet sour teringat my daughter Nana yang sedang belajar di Egypt kerana setiap kali balik bercuti, pasti minta dimasakkan ikan bawal sweet sour. Dia pun dah hantar bbm, balik nanti nak makan ikan bawal sweet sour.  jom layannnn ...


Ikan Bawal Sweet Sour
Bahan bahannya:
Bawang besar
Bawang putih
Halia
Cili kisar
Tomato buah
Sos tomato
Sos cili
Garam, serbuk perasa

Hiasan:
Daun sadri

Ikan bawal dilumur garam dan kunyit dan digoreng.  
Bawang besar, bawang putih, halia di blend dan di tumis sehingga naik bau, dimasukkan cili kisar.  Goreng hingga naik minyak.  Masukkan sos tomato, sos cili, garam dan serbuk perasa.  masukkan sedikit air, jika agak pekat.  Akhir sekali masukkan bawang besar yang dihiris, tomato buah yang dipotong kecil dan daun sadri.
 


Layannn




Friday, 19 August 2011

Best Ever Cucur Udang


 


"my best ever cucuq udang"...itu la nama yang cukup "catchy" diberi utk resepi cucur udang yang saya jumpa dalam blog kakida. Dari sehari ke sehari saya ingin mencubanya sehingga la hari ini, saya menjadikannya satu realiti. seperti biasa saya akan menggabungkan resepi resepi yang sama untuk menjadikan resepi yang terbaik. Sahabat saya, Puan Yarina memasukkan 1 biji telur untuk menjadikannya lebih yummy.. Hmmm makan cucur udang dengan teh O panas, memang terangkat... 

Jom layannnn resepi....





Best Ever Cucur Udang
Oleh: Azie Kitchen

Bahan-bahannya
2 cawan tepung gandum
1/4 sudu teh baking soda
1 cawan udang kecil putih
3/4 cawan bawang besar putih cincang
1 biji cili merah cincang
1 cawan daun kucai cincang
3/4 cawan isi jagung, fresh atau frozen
2 sudu kecil garam
1 sudu besar gula
1 sudu kecil kunyit serbuk
perisa jika suka
(campurkan semua bahan diatas dalam sebuah mangkuk..,gaul)

campurkan 1/2 cawan air panas thermos dengan 1 1/2 cawan air biasa
extra...1/2 cawan tepung gandum

caranya
tuangkan air sedikit-sedikit kedalam campuran tepung dan gaul rata... tambahkan setengah cawan tepung extra tadi sikit-sikit dan gaul hingga betul-betul sebati...texturenya harus likat

panaskan minyak dalam deep frying pan kepada 180C... sendukkan dengan sudu bulat dalam ukuran 2 sudu besar dan goreng hingga kekuningan...

hidang panas dengan sos dan mayonnaise... jika takda udang kecil putih udang sederhana besar ni pun boleh...hanya gunting ekor dan muncung tajamnya...kemudian potong dua udang tu...jika guna udang kecil putih, tak payah buang ekor dan kepala...hanya bersihkan dan terus campurkan ke dalam tepung

 

Enjoy ...





Gulai Ikan Tongkol Nasi Dagang Terengganu





Gulai Ikan Tongkol adalah lauk kegemaran saya. Maklumlah orang Kelantan, sarapan pagi tak lengkap tanpa nasi berlauk, nasi kerabu, nasi dagang dan nasi kapit (impit). Lauk bagi nasi berlauk dan nasi dagang biasa dibuat dari Ikan tongkol yang direbus semalaman, sebelum dimasukkan ke dalam kuah gulai. Ikan tongkol yang direbus, selain digulai sedap juga digoreng begitu sahaja dan ditambah dengan bawang besar hiris dan cili hidup yang juga dihiris. Saya biasa memasak Gulai Ikan Tongkol stail Kelantan. Namun saya semenjak dua menjak ini, hihihi ada ke bahasa camtu, saya kemaruk dengan Gulai Ikan Tongkol nasi dagang Terengganu. Setelah mencari sekian lama, saya terjumpa resepi ini. Tapi maaf kerana telah lama resepi ini tersimpan, saya tidak pasti siapa penulis asal resepi ini. Harap maaf berbanyak ..semoga Allah memberi ganjaran kerana berkongsi resepi ...

Gulai Ikan Tongkol


Bahan bahan:
4 ikan tongkol(direbus bersama segenggam asam keping, 1 kpg gula melaka dan garam secukup rasa. Air rebusan disimpan untuk diguna dalam kuah)


3/4 kilo Bawang merah (lebih pun tak apa)
1 labu bawang putih (yang besar)
1 inci kunyit hidup (atau 1 sudu besar serbuk kunyit)
2 inci halia
segenggam lengkuas setelah dihiris
1 senduk nasi penuh serbuk ketumbar
1/2 senduk serbuk jintan manis
2 senduk cili giling
kerisik (dari 1/2 biji kelapa)
4 kpg besar gula melaka
santan (dari 4 biji kelapa kepekatan biasa)
2 inci kulit kayu manis

 


Semua bahan untuk kuah di'blender' kecuali kerisik, gula melaka, santan dan kulit kayu manis.

masak santan hingga naik minyak sedikit barulah dicampur bahan-bahan yang diblender, kerisik, nisan dan kulit kayu manis.

masak biar lama (api perlahan) bila santan surut separuh diisi air lagi hingga paras yang pertama, step ini diulang lagi selepas air surut separuh lagi baru letak ikan yang direbus bersama air rebusan dan separuh dari asam gelugur yang diguna untuk rebus ikan, air ditambah lagi sehingga paras pertama dan dimasak api perlahan sehingga kuah pekat dikacau sekali-sekali.( masak kuah makan masa lebih kurang 7 jam, dengan yang demikian kuah menjadi warna gelap dan tulang ikan reput macam sardin di dalam tin)


Boleh diletak cili padi untuk hiasan.

Chicken Broth


Ready for clear soup ...

Chicken broth in the making ...

Saya sangat menggemari "clear soup" ala chinese style tetapi sukar untuk mendapatkannya di kedai kedai makan biasa.  Saya mencari dalam internet, cara cara untuk menyediakan chicken broth.  Jomm layaannn ...

Chicken Broth


1 ayam (atau tulang tulang ayam lebihan roasted chicken dsb)
karot celery, bawang besar, bawang putih, daun parsley, bay leave
garam dan lada hitam




Masukkan kesemua di dalam periuk.  Boleh juga jika ingin dimasuk cider vinegar dan biarkan seketika sebelum di masak atas api.

Masak dg api perlahan perlahan hingga mendidih (simmer).  sendukkan bahan lemak dari permukaan dari masa ke semasa.

masak hingga 2 - 3 jam.  Tapis dalam bekas lain untuk mendapatkan air rebusan ayam yang jernih.

Buangkan kesemua sayuran.

Isi ayam di ambil dan di siak siak kecil untuk dimasukkan ke dalam sup atau dibuat chicken salad.

Rebusan tadi disejukkan di dalam peti sejuk sekejap atau satu malam bagi membolehkan kita membuang lelemak yang membeku di permukaan bagi mendapatkan chicken broth yang jernih.

Chicken broth boleh disimpan di dalam bekas untuk diguna di masa depan dan disimpan di dalam peti sejuk atau freezer untuk disimpan dalam jangkamasa lebih lama.

Ayam Masak Rose




Resepi ini saya pelajari selepas membaca fb sahabat saya Sue Aziz di mana suami nya memberi description yang cukup menarik mengenai lauk yang dimasak.  Tentang rasa, tentang warna menjadikan saya tertanya tanya apakah masakan yang dimaksudkan, tidak kari tetapi seperti kari ...hahahaha.  Selepas mengetahu nama masakannya ialah Ayam Masak Rose, saya mula membuka internet mencari resepi yang bersesuaian dan digabungkan dengan resepi pemberian Sue.  Akhirnya terhidang la masakan Ayam Masak Rose.  Enak di makan bersama-sama roti peranchis dan nasi minyak. Jom layann resepi di bawah ...


Resepi Ayam masak Ros.

1 ekor Ayam - potong 16

Bahan perap ayam
1 inci kunyit hidup - tumbuk halus
5 ulas bawang putih - tumbuk halus
2 inci halia - tumbuk halus
Garam

3 biji bawang besar - hiris nipis-nipis
2 ulas bawang putih - di hiris halus
3 batang serai - di ketok
10 biji buah tomato masak..
100 gm /5 sb butter cair
santan sepeket
4 sb cili kisar
2 kuntum bunga lawang
2 inci kayu manis
3 biji buah pelaga
Asam gelugor/keeping
Daun pandan

Cara membuatnya:

Ayam di perapkan bersama kunyit hidup/halia/garam dan bawang putih. Ketepikan.

Bawang besar yang dihiris di goreng dalam minyak yg agak banyak. Selepas di toskan, ambil minyak sedikit untuk di tumiskan cili kisar. Bila cili dah masak, ketepikan.

Dalam periuk berasingan panaskan butter. Masukkan bawang putih yang dihiris halus. Masukkan serai yang di ketok, daun pandan. Masukkan bunga lawang, buah pelaga dan kayu manis. Masukkan ayam yang di perap.
Tutupkan periuk. Biar ayam itu separuh masak. Sambil tu kacau-kacau ayam biar tak melekat kat periuk.

Masukkan santan pekat. Masukkan juga cili yang di tumis tadi.
Masukkan buah tomato yang di potong 8. Masukkan asam keping juga. Tutup periuk.

Masukkan bawang besar yang di goreng awal tadi...
Rasa. Tambahkan garam