Iklan Nuffnang

Iklan

geniee

13 Nov 2011

Spicy Sardine Roll






Hari ini saya telah memasak puding, butter cake dan malam Juita pula memberitahu yang dia ingin membuat sardin roll. Apa lagi saya terus setuju kerana sardin atau apa apa yang diperbuat dari sardin adalah makanan kegemaran saya.

Saya terus membantu dia membuat doh, manakala inti semuanya disediakan oleh Juita sendiri. Seronok bila ada anak gadis yang boleh menjadi kawan yang punya minat yang sama. Bayangkan jika saya sorang sorang terperuk di dapur, mesti tak best kan.

Jom kita layan resepi dan gambar gambarnya ....

Spicy Sardine Roll

120g high protein flour
60g butter/ margarine
1 tsp salt
10ml water

Filling:
150g sardine (coarsely mashed)
onion (chopped)
2 red chili (chopped finely)
1 egg
1 tsp lime or lemon juice
1 tsp salt
1 tsp pepper

Method :

1. Mix the flour with salt and butter, knead to a dough in a big bowl.
2. Add in water and knead until gluten has developed.
3. Place in fridge for about 30 minutes before use.
4. Cut the dough into 2 inches in width, 1/8 inch thick and cut into 2 inches pieces.
5. Mix all the filling ingredients well.
6. Each piece of pastry will be filled with 1tsp of sardine.
7. Roll up and seal the edge with some water.
8. A layer of egg fluid glaze on top and continue for bake at 200 Celsius for 10 minutes.

NOTE:
1. Do not overfill the filling else it will overflow from the rolls.
2. Level of spicy can be increase by adding small and green chili padi.
3. Lemon use to cover the smell of sardine.





Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Terima kasih kerana sudi komen. Ianya sangat dihargai.
Sekiranya anda telah mencuba resepi di sini, sudi kiranya dapat memberikan link entri untuk rujukan pembaca lain.

Kepada non blogger yang tiada akaun, sudilah menulis nama atau nama ringkas di bawah komen anda. Tak mesra lah nak panggil Cik/Puan Anonymous, kan.