Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Widget HTML #1

Daging Goreng Garam Kunyit



Daging Goreng Garam Kunyit


Ini adalah satu lagi masakan yang wajib dimasak setiap kali kami membuat qorban. Sementara daging dipotong dan dibahagikan, kakak saya akan menggoreng daging terlebih dahulu.  

Jadi selepas saja selesai pembahagian daging, kami semua akan makan nasi putih bersama daging goreng yang simple tetapi sedap pada saya.  




Daging Goreng Garam Kunyit
Oleh: Azie Kitchen


Bahan bahan:
Daging
Serbuk kunyit
Kunyit hidup
Garam
bawang besar (hiris)
bawang putih (hiris)
Cili hidup (hiris)
Halia (hiris)
Serbuk perasa

Daging dilumur dengan garam dan kunyit serta kunyit hidup.  Direbus dengan air yang sedikit terlebih dahulu supaya daging cepat empuk.  Setelah daging empuk dan air kering, masukkan minyak masak ke dalam kuali tadi.  Goreng sehingga daging agak garing, masukkan halia, bawang dan cili hidup yang dihiris.  Jangan terlalu garing, kerana daging akan menjadi liat.  Masukkan garam dan serbuk perasa.  

Daging Goreng Garam Kunyit

Daging Goreng Garam Kunyit



Azie
Azie Selamat datang ke blog Azie Kitchen. Saya seorang isteri dan ibu bekerjaya yang punya minat mencuba resepi masakan bila punya kelapangan masa. Ingin berkongsi resepi yang diperolehi dari kawan kawan atau dari blog blog yang telah dicuba. Saya ingin mengisi masa dengan melakukan sesuatu yang boleh memberi manafaat yang berpanjangan samada di dunia dan juga akhirat. Saya akan memaparkan pengalaman sendiri dalam kehidupan seharian saya di dalam bab masak memasak. Semua GAMBAR adalah HAK CIPTA TERPELIHARA! Harap minta izin terlebih dahulu jika ingin mengambil atau menggunakan gambar gambar di dalam blog ini. Sebarang komen atau pandangan, amat dialu alukan. Sekian terima kasih.

2 ulasan for "Daging Goreng Garam Kunyit"