Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Widget HTML #1

My Best Ever Butter Cake

Traditional British Bread and Butter Pudding

Haaa tu dia, resepi omputih. Sebenarnya kuih Puding Roti ini dimasak oleh Juita, anak dara saya yang tak mahu kalah dengan saya dalam bab masak memasak. Saya memang nampak dia berminat dengan masakan, sebab itu saya membeli peralatan memasak dan membuat kuih yang diminta beliau. 

Setiap kali shopping ke Giant, Juita dan Nana tak lupa untuk membeli bahan untuk membuat kuih muih dan juga peralatannya sekali. Aween pun rajin menolong kalau Juita membuat kuih muih. Mana tahu kot satu hari nanti, dia mengusahakan bisnes makanan yang sebenarnya fardu kifayah menyediakan makanan halal...

Traditional British Bread and Butter Pudding

Setelah sekian lama, baru kini saya berkesempatan untuk membuat terjemahan kepada resepi yang Juita ambik dari blog omputih. Memang sedap puding roti ini, lebih lebih lagi jika dihidangkan dengan english tea. Jom kita layan resepi yang saya gunakan di bawah ini....

Traditional British Bread and Butter Pudding

Traditional British Bread and Butter Pudding
Oleh: Azie Kitchen

Bahan bahan:
8 keping roti putih
85 gram kismis
113 gram gula perang
3 cawan susu whole milk
3 biji telur gred A - pukul
1 sudu kecil vanilla extract
¾ sudu kecil serbuk kayu manis
½ sudu kecil garam
Sedikit butter - lumur pada roti dan loyang butter

Cara cara:
Panaskan oven pada suhu 170C. Lenser loyang dengan butter.

Sapu butter pada setiap keping roti di kedua dua belah permukaan dan potong tiga persegi 4.

Susun royi ke dalam loyang dengan menyusun bertindan di setiap persegi. Tabur kismis dan gula perang rata rata di atas lapisan yang kedua. Ulang lagi sehingga habis. Akhir sekali, tabur bahagian permukaan atas puding dengan kismis dan gula perang.

Putar susu, telur, serbuk kayu manis, vanilla dan baram. Tuang ke atas roti dan biarkan selama 30 minit sehingga ianya benar benar meresap pada roti.

Bakar selama 30-40 minit atau sehingga permukaan atas bewarna keperangan.

Sos Puding Roti

Bahan bahan:
1 cawan susu whole milk
2 sudu besar butter
1/3 cawan granulated white sugar
1 sudu kecil extract vanilla
1 sudu besar tepung gandum
Secubit garam

Cara cara:
Satukan kesemua bahan dan dimasak selama 3-4 minit dengan sentiasa dikacau. Ketepikan dalam 5 minit sebelum dituangkan ke atas puding roti yang masih suam.

Jom kita tengok gambar langkah demi langkah di bawah ini.

sapu butter pada roti



Tabur gula perang setiap lapis roti yg disusun dalam acuan


Tabur kismis atas setiap lapisan


My Best Ever Butter Cake
Tuang bancuhan susu, cinnamon, butter, telur, vanilla  & garam


Bakar selama 30 ke 40 minit


My Best Ever Butter Cake
Fresh from the oven

 

My Best Ever Butter Cake
Tuang sos sebelum dihidangkan


Traditional British Bread and Butter Pudding
Jemput makan ...





Azie
Azie Selamat datang ke blog Azie Kitchen. Saya seorang isteri dan ibu bekerjaya yang punya minat mencuba resepi masakan bila punya kelapangan masa. Ingin berkongsi resepi yang diperolehi dari kawan kawan atau dari blog blog yang telah dicuba. Saya ingin mengisi masa dengan melakukan sesuatu yang boleh memberi manafaat yang berpanjangan samada di dunia dan juga akhirat. Saya akan memaparkan pengalaman sendiri dalam kehidupan seharian saya di dalam bab masak memasak. Semua GAMBAR adalah HAK CIPTA TERPELIHARA! Harap minta izin terlebih dahulu jika ingin mengambil atau menggunakan gambar gambar di dalam blog ini. Sebarang komen atau pandangan, amat dialu alukan. Sekian terima kasih.

1 ulasan for "My Best Ever Butter Cake"