Iklan

Ruang Iklan Untuk Disewa

Ruang Iklan Untuk Disewa

Iklan Nuffnang

Wednesday, 26 October 2011

Kuih Onde Onde


  


Kuih onde onde ini adalah antara kuih yang saya biasa tengok my mom masak sejak saya kecil lagi terutama di bulan puasa. Pada waktu itu, setiap kali mahu membuat kuih saya akan ditugaskan untuk mengisar beras pulut dengan batu pengisar besar. Masukkan sesudu beras atau beras pulut dan pusing batu tu perlahan lahan hingga keluar tepung yang dikisar ke dalam kain penapis. Air itu akan disejat hingga tinggal tepung yang akan digunakan untuk membuat kuih. Kadang kadang bila saya jemu dan malas mula melanda, saya tuang air banyak banyak. Jadi proses mengisar cepat dan laju tapi tepung yang keluar tidak halus. Nanti bising lah my mom. Bukan apa, berat tau pengisar tu. Setengah jam belum tentu siap. Miss lah acara nak bermain main pondok. hahaha masih main pondok pondok masa tu. 





Begitu lah susahnya zaman dulu untuk membuat kuih muih bukan macam sekarang beli aje tepung beras atau tepung pulut dan bancuh dengan air dan siaaapp.  Bila dah bekerja di KL, barulah tahu yang kuih ini dipanggil kuih buah Melaka kerana menggunakan gula Melaka agaknya. Kami panggil gula Melaka tu sebagai nnisse jer yang biasa dibuat dari nira kelapa dan dimasak di dalam kawah hingga pekat dan dimasukkan dalam acuan. Masa saya kecil, jiran belakang rumah yang saya kenali sebagai Wak Mejah membuat gula Melaka untuk dijual.

Berbalik pada resepi ini, saya memasak kuih onde onde pagi pagi hari sempena cuti Depavali, jadi sambil sambil berehat di rumah, boleh lah menikmati kuih onde onde dengan air teh TWG. Lagi pulak, abang dan kakak ipar ada di rumah, kami makan kuih onde onde ini sebagai sarapan pagi juga. 

Jom kita layan resepi dan gambar gambarnya ...




Kuih Onde Onde aka Buah Melaka)

Bahan-Bahan: 
Tepung pulut - ikut suka berapa banyak
5 helai daun pandan - jus pandan secukupnya
Gula melaka - potong kecil
1/2 biji kelapa muda parut - ambil bahagian putih sahaja
Sedikit garam - untuk gaul dengan kelapa parut
Sedikit kapur 


Cara cara: 
Bancuh tepung pulut dengan air daun pandan dan air kapur sedikit demi sedikit sehingga adunan boleh digentel dan tak melekat di tangan.

Ambil adunan sebesar ibu jari dan leperkan. Masukkan gula Melaka yang dipotong kecil atau dihancurkan supaya ianya betul betul cair semasa direbus. Saya tak suka rasa gula Melaka yang berbiji semasa mengunyahnya. Tutup adunan kemas kemas dan gentel adunan dengan kedua tapak tangan supaya berbentuk bulat cantik.  

Panaskan air di dalam periuk sehingga mendidih. Kalau suka, boleh masukkan daun pandan supaya wangi.

Masukkan bebola tepung tadi dan tunggu sehingga ianya timbul di permukaan air menandakan ianya telah masak dan sedia diceduk keluar.

Tos dan terus masukkan ke dalam pinggan kelapa parut yang telah digaul bersama sedikit garam. Golek golekkan di atas kelapa sehingga ianya betul betul bersalut. Sedia untuk dihidangkan. 

Jom layan gambar gambar di bawah ini...



sedikit air kapur



air daun pandan



Tepung beras pulut



kelapa campur sedikit garam



gula melaka yg dipotong



gula nisse klate



Bulatkan adunan sebesar biji guli



leperkan


apalagi? masukkan la nisse tadi




masukkan dlm air yg mendidih



tengok ... yg timbul tu tandanya dah masak



dah boleh ditos keluar


golek golekkan dalam kelapa parut


siap dihidangkan
  

7 comments:

  1. isteri aku suruh cari resepi ni hahahaha
    makasih,nanti tray masak kuih ni

    ReplyDelete
  2. Assalam...akhirnya dpt jugak cari resepi ore kalte...nanti nk tyr buat onde2..hehheh..selamat berpuasa ya...

    ReplyDelete
  3. Sedapnya...lama dh x mkn..leh la buat nnt

    ReplyDelete
  4. Sedap..tq tuk resepi ni...

    ReplyDelete
  5. wow teh TWG. kelazzzzz. TQ for the recipe. now i know how to make kuih ni. senang jer rupanya. rasa fedup/tertipu bila beli kat PaRam yg mcm harammm coz tepung lebih gula melaka nye langsung tak rasa. better buat sendiri dari beli.

    ReplyDelete
  6. assalamu'alaikum aunty...kalau kite tak letak kapur langsung boleh tak?

    ReplyDelete
  7. Sis kalo xde air kapur camne? Ade option lain?dok obersea xjmp kapo��

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi komen. Ianya sangat dihargai.
Sekiranya anda telah mencuba resepi di sini, sudi kiranya dapat memberikan link entri untuk rujukan pembaca lain.

Kepada non blogger yang tiada akaun, sudilah menulis nama atau nama ringkas di bawah komen anda. Tak mesra lah nak panggil Cik/Puan Anonymous, kan.