Iklan

Ruang Iklan Untuk Disewa

Ruang Iklan Untuk Disewa

Iklan Nuffnang

Tuesday, 30 August 2011

Sambal Tumis Udang dengan Petai



Esok umat islam akan menyambut Hari Raya Aidil Fitri.  Sambil menyediakan juadah untuk sarapan di pagi hari raya, saya perlu juga menyediakan juadah berbuka untuk hari terakhir Ramadhan.  Menu berbuka hari ini adalah sambal tumis udang dengan petai, kari ikan bawal, ayam goreng rangup dan rendang minang yang dimasak untuk juadah raya. 

Sambal tumis udang adalah masakan kegemaran suami saya. Saya pula bila masak sambal tumis, hmmm ...sekali menjadi, sekali tak menjadi. saya belajar dan mempraktis masakan mudah ini berulang kali bagi menghasilkan sambal tumis udang yang meletop ...

Kali ini saya meletakkan sekali petai yang menjadi kegemaran saya tapi jarang memakannya terutama hari bekerja. apalagi esok hari raya. jom layan resepi saya ....

Sambal Tumis Udang

Cili kisar
Bawang besar
Bawang putih
Halia
Garam dan serbuk perasa

Udang digoreng terlebih dahulu dan angkat serta ketepikan. semua bahan di atas di blend.

Tumis bahan blend dengan api perlahan hingga cili betul betul garing. Masukkan gula terlebih dahulu bagi menjadikan sambal berwarna kemerahan. selepas itu, masukkan air asam jawa, garam dan serbuk perasa. akhir sekali masukkan udang. masukkan sedikit air jika kuah terlalu pekat.
jika hendak masukkan petai, letak petai dahulu sebelum udang. jika mahu, boleh juga diletakkan bawang besar yang dipotong bulat.
siap dan jemputlah makan ....



2 comments:

  1. Assalam Azie, saya dari Kuching, Sarawak. Cantik warna sambal tumis udang petai awak. Dapat satu ilmu baru, rupa2 bila kita masukkan gula terlebih dulu boleh mencantikkan warna masakan kita. InsyaAllah, nanti saya cuba. Saya pun baru lagi dlm dunia blog ni. Wassalam

    ReplyDelete
  2. Nor Asmah, ya bila dimasuk gula terlebih dahulu, sambal menjadi warna merah yang cantik dan berkilat. Saya juga belajar dari kawan yang memang pakar dalam bab memasak ni. begitu juga jika dikukis pulut kuning, taburkan sedikit gula sebelum dihidangkan. Pulut menjadi cantik berkilat.

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi komen. Ianya sangat dihargai.
Sekiranya anda telah mencuba resepi di sini, sudi kiranya dapat memberikan link entri untuk rujukan pembaca lain.

Kepada non blogger yang tiada akaun, sudilah menulis nama atau nama ringkas di bawah komen anda. Tak mesra lah nak panggil Cik/Puan Anonymous, kan.